10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMeseriasii lucreaza la vila copilului directorului Scolii din Barbatesti

Meseriasii lucreaza la vila copilului directorului Scolii din Barbatesti

Predarea lucrarii ar trebui sa se faca pe 31 (?) noiembrie

Ceea ce se intimpla la Barbatesti este greu de calificat. Pare incredibil. Primaria a facut un contract cu o firma de constructii, pentru repararea scolii. Lucrarile au fost incepute, iar in prezent echipele de meseriasi au fost surprinse de ziaristi in timp ce efectuau lucrari la vila copilului directorului. Si asta, in timp ce profesorii sint de-a dreptul umiliti, fiind nevoiti sa stea in genunchi sau sa se aseze pe jos pentru a putea scrie la tabla. Colac peste pupaza, clauza din contract prevede ca data de predare a lucrarii sa fie 31 noiembrie, zi care pur si simplu nu exista in calendarele noastre. Si, ca si cind toate astea n-ar fi de ajuns, dascalii sint obligati sa faca, prin rotatie, de paza la primarie.

Premierul Adrian Nastase a insistat ca reparatiile si igienizarile la scoli sa fie terminate inainte de inceperea noului an scolar. Ceea ce se intimpla la Scoala de la Barbatesti cred ca este un caz unic in tara. Nu numai ca lucrarile nu s-au sfirsit o data cu inceperea scolii, in prezent salile de clasa fiind vraiste, dar, desi sint elevi care au ore pina tirziu, curentul electric necesar desfasurarii cursurilor in bune conditii lipseste. Bietii elevi sint nevoiti sa se strecoare la ore printre mormanele de moloz si materiale de constructii. Am discutat cu unii dintre profesorii si elevii pe care i-am gasit marti, 26 septembrie, in unitatea de invatamint. Pareau resemnati. „Domnule, noi facem ce putem. Vedem cu totii ce se intimpla pe aici, insa nu cred ca avem ce face. Sigur ca nu avem confortul si linistea necesare unei ore de curs, dar asta e, nu avem de ales“. Elevii spun ca se descurca foarte greu: „Citeodata, noi eram la ore si meseriasii veneau pe la noi pe la clasa sa mai lucreze cite ceva si nu mai puteam sa fim atenti. Era zgomot si unii erau si bauti. Mai faceau glume cu noi pe la scoala si, mai ales, faceau biza de doamnele profesoare care erau mai tinere“. Intr-adevar, profesorii sint intr-o situatie dezonoranta.

„Trebuie sa venim la ore in fuste lungi pina la calciie“

Profesorii de la aceasta scoala si-au tinut orele si in aceste conditii greu de imaginat. Ei sint nevoiti sa stea ore in sir in genunchi sau pur si simplu jos, pentru a putea scrie la tabla, deoarece acestea au fost date jos pentru a fi zugraviti peretii si de doua saptamini jos au ramas, cu toate ca zugravirea s-a terminat. Nu este o exagerare a dascalilor, fiindca noi i-am surprins la ore, ei neavind de unde sa stie ca o sa vizitam scoala. Pentru a nu avea probleme, vom publica doar citeva din declaratiile acestora, fara sa le dam numele publicitatii. „Nu prea avem ce face fiindca directorul nostru este sub orice critica. Daca ar afla ca stam de vorba cu dumneavoastra, cu siguranta am avea de suferit, fiindca are relatii la inspectorat. Uitati-va dumneavoastra in ce situatii umilitoare trebuie sa ne desfasuram cursurile. Sint discipline unde profesorii pot sa dicteze, dar sint si discipline unde este obligatoriu sa scrii pe tabla. Pentru barbati, sa zicem, ar fi mai simplu, desi nu este o pozitie tocmai comoda sa stai ore in sir in genunchi sau in sezut, insa pentru femei este chiar penibil. Va dati seama ca predam si la clase mai mari, iar un profesor ar trebui sa aiba o tinuta si o pozitie decente la ore pentru a se putea impune, cu atit mai mult cu cit unii dintre noi locuim in acelasi sat cu copiii. Doamnele profesoare sint obligate sa poarte fuste pina la calciie, fiindca pozitiile pe care sint obligate sa le adopte pentru a putea scrie la tabla sint, fara nici un fel de exagerare, chiar indecente. Imaginati-va o profesoara care trebuie sa stea in genunchi sau in sezut, iar in spatele ei se afla elevi de la clasele mari“. Convenisem cu profesorii sa facem fotografii pentru ca opinia publica sa poata intelege dramatismul si ridicolul create de conducatorul acestei scoli. Tocmai in acel moment a patruns in clasa directorul scolii, Virgiliu Firescu, care, adoptind pozitia unui bodyguard, aproape ca ne-a tirit afara strigind: „Hei, hei, iesiti afara, miscati-va mai repede. Cine v-a permis sa deranjati o ora?“ I-am explicat cum stau lucrurile si ca, indiferent de riscuri, vrem sa facem o poza. Dupa lungi parlamentari si-a dat acceptul sa facem poza, insa numai in pauza, motiv pentru care am facut practic o reconstituire, colega noastra Gabriela Mladin jucind rolul profesorilor pentru a putea prezenta o situatie cit mai aproape de adevar.

Am surprins muncitorii lucrind la vila copilului directorului

Din informatiile pe care le primiseram, noi banuiam ca echipa de muncitori care ar fi trebuit sa efectueze lucrarile de reparatii de la scoala lucra de fapt la vila copilului directorului scolii, situata la aproximativ 700 – 800 de metri de scoala. Lucrurile stateau exact asa. Dovada este fotografia prin care am surprins muncitorii lucrind la acel imobil. Dupa ce au aflat in ce scop am realizat acea poza, muncitorii au fost imbarcati rapid intr-o remorca a unei Dacii si dusi la scoala. Initial, copilul directorului a negat ca ar fi vorba de aceiasi muncitori. In cele din urma, a recunoscut, motivind ca, de fapt, de citeva zile echipa nu mai are materiale si ca decit sa stea degeaba, i-a luat la el la lucru. „Nu aveau cu ce lucra, asa ca i-am luat la mine. Va dati seama ca eu am discutat cu patronul lor, nu i-am luat de capul meu. Pentru ce mi-au lucrat o sa-i platesc separat de scoala“. Muncitorii sint insa de alta parere sau cel putin asa au afirmat in prima discutie. „Noi n-am negociat sa mai luam si bani. Noi am fost trimisi acolo de patron“. Apoi au revenit, spunind ca de fapt au mers acolo pentru ca nu mai aveau de lucru si vor primi bani separat. Indiferent cum stau lucrurile, chiar daca este legal, imoral este sigur, ca, in timp ce profesorii stau in genunchi pentru a scrie la tabla, iar elevii printre

mormanele de moloz, echipa de muncitori lucreaza la casa copilului directorului. Poate ar mai fi de precizat faptul ca acei muncitori locuiesc in scoala, iar de acest lucru s-au plins mai multi elevi si profesori, spunind ca acesti meseriasi fac tot felul de nazdravanii si chiar glume de prost gust atit cu profesoarele, cit si cu elevele. Primarul localitatii spune ca nu a avut alte posibilitati sa termine lucrarile mai repede, insa a promis, uitindu-se in contract, ca lucrarea va fi predata dupa cum scrie in contract la termenul de executie, adica pe 31 noiembrie. Asta se va intimpla cu siguranta“. Marea enigma a noastra si probabil si a altora este urmatoarea: care este data la care se va finaliza aceasta lucrare, intrucit, dupa cum si dumneavoastra stiti, luna noiembrie are doar 30 de zile. Probabil ca, daca ar mai fi trait, si Caragiale ar fi fost surprins de acest contract.

Profesorii, paznici la primarie

In comuna Barbatesti, toate lucrurile par a fi pe dos. Primarul comunei, Constantin Patrascu, dupa ce a stat el strimb si a gindit drept, a ajuns la concluzia ca ar fi bine ca si profesorii sa faca de paza la primarie. „Domne, eu am facut multa treaba aici. Cind am venit, am gasit in primarie un WC, la care lucrez sa-l scot de aici, ca, va dati seama, veneau oamenii la primarie si se duceau la WC si ii mai scapau pirturile si e de risul lumii, ca se-auzea in toata primaria. Acuma i-au dus departe, in fundul gradinii. De acolo nu se mai aude nimic. Da’ ce, profesorii astia sint ne- multumiti ca fac si ei treaba la primarie? Aicea, la mine, toti fac cite-o treaba. Fac paza toate fomeile. Ce, lor le cade inaltimea daca fac si ei de paza? Te prinde rindul o data la citeva luni. Toti trebuie sa muncim pentru binele colegilor nostri din sat. Ce daca esti profesor sau femeie de serviciu. Ce credeti ca io, ca ditai primarul, nu vin simbata la serviciu? Ehehe, cit mai trag si eu cu circa!“ In tot acest timp l-am ascultat cu multa atentie pe domnul primar, care, in timp ce ne povestea, cioflaia o guma de mestecat de se auzea din fundul gradinii. Rugati sa comenteze decizia primarului, profesorii au afirmat: „Dumneavoastra ati stat de vorba cu acest om? Poate ca ar trebui sa facem de serviciu la primarie in conditiile in care primarul nostru ar avea bunavointa sa-si ia un pix si un carnetel si sa noteze elementele de baza ale unei vorbiri corecte. Ce naiba sa comentam? Primarul este un agramat si atit“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS