17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Stiri diverse

Interpolul a creat o unitate speciala antiterorista. Interpolul a creat o unitate speciala, situata la Lyon, pentru a coordona lupta impotriva terorismului, ca urmare a atentatelor din Statele Unite, a anuntat ieri, la Budapesta, secretarul sau general, Ronald Noble, citat de AFP. Aceasta unitate, denumita „11 septembrie“, va fi instalata la cartierul general al Organizatiei internationale a politiei criminale (OIPC-Interpol) de la Lyon, a adaugat el, cu ocazia celei de-a 70-a adunari generale a organizatiei, care urmeaza sa aiba loc de luni pina vineri in capitala ungara. Lupta impotriva terorismului, aderarea Iugoslaviei la Interpol, evaluarea globala a criminalitatii din lume, masurile de securitate legate de introducerea monedei euro si traficul de refugiati sint punctele principale care trebuie abordate in cursul reuniunii la care urmeaza sa participe intre 700 si 800 de politisti din lumea intreaga.

Teheranul si Damascul vor ca lupta contra terorismului sa fie incredintata ONU. Presedintele iranian, Mohammad Khatami, si cel sirian, Bashar al-Assad, au cerut o actiune internationala contra terorismului, sub egida ONU, a anuntat ieri postul de radio iranian, citat de AFP. Cei doi oameni politici, a precizat postul de radio, au exprimat aceasta pozitie comuna in cadrul unei convorbiri telefonice, duminica seara. „Toate tarile lumii trebuie sa lupte cu terorismul cu intelepciune si sa-si coordoneze eforturile sub egida ONU“, a declarat Khatami, care este de parere ca o riposta americana la adresa Afganistanului, care-l gazduieste pe Osama bin Laden, suspectul numarul unu in atentatele din 11 septembrie, din SUA, ar putea avea „consecinte dramatice“. La rindul sau, presedintele Assad a afirmat ca „lupta contra terorismului nu poate fi eficienta daca unele popoare sint victime ale unor asasinate (aluzie la Afganistan). Aceasta lupta trebuie sa fie dusa in cadrul Natiunilor Unite si al conventiilor lor“, a adaugat acesta.

Kazahstanul ofera SUA spatiul aerian. Kazahstanul este pregatit sa permita Statelor Unite sa utilizeze spatiul sau aerian in cazul unei interventii armate la adresa Afganistanului, a declarat ieri presedintele acestei foste republici sovietice din Asia Centrala, Nursultan Nazarbaiev, relateaza AFP. „Daca Statele Unite ne cer autorizatia de a utiliza spatiul nostru aerian, noi vom fi de acord“, a declarat Nazarbaiev in cursul unei conferinte de presa la Astana. El a afirmat deja la 15 septembrie ca Kazahstanul, care nu are frontiera cu Afganistanul, este pregatit „sa sustina, prin toate mijloacele de care dispune, masurile care ar putea fi luate de Statele Unite pentru a lupta impotriva terorismului“.

(MEDIAFAX)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS