Acasă Local Stiri diverse

Stiri diverse

FBI crede ca Abdul Aziz Alomari a jucat un rol-cheie in operatiunea terorista. FBI are dovezi ca Abdul Aziz Alomari, unul dintre teroristii banuiti a se fi aflat la bordul avionului care a izbit turnul nordic al World Trade Center, a jucat „un rol-cheie“ in atentate, au declarat surse judiciare americane, citate de CNN. Sursele au precizat ca FBI a colectat mesaje e-mail, convorbiri telefonice, bilete de avion si alte dovezi care il indica pe Alomari drept „un jucator-cheie“ in atentate. Camerele de luat vederi de pe Aeroportul din Portland surprinsesera imagini cu Alomari si cu Mohamed Atta, cu doar trei ore inaintea atentatelor. Fotografiile ii arata pe cei doi cum trec de filtrele de securitate, cu bagaje supuse numai controlului cu raze X, fara a fi desfacute de personalul aeroportului. Autoritatile spun ca barbatii au luat cursa de 6.00 dimineata catre Boston, dupa care s-au suit la bordul cursei 11 a American Airlines, primul dintre avioanele care au lovit World Trade Center. Potrivit informatiilor actuale, cei doi au facut parte din grupul care a deturnat cursa cu ajutorul unor cutere si cutite, Atta fiind pilot de meserie, relateaza CNN.

Trei frati de-ai lui bin Laden s-au intilnit la Cannes. O reuniune de criza la care ar fi participat trei frati de-ai lui Osama bin Laden a avut loc la Cannes, in sudul Frantei, in zilele de 15 si 16 septembrie, pentru a evalua consecintele atacurilor teroriste comise in Statele Unite, potrivit cotidianului Le Monde, citat de AFP. Yeslam Binladin, de 51 de ani, stabilit in Elvetia din 1973, Mohammed bin Laden, in virsta de 54 de ani, si Ibrahim bin Laden, in virsta de 43 de ani, de nationalitate saudita, au discutat despre riscul pe care-l reprezinta represaliile financiare contra intereselor familiei lor, potrivit cotidianului francez. O parte din clan, care l-a renegat oficial pe Osama bin Laden, detine din 1997 o vila pe Colina Miliardarilor, la Cannes. Potrivit unei surse politienesti, casa, de obicei nelocuita, primeste rar vizita membrilor familiei, printre care si a lui Yeslam Binladin. Conform Le Monde, Mohammed bin Laden, venit la bordul unui avion particular de la Paris, ar fi plecat pe 16 septembrie in Egipt. Yeslam Binladin, care tine ca numele sau sa fie ortografiat astfel, a condamnat atentatele din 11 septembrie, afirmind ca „sufera enorm“ de pe urma legaturii sale de rudenie cu Osama bin Laden.

Bill Clinton a recunoscut ca a autorizat „arestarea si, daca era necesar, uciderea“ lui bin Laden. Bill Clinton a recunoscut ca a autorizat arestarea si, daca era necesar, uciderea lui Osama bin Laden, atunci cind acesta era presedinte al Statelor Unite si ca a luat legatura cu un grup din Afganistan, care urma sa faca acest lucru, dar a recunoscut ca tentativa a esuat, relateaza AFP. Fostul sef al executivului american a recunoscut in fata jurnalistilor la New York ca si-a dat avizul pentru o astfel de operatiune vizindu-l pe miliardarul de origine saudita dupa atentatele cu bomba din 1998 asupra ambasadelor americane de la Nairobi si Dar es Salaam, de care SUA l-au facut responsabil pe bin Laden. „Am facut tot ce am putut, tot ce am crezut adecvat“, a adaugat Clinton. Clinton a declarat ca guvernul sau a inceput si antrenarea unor comandouri pentru un eventual atac terestru destinat capturarii sau uciderii lui Osama bin Laden, dar ca sustinerea si informatiile necesare din partea anumitor guverne care jucau un rol-cheie in plan international au lipsit in acest caz. El nu a furnizat alte detalii. Osama bin Laden este considerat si principal suspect in atentatele din New York si Washington, de la 11 septembrie. Dupa aceste actiuni teroriste au fost lansate apeluri in favoarea ridicarii interdictiei in vigoare in SUA in privinta asasinarii de lideri straini.

Exit mobile version