14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAmericanii stabilesc strategiile de raspuns la atacurile teroriste

Americanii stabilesc strategiile de raspuns la atacurile teroriste

• Osama bin Laden este client vechi al CIA • Pe linga capturarea teroristului, s-ar putea incerca bombardarea tintelor asociate cu fortele de militie talibane din Afganistan care l-au sprijinit pe bin Laden in ultimii cinci ani
• Nici Irakul nu va scapa, daca se dovedeste ca Saddam Hussein este implicat in atentate

CIA a autorizat, inca din 1998, operatiunile sub acoperire pentru a identifica si anihila actiunile teroriste puse la cale in strainatate de Osama bin Laden, totul fiind stabilit printr-o directiva semnata de fostul presedinte american Bill Clinton si reconfirmata, in acest an, de George W. Bush, se arata intr-un comentariu publicat ieri in Washington Post, care citeaza surse guvernamentale. CIA l-a tinut sub observatie pe multimilionarul saudit, despre care se credea ca sta ascuns in muntii din Afganistan, de citeva ori in acest an, potrivit declaratiilor unei surse care a adaugat ca acest lucru vine sa intareasca ipoteza potrivit careia atacurile militare ar fi putut fi indreptate impotriva sa. Dar rapoartele despre ceea ce facea in mod concret bin Laden, pe care secretarul de stat Colin Powell l-a desemnat joi ca principal suspect in atacul terorist de la World Trade Center de la inceputul saptaminii, au fost rare, in ciuda a ceea ce una dintre surse numea un program de „supraveghere masiva si activa“. „Am avut extrem de multe probleme legate de identificarea obiectivului“, a explicat sursa, precizind ca analistii de la Pentagon incearca sa faca o legatura intre datele detinute de serviciile de informatii americane si detaliile militare continute in planurile puse in aplicare de grupurile teroriste. Acesti analisti, declara sursa, incearca sa afle daca s-a planuit un atac asupra lui bin Laden sau a fost o actiune militara indreptata impotriva sustinatorilor lui, a taberelor de antrenament si a intregii retele cunoscute sub numele de Al Qaeda, care se afla in legatura cu alte grupuri teroriste din Orientul Mijlociu.

Americanii vor sa „termine“ cu statele care sponsorizeaza terorismul

O alta sursa a aratat ca, potrivit informatiilor strinse pina acum de CIA, taberele lui bin Laden din Afganistan si celelalte centre de antrenament raspindite in tot Orientul Mijlociu sint acum goale. In plus, presedintele irakian Saddam Hussein si-a mutat echipamentul militar in aceasta saptamina, asa cum procedeaza de obicei cind anticipeaza actiuni de atac din partea armatei americane, mai precizeaza o sursa bine informata. Ultimele informatii referitoare la bin Laden arata ca Pentagonul si-a revizuit planurile pentru ceea ce secretarul adjunct al Apararii Paul D. Wolfowitz a descris ca fiind o campanie „larga si sustinuta“ indreptata impotriva celor responsabili de atacurile teroriste de marti. „Cred ca cineva trebuie sa spuna ca nu este vorba pur si simpu de a prinde niste oameni, ci de a pune capat locurilor pe care ei le-au transformat in sanctuare, de a pune capat sistemelor care ii sprijina, de a termina cu statele care sponsorizeaza terorismul. De aceea este nevoie de o campanie larga si sustinuta. Cred ca un lucru este clar – asta nu o poti face cu un singur atac militar, indiferent cit de dramatic este. Nu faci asta bazindu-te numai pe forte militare. O faci apelind la toate resursele guvernului american“, a spus Wolfowitz.

In actiunile CIA din 1998 se interzisese asasinarea liderilor straini

In 1998, directivele CIA erau precise, atentia lor indreptindu-se asupra teroristilor pe care oficialii americani ii identificasera ca avind legatura cu bin Laden si cu bombardamentele conduse de acesta asupra ambasadelor Statelor Unite din Nairobi si Dar es Salaam. Agentii CIA trebuia sa faca totul pentru a impiedica atacurile conduse de organizatia lui bin Laden – al Qaeda – catre alte obiective americane, ceea ce s-a si reusit in citeva rinduri, dupa cum a afirmat sursa. Respectivele directive, calificate drept informatii strict secrete, mergeau pina acolo incit, desi interziceau asasinarea liderilor straini, autorizau folosirea atacurilor mortale in vederea autoapararii, situatie in care CIA chiar s-a aflat in citeva cazuri cind teroristi inamati au fost opriti cu putine momente inainte de a incepe o actiune, mai spun sursele. Din 1998 agentii CIA, colaborind cu parteneri din serviciile de informatii straine, au reusit sa anticipeze atacurile al Qaeda din Iordania, Egipt, Kenya si din Balcani. Purtatorul de cuvint al CIA, Bill Harlow, a negat orice comentariu legat de operatiunile antiteroriste ale agentiei.

Se vor activa 40.000 de rezervisti americani?

Intr-o scurta declaratie facuta la Pentagon, Wolfowitz a spus ca fortele militare ar fi primit o suma „considerabila“ de 40 de miliarde de dolari inainte de alocarea fondurilor pe care Congresul trebuia sa le repartizeze pentru „plata unor lucruri de care armata are o uriasa nevoie pentru anul viitor si chiar pentru mai mult timp“. O mare parte a fondurilor suplimentare, a mai spus el, sint necesare pentru a pregati fortele noastre armate pentru orice lucru pe care presedintele l-ar putea cere. Costurile cresc rapid si vor creste inca si mai rapid pe masura ce se va pune in miscare campania. O parte din aceste fonduri ar putea fi folosite pentru a rechema sub arme peste 40.000 de militari rezervisti. Citeva mii de militari in rezerva „specializati“ ar putea fi astfel covocati in urmatoarele zile, a adaugat oficialul. De acest personal suplimentar ar fi nevoie pentru a sustine, de exemplu, patrulele aeriene care sa survoleze metropolele americane si zonele din apropierea acestora. Autoritatile statului au facut o lista cu aproape 10.000 de membri ai Garzii Nationale care sa ajute in operatiunile de salvare din Washington si New York.

Talibanii sint luati in vizor

Pentagonul isi indreapta atentia catre inceperea unei eventuale campanii militare care sa includa raiduri aeriene, mai intii asupra sediilor lui bin Laden din Afganistan, potrivit unui responsabil american. Daca planul se dovedeste ineficient, se va incerca bombardarea tintelor asociate cu fortele de militie talibane din Afganistan care l-au sprijinit pe bin Laden in ultimii cinci ani. „Asta a vrut sa spuna presedintele cind a vorbit despre faptul ca Statele Unite sint pregatite sa se razbune atit pe cei care sint responsabili pentru actele teroriste, cit si pe cei care i-au sprijinit“, a adaugat oficialul. Incercarile Statelor Unite de a negocia cu talibanii la inceputul acestui an pentru expulzarea lui ben Laden au esuat, a mai spus un alt oficial, care a completat: „Am trecut peste asta. Acum incercam sa le contracaram intentiile“.

Citiva oficiali ai armatei mai spun ca Pentagonul ia in calcul conceperea unor operatiuni speciale indreptate impotriva formatiunilor teroriste din Afganistan, Yemen, Sudan, Pakistan si Algeria. Unul dintre factorii care a impiedicat actiunile militare anterioare a fost accentul pus pe dorinta de a nu avea deloc victime in rindul americanilor, care impiedica Pentagonul sa angajeze trupe de uscat si a condus la concentrarea pe atacurile cu rachete executate de fortele maritime si aeriene. Dupa bombardamentele din 1998 asupra ambasadelor, Statele Unite au lansat rachete in locuri din Afghanistan unde banuiau ca se ascunde bin Laden, atacuri considerate mai mult decit ineficiente. Bush si consilierii sai au parut pregatiti pentru a folosi si trupele de uscat, in special cind era vorba despre forte speciale. In acelasi timp, oficialii militari implicati in conturarea planurilor Pentagonului spun ca acestea se afla inca intr-o faza incipienta. Nici o tinta nu a fost aleasa deocamdata si nici o forta militara nu a fost desemnata sa inceapa vreo operatiune. „Totul se afla in stare embrionara“, a afirmat un inalt responsabil.

Daca este vinovata, puterea din Irak va fi distrusa

Fostul director al CIA, James Woolsey, a declarat ca Irakul ar furniza mai multe tinte pentru operatiunile militare in cazul in care se va demonstra fara urma de indoiala ca aceasta tara „a avut o implicare substantiala“ in atentatele de marti din America.

In cazul in care aceasta evidenta se va materializa, mai spune Woolsey, „toate instrumentele puterii din Irak ar trebui distruse: Garda Republicana, tot ceea ce are vreo legatura cu Saddam Hussein, tot ceea ce are vreo legatura cu programul armat de distrugere in masa“. Woolsey a mai spus ca exista indicii potrivit carora Ramzi Ahmed Yousef, condamnat pentru punerea la cale a atacului cu bomba de la World Trade Center din 1993, a fost agent secret al serviciilor irakiene. „Daca Irakul se afla in spatele atentatului din 1993, nu s-a platit niciodata un pret adevarat pentru acesta si putem incepe asta chiar acum. Dar daca se afla in spatele atentatului din ’93, exista o mare probabilitate sa fie implicat si acum“, a mai spus Woolsey.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS