27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimaria a dat atacul la taximetristi

Primaria a dat atacul la taximetristi

De la inceputul saptaminii, peste treizeci de taximetristi craioveni au primit amenzi de la inspectorii primariei, pentru ca nu au respectat normele de taximetrie, elaborate si aprobate de consiliul local. Desi cei peste 4.000 de taximetristi au avut termen ca pina la 1 septembrie sa intre in legalitate si sa obtina licenta de taximetrie pe raza municipiului, din datele centralizate de autoritati, doar vreo 670 s-au conformat noilor reglementari. Asa ca, pentru a-i determina sa se conformeze normelor in vigoare, inspectorii primariei au facut apel la politisti si au demarat controalele.

„Ai atestat? Drum bun! Nu ai?…Amenda de la unu la trei milioane de lei!“

Normele de taximetrie, aprobate de consilierii locali in primavara acestui an, nu au fost luate in serios de majoritatea taximetristilor craioveni. In repetate rinduri, autoritatile locale i-au avertizat pe taximetristi ca, daca nu vor respecta regulamentul, vor avea parte de …surprize: controale inopinate si amenzi de milioane de lei. Fara mare tam-tam, de doua zile, reprezentantii municipalitatii au inceput sa-i controleze si sa-i amendeze pe taximetristii gasiti in neregula. Cu sprijinul Serviciului Rutier al Politiei Craiova si al agentilor de circulatie, imputernicitii primarului verifica daca masinile si soferii acestora au licenta pentru practicarea activitatii de taximetrie pe raza municipiului Craiova. Pina in prezent, zeci de taximetristi au recunoscut deschis ca nu au licenta; citiva au putut dovedi ca au dosarele depuse la primarie si ca vor avea in curind licenta; si mai putini se pregateau sa depuna actele pentru obtinerea licentei, iar restul nu au stiut ca exista si ca le trebuie un astfel de document! Cu pretul unei amenzi de doua-trei milioane de lei (un milion daca e platita in 48 de ore), taximetristii au aflat ca nu pot circula nestingheriti, daca nu sint in regula cu toate actele. Plt. Laurentiu Fota, politist in cadrul Serviciului de circulatie, a spus ca, in general, se intilnesc o serie de nereguli in activitatea de taximetrie. Soferii circula fara centura de siguranta, fara atestat, fara inspectii tehnice periodice, fara asigurari sau cu defectiuni tehnice. Pe linga amenzile imputernicitilor primariei, se pot asadar adauga si amenzi ale politistilor craioveni.

Multi opriti, putini…atestati

Patru echipe de control, alcatuite din opt inspectori din cadrul Serviciului Taxe si Impozite, insotiti de patru agenti de circulatie, au verificat ieri daca taximetristii craioveni circula legal pe strazile municipiului. Marian Buse, Liliana Dumitrana, Nicolae Anghelescu, Constantin Palea, Ion Bufu, Georgian Caldararu au fost numai citiva dintre taximetristii care, la controlul inspectorilor, nu au avut licenta de taximetrie. „Daca stiam ca trebuie sa fac si licenta, o faceam! Cum mi-am luat atestatul, imi faceam si licenta, ca sa nu mai platesc amenzi…O sa ma duc sa imi fac si atestatul asta, daca mai vreau sa mai fac taxi…“, a spus suparat Georgian Caldararu, un taximetrist care, dupa ce a primit amenda, a dat jos firma de pe masina, pina cind va obtine toate actele necesare. Citiva dintre taximetristii opriti s-au aratat incintati de faptul ca, pina la urma, primaria s-a tinut de cuvint. „Foarte bine ca faceti controalele astea! Mie nu-mi convenea situatia dinainte, ca eu nu ma compar cu cel care nu plateste nimic la financiar“, a spus Nicolae Bontea. Desi eficienta controalelor a scazut brusc dupa prima jumatate de ora (statiile de emisie-receptie din masini au dat de stire tuturor taximetristilor despre amplasarea „punctelor fierbinti“ ale Craiovei), controlul a pus in evidenta faptul ca taximetristii craioveni prefera ilegalitatea. Sau ca ei au crezut ca autoritatile locale se joaca de-a sperietoarea si ca au glumit cind au stabilit cuantumul amenzilor.

Echipele de control vor actiona in continuare. Nu va spunem unde, nu va spunem cind. Dar, inainte de a calatori intr-un taxi, verificati daca pe parbiz este lipit un colant rosu, care atesta ca totul e in regula cu soferul si masina. Altfel, riscati sa nu ajungeti prea curind la destinatie si sa asteptati ca soferul sa isi primeasca amenda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS