Acasă Educatie Bacalaureat BAC 2020: Începe echivalarea competenţelor lingvistice şi digitale

BAC 2020: Începe echivalarea competenţelor lingvistice şi digitale

Între 11 și 17 iunie, are loc echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale, care va înlocui examenele orale
Între 11 și 17 iunie, are loc echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale, care va înlocui examenele orale

Înscrierile pentru prima sesiune de BAC din acest an se încheie astăzi. Între 11 și 17 iunie, are loc echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale, care va înlocui examenele orale.

Potrivit ordinului emis de ministrul Educației, Monica Anisie, nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă se stabileşte în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la disciplina Limba și literatura română/Limba și literatura maternă.

Astfel, prin recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la disciplina Limba și literatura română/Limba și literatura maternă, în clasele a IX-a – a XII-a, candidaților li se acordă următoarele niveluri de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă:

• utilizator mediu: pentru media cuprinsă între 5 și 6,99;
• utilizator avansat: pentru media cuprinsă între 7 și 8,49;
• utilizator experimentat: pentru media cuprinsă între 8,50 și 10.

Compentenţa într-o limbă de circulație internațională

Nivelul de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională din cadrul probei C se stabilește prin echivalarea nivelului de competență lingvistică cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la limba modernă de circulație internațională aleasă pentru susținerea probei.

Media aritmetică a mediilor anuale obținute de candidat se calculează pe baza mediilor anuale la limba modernă de circulație internațională din anii școlari în care candidatul a studiat această disciplină, pe parcursul învățământului liceal.

Nivelul unic de competență se identifică, în raport cu nivelurile de la A1 la B2, prevăzute în Cadrul european comun de referință pentru limbi și se acordă conform următoarei grile:

• calificativul A1: pentru media cuprinsă între 5 și 5,99;
• calificativul A2: pentru media cuprinsă între 6 și 6,99;
• calificativul B1: pentru media cuprinsă între 7 și 8,49;
• calificativul B2: pentru media cuprinsă între 8,5 și 10.

Competenţa digitală

Nivelul de competență digitală din cadrul probei D se stabilește calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de acesta la disciplina tehnologia informației și a comunicațiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a. Nivelul de competență digitală se acordă conform următoarei grile:

• utilizator începător: pentru media cuprinsă între 5 și 5,99;
• utilizator de nivel mediu: pentru media cuprinsă între 6 și 6,99;
• utilizator avansat: pentru media cuprinsă între 7 și 8,49;
• utilizator experimentat: pentru media cuprinsă între 8,50 și 10.

Candidații care nu au studiat disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor sau echivalente vor susține proba de evaluare a competențelor digitale (proba D) în baza Procedurii Centrului Național de Examinare și Evaluare nr. 177/2019 pentru organizarea și desfășurarea probei de evaluare a competențelor digitale (proba D).

Echivalare examene

Candidații care au promovat, pe parcursul învățământului preuniversitar, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal – proba C.

De asemenea, candidații care au promovat, pe parcursul învățământului preuniversitar, examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de evaluare a competențelor digitale – proba D.

Probele scrise

Probele scrise vor avea loc pe 22 iunie, la Limba și literatura română, pe 23 iunie, la Limba și literatura maternă, pe 24 iunie, la Proba obligatorie a profilului, și pe 25 iunie, la Proba la alegere a profilului și a specializării.

Pentru a putea organiza examentul de Bacalaureat, centrele de învățămât trebuie să aibă înscriși cel puțin 30 de elevi și să asigure respectarea normelor pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

În fiecare sală, candidații vor fi repartizați cu respectarea distanței de minimum 2 metri unul față de altul stânga/dreapta – față/spate. Înregistrările audio-video din sălile de examen vor fi verificate de Comisiile de bacalaureat, prin sondaj, după încheierea fiecărei probei scrise.

Profesorii care fac parte din comisiile din centrele de examen, inclusiv persoanele de contact și informaticienii, sunt selectați din alte unități de învățământ decât cele din care provin elevii.

Pentru examenul național de bacalaureat – 2020, supravegherea probelor scrise este asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un asistent (față de minimum 2, anii trecuți), scrie edupedu.ro.

Exit mobile version