Acasă Actualitate Ce este permis şi ce este interzis în „Săptămâna verde” în şcoli

Ce este permis şi ce este interzis în „Săptămâna verde” în şcoli

Şcolile pot desfăşura diverse activităţi în perioada
Şcolile pot desfăşura diverse activităţi în perioada "Săptămâna verde"

Ministerul Educaţiei a publicat de curând metodologia pentru Şcoala verde. Conform metodologiei, elevii sunt obligaţi să participe la activităţile iniţiate de unităţile şcolare în „Săptămâna verde”. În cazul în care nu se prezintă primesc absenţe. În perioada alocată programului „Săptămâna verde” se pot desfășura activități educaționale precum: lecții în natură, dezbateri, jocuri de rol, fotografie vorbită, exerciții de construcție participativă a unor scenarii de viitor, vizionări de documentare, experimente, biblioteci vii, teatru forum, teatru legislativ, proiecte de servicii în folosul comunității, voluntariat, expediții și excursii în parcuri naturale și arii protejate, fără a se limita la acestea. În perioada „Şcoala verde” nu sunt permise deplasări ale copiilor pe durata întregului program de 5 zile sau mai mult. De asemenea, activităţile trebuie să se desfăşoare fără contribuţii financiare din partea copiilor, a părinţilor sau a cadrelor didactice.

Programul „Săptămâna verde” poate începe din data de 27 februarie. Conform metodologiei, acest program contribuie la atingerea obiectivelor educaționale din domeniile știință, tehnologie, inginerie, arte și matematică. În perioada alocată programului „Săptămâna verde” nu se organizează cursuri conform orarului obişnuit al unităţii de învăţământ. Programul se desfăşoară în conformitate cu un orar special, în fiecare dintre cele 5 zile. Elevii dar şi cadrele didactice au obligaţia să participe la activităţile iniţiate de unităţile şcolare în „Săptămâna verde”.

Activităţile educative aprobate se înscriu în condica de prezenţă a cadrelor didactice, absenţele antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor se înscriu în mod corespunzător în catalog.


Prin excepţie, la clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal, în perioada dedicată programului „Săptămâna verde” se organizează activităţi de instruire practică.

Ce activităţi se pot face

În perioada alocată programului „Săptămâna verde” se pot desfășura activități educaționale precum: lecții în natură, dezbateri, jocuri de rol, fotografie vorbită, exerciții de construcție
participativă a unor scenarii de viitor, vizionări de documentare, experimente, biblioteci vii, teatru forum, teatru legislativ, proiecte de servicii în folosul comunității, voluntariat, expediții și excursii în
parcuri naturale și arii protejate, fără a se limita la acestea. Activităţile din programul „Săptămâna verde” la care sunt înscriși copiii trebuie să însumeze cel puţin numărul de ore la care
aceştia ar fi participat într-o săptămână obişnuită de şcoală;

Ce este interzis


Orice deplasare în afara unităţii de învăţământ trebuie să aibă un caracter educativ. Nu sunt permise deplasări ale antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor pe durata întregului program (5 zile sau mai mult). Activitățile propuse pentru „Săptămâna verde” trebuie să se poată desfășura fără contribuții financiare din partea copiilor, a părinților şi a reprezentanților legali, a cadrelor didactice și a unităților de învățământ preuniversitar.

Activităţile sunt monitorizate de director şi inspectorat

Directorul unităţii de învăţământ în colaborare cu echipa coordonatoare monitorizează prezenţa antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor şi a cadrelor didactice la activităţile programului „Săptămâna verde”. La sfârșitul anului școlar, inspectoratele școlare includ în raportul privind starea învățământului un capitol referitor la programul „Săptămâna verde”. De asemenea, managerii schimbă raportul managerial pentru a trece activităţi specifice acestei săptămâni şi obiective. De asemenea, pentru „Săptămâna verde” managerii vor încheia o serie de parteneriate cu unităţile şcolare.

Exit mobile version