Acasă Actualitate „Moara cu noroc” a fost subiect cu ghinion la simularea examenelor din...

„Moara cu noroc” a fost subiect cu ghinion la simularea examenelor din Dolj

Elevii din Dolj au susţinut ieri prima simulare a examenelor naţionale
Elevii din Dolj au susţinut ieri prima simulare a examenelor naţionale

Elevii din ultimul an de liceu dar şi elevii de clasa a VIII-a au susţinut, ieri, simularea probei scrise la Limba şi literatura din cadrul Bacalaureatului şi a Evaluării Naţionale. Subiectele au fost elaborate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Pentru liceeni, varianta pregătită nu a fost tocmai cu noroc. Cei mai mulţi au fost luaţi prin surprindere de ultimul subiect, la care au avut de realizat un eseu pe marginea nuvelei „Moara cu noroc”, srisă de Ioan Slavici. Elevii au spus că această operă era ultima din lista cu opere pe care le aveau de învăţat şi că nu au mai pregătitit-o mai ales că a fost şi în variantele de subiecte din anii anteriori. Au fost şi elevi eliminaţi pentru tentativă de fraudă, fiind surprinşi cu telefoanele mobile asupra lor.

Elevii din Dolj care vor susţine anul acesta examene naţionale au trecut, ieri, prin prima evaluare cu subiecte judeţene pentru a li se testa nivelul de pregătire. Atât la simularea examenului de Bacalaureat, cât şi la simularea Evaluării Naţionale la limba şi literatura română prezenţa a fost puţin peste 85%.
„La simularea județeană a Evaluării Naționale au fost prezenți 4.267 candidați. Nu s-au prezentat la simulare 700 de candidați din cei 4967 înscriși., ceea ce înseamnă 85,91% procent de prezență.
La simularea județeană a examenului de Bacalaureat au fost prezenți 3.395 candidați (învățământ – zi). Nu s-au prezentat la examen 585 de candidați din cei 3974 înscriși, 85,43% procent de prezență”, se arată în comunicatul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Subiectele i-au luat iar prin surprindere pe liceeni

Elevii de clasa a VIII-a au avut alocate două ore pentru a rezolva subiectele şi la ieşirea din săli mulţi au spus că au fost multe cerinţe la prima vedere şi că nu li s-a părut deloc dificil. „Au fost multe cerinţe la prima vedere. Nu aşa complicate aş spune. Am avut şi emoţii dar m-am descurcat”, a spus unul dintre elevii de la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova. În schimb, liceenii care au avut trei ore la dispoziţie pentru a rezolva cerinţele de la limba şi literatura română au ieşit spunând că ultimul subiect i-a luat prin surprindere.


„Nu am făcut subiectul al III-lea. Nu ştiu cine o fi scris ceva. Nu ne aşteptam la aşa ceva. A picat Moara cu noroc”, a spus unul dintre liceeni. Şi la Colegiul Naţional „Elena Cuza” au fost elevi care au spus că nu se aşteptau să aibă la ultima parte chiar un eseu din „Moara cu noroc”. „Primele două subiecte nu au fost dificile, dar la subiectul al treilea problema este că dacă nu ai învăţat chiar nu îl faci. Şi mulţi nu au învăţat.

A fost „Moara cu noroc.” La Filologie, cerinţa a fost ca să caracterizeze un personaj din „Moara cu noroc” , iar la profilul real au avut toată nuvela. Problema este că noi aveam de învăţat la simulare până la Moara cu noroc. Era ultima operă de învăţat. Şi nici nu au crezut că se va da pentru că s-a tot dat Slavici în anii anteriori”, a spus unul dintre candidaţi. Liceenii au făcut previziuni şi pentru vară. „Acum am avut „Moara cu noroc”, la vară va fi „Plumb””, a spus o elevă de la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova.

Trei candidaţi au fost eliminaţi


Trei dintre elevii care au participat la simulare au fost surprinşi cu telefoanele mobile asupra lor şi au fost eliminaţi.

„Menționăm că la simularea județeană a Evaluării Naționale și a examenului național de Bacalaureat trei elevi au fost eliminați din examen pentru tentativă de fraudă, fiind surprinși asupra lor cu telefonul mobil: doi elevi la Evaluarea Națională și un elev la examenul de Bacalaureat”, se arată în comunicatul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

La Evaluarea Naţională, unul dintre elevii surprinşi cu telefonul mobil asupra lui este de la Şcoala Gimnazială „Traian” din Craiova, iar celălalt de la Şcoala Gimnazială „Sfântul Dumitru” din Craiova. La Bacalaureat, elevul care a păstrat telefonul mobil asupra lui este de la Liceul Teoretic „Henri Coandă” din Craiova.

Zece cazuri speciale la nivelul judeţului Dolj


La nivelul judeţului Dolj au fost înregistrate şi zece cazuri speciale, în care elevii au cerut mărirea timpului pentru redactarea lucrării sau chiar sprijin pentru a redacta lucrarea.

„Avem zece cazuri de elevi în situaţii speciale. Au fost solicitări pentru mărirea cu două ore a timpului de redactare a lucrărilor scrise. De asemenea, mai avem redactarea lucrărilor scrise prin dictare de către candidat către unul dintre profesorii asistenți de altă specialitate decât cea la care se susține proba; susținerea examenului în sală separată; realizarea lucrării scrise prin utilizarea unui calculator.

Lucrarea redactată de candidat pe calculator se listează în sala în care a fost susținută proba și se semnează pe fiecare pagină de către candidat. Unul dintre profesorii asistenți asigură secretizarea și transcrierea lucrării în broșură/pe coli tipizate. Pentru simularea naţională se depune o nouă cerere de prelungire a timpului de lucru care va fi valabilă şi pentru examene”, a precizat inspectorul şcolar Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.


Următoarea probă scrisă va avea loc astăzi, 7 februarie. Elevii clasei a VIII-a vor susține proba scrisă la matematică, iar elevii din clasele terminale de liceu vor susține proba obligatorie a profilului la matematică sau istorie.

Exit mobile version