Acasă Actualitate Patru elevi din Craiova vor reprezenta judeţul la Olimpiada Naţională de Şah

Patru elevi din Craiova vor reprezenta judeţul la Olimpiada Naţională de Şah

Etapa judeţeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la Şah s-a desfăşurat la Şcoala Traian din Craiova.

Patru elevi de la gimnaziu şi liceu din Craiova au reuşit să se califice pentru Olimpiada Naţională de Şah, în urma etapei judeţene care s-a desfăşurat cu câteva zile în urmă, la Şcoala Gimnazială „Traian”. Potrivit inspectorului şcolar, Ionuţ Prohasca, anul acesta au fost mai mulţi participanţi la gimnaziu. La liceu, în schimb, s-a menţiunut numărul de elevi înscrişi ca şi în anii anteriori, iar cel mai mare competitor este în clasa a XII-a şi are în palmares mai multe premii.

Patru elevi din Dolj vor reprezenta judeţul la Olimpiada Naţională de Şah, conform unui anunţ făcut de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Cei patru elevi calificaţi au fost aleşi din 36 de participanţi la etapa judeţeană, care s-a desfăşurat la Şcoala Gimnazială Traian din Craiova.

Astfel, calificaţii pe locul I sunt: Sofia Maria Nistor – Școala Gimnazială ”Sf. Gheorghe” Craiova – categoria gimnaziu feminin, David-Alexandru Hărăbor – Colegiul Național ”Carol I” – categoria gimnaziu băieți, Oana-Camelia Secu– Colegiul Național ”Carol I” – categoria liceu fete şi Cristian-Georgian Stoian – Colegiul Național ”Frații Buzești” Craiova- categoria liceu băieți.
„Spre deosebire de anul trecut, acum la etapa judeţeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la Şah au fost mai mulţi elevi participanţi la gimnaziu, iar la liceu sunt la fel ca şi la ediţiile anterioare. Şi anul acesta avem tot patru elevi calificaţi pentru naţională. Din cei patru calificaţi, elevul de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova s-a calificat şi anul trecut la etapa naţională. Ceilalţi trei elevi sunt la prima calificare la etapa naţională”, a precizat inspectorul şcolar, Ionuţ Prohasca.

Colegiul „Carol I” va înfiinţa un club de şah

Dintre cei patru elevi calificaţi la etapa naţională a olimpiadei de şah, doi elevi sunt de la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova. Managerul colegiului spune că elevii s-au pregătit individual, în afara şcolii, dar că se fac demersuri pentru înfiinţarea unui club de şah în cadrul asociaţiei colegiului.
„Colegiul Naţional „Carol „I va încuraja şahul, în sensul că vom face în cadrul asociaţiei şi o secţie de şah prin care să susţinem elevii şi pe parte de antrenamente, dar şi în privinţa cheltuielilor cu deplasările la competiţii. Acum cei care au reuşit la olimpiadă s-au pregătit individual, în afara şcolii. Ne dorim să facem mai mult pentru şah, să facem un club de şah de care să se ocupe profesorul Băluţoiu, foarte pasionat de acest sport”, a precizat Dănuţ Mic, directorul Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova.


Profesorul care se va ocupa de coordonarea clubului de şah a precizat că îi cunoaşte pe elevii calificaţi. „David Hărăbor, elevul care s-a calificat la categoria gimnaziu băieţi este în clasa a V-a. Este un elev foarte bine pregătit, care joacă şah de mic. Este foarte bun şi la ştiinţele exacte. Oana Secu este elevă în clasa a IX-a, este eleva mea la clasă, foarte bine pregătită şi ea. Ambii elevi au foarte multe performanţe şi joacă şah din pasiune. Deschiderea unui club de şah va însemna să venim în sprijinul multor elevi cu un sport care să le dezvolte gândirea”, a precizat Valentin Băluţoiu, profesor în cadrul Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova.

Sofia, eleva de pe locul I de la Şcoala Gimnazială „Sfântul Gheorghe”

Eleva Sofia Nistor, de la Şcoala Gimnazială Sfântul Gheorghe din Craiova

La categoria gimnaziu fete, locul I a fost ocupat de Sofia Nistor, elevă în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială „Sfântul Gheorghe” din Craiova.
„Sofia este eleva de 13 ani, cu părul bălai și chip surâzător, care dincolo de acest chip angelic ascunde o sclipire izvorâtă din dorința de a fi prezentă în activități școlare și extrașcolare. Atitudinea pozitivă și încrederea în propriile atuuri o propulsează în a ocupa un loc fruntaș în multe competiții la care a luat parte. Inteligența este piatra de temelie a personalității ei, trăsătură care a ieșit în evidență și a calificat-o în competiția de șah la nivel județean din cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, un sport al minții și al detașării de aspectele concrete ale realității. Acest sport face din Sofia un reprezentant al mutării strategice, punând în slujba lui atât concentrarea, cât și perspicacitatea de a privi dincolo de evident”, a precizat Alina Dumitru, directorul Şcolii Gimnaziale „Sfântul Gheorghe” din Craiova.

A învăţat să joace şah alături de tatăl ei

Sofia a învăţat să joace şah în familie, iar la nivelul şcolii s-a remarcat anul trecut.

„Cuvintele Sofiei, pline de modestie, punctează și mai mult dorința unui copil care ascultă de sfaturile părinților ,,am învățat sa joc șah alături de tatăl meu” și continuă acest drum alături de învățător și de profesori, printr-un antrenament constant și consiliere din partea unui specialist al acestui sport. Traseul ei a fost bine evidențiat în urmă cu un an, când a fost selectată la nivelul școlii și rezultatele au fost remarcabile, de altfel, anul acesta făcând un pas în față și calificându-se la faza națională. Astfel, eleva Școlii Gimnaziale ,,Sf Gheorghe ” devine un conducător al unei echipe cu membri diferiți, folosindu-se de o strategie care îi definește talentul și ingeniozitatea în alegerea mutărilor. Aceste cuvinte întregesc imaginea unei eleve care face cinste familiei și școlii în care învață, iar noi suntem pe poziția de a o lăuda”, a mai precizat Alina Dumitru, directorul Şcolii Gimnaziale „Sfântul Gheorghe” din Craiova.

Elevul de la Colegiul „Fraţii Buzeşti” face şah de la 6 ani

Liceanul Cristian-Georgian Stoian de la Colegiul Național ”Frații Buzești” Craiova este la a doua calificare la Olimpiada Națională a Sportului Școlar. Elevul are mai multe premii în palmares.
„Face șah de la 6 ani. A câștigat locul III la naționale șah clasic, locurile al II-lea şi al III-lea la naţionale șah rapid, locurile I, II, III la naționale șah blitz. Are locul I la campionatul național școlar. Cristian a reprezentat România la Mondialul Şcolar în 2015, la Campionatul European în 2016. A câștigat Pierre Coubertin în 2013, 2014, 2015 -faza națională. S-a antrenat cu un Daniel Calotescu și din 2014 cu Andrei Murariu”, a precizat profesorul Ana Moţăţeanu, profesor la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”.
Potrivit inspectorului şcolar pentru educaţie fizică şi sport, Ionuţ Prohasca, anul acesta etapa naţională a Olimpiadei Sportului Şcolar la Şah pentru licee va fi anul acesta în Craiova, în perioada 19-21 mai.

Exit mobile version