Acasă Actualitate Ce schimbări trebuie să facă managerii de şcoli

Ce schimbări trebuie să facă managerii de şcoli

Managerii de şcoli trebuie să schimbe planurile manageriale
Managerii de şcoli trebuie să schimbe planurile manageriale

Directorii şi directorii adjuncţi din şcoli trebuie să schimbe planurile manageriale şi să includă proiecte de creştere a gradului de sustenabibilitate prin măsuri de „creștere a eficienței energetice, generare de energie verde, planificare a spațiului verde, colectare selectivă, proiecte școlare de carbon offsetting”. Potrivit inspectorilor şcolari, planurile manageriale trebuie modificate până pe 27 februarie, când începe „Săptămâna Verde”. Noile planuri manageriale vor intra la evaluarea anuală pe care o face inspectoratul şcolar.

La nivelul judeţului Dolj, potrivit datelor de la Inspectoratul Şcolar, sunt 194 de directori, 66 de directori adjuncţi şi 31 de posturi de director la unităţile de învăţământ particular. Managerii trebuie să schimbe planul managerial pentru a include proiecte de creștere a gradului de sustenabilitate a unităților de învățământ în vederea reducerii cu 50% a amprentei de carbon a clădirilor, prin măsuri de „creștere a eficienței energetice, generare de energie verde, planificare a spațiului verde, colectare selectivă, proiecte școlare de carbon offsetting”.


Cerinţa vine de la Ministerul Educaţiei, care menţionează într-o adresă către şcoli şi posibilitatea școlilor de a încheia parteneriate în domeniile protecției mediului și schimbărilor climatice atât la nivel local, cât și la nivel național și internațional. Vor fi implicați elevi, cadre didactice, organizații neguvernamentale, autorități publice locale pentru dezvoltarea unor proiecte sau activități care să genereze învățarea. De asemenea, școlile pot să înființeze cluburi dedicate schimbărilor climatice. În cadrul acestor cluburi, elevii ar putea să devină educatori sau promotori ai temelor de mediu pentru alți copii.

Schimbările se fac până pe 27 februarie

Inspectorii şcolari spun că termenul limită pentru a schimba planul managerial este 27 februarie. Noile planuri manageriale vor fi evaluate la finalul anului şcolar, când managerii primesc calificative pentru activitatea desfăşurată.
„Am transmis către unităţile şcolare o notă prin care am solicitat să îşi completeze planurile manageriale şi să stabilească ce activităţi să facă în Săptămâna Verde.

Deocamdată, au stabilit coordonatorul activităţilor şi au stabilit o adresă de email. În structura anului şcolar 2022-2023 este menţionat că activităţile din cadrul programelor „Şcoala Altfel” sau „Săptămâna Verde” se desfăşoară începând cu 27 februarie şi 16 iunie. Prin urmare, managerii îşi vor reface planurile manageriale până pe 27 februarie. Trebuie să apară şi metodologia care să menţioneze tipul de activităţi care se pot face. Noile planuri manageriale vor fi evident luate în calcul la evaluarea anuală a managerilor”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Irina Broscaru.


Planul managerial constituie documentul de acţiune pe termen scurt şi se elaborează de către director pentru o perioadă de un an şcolar. Planul managerial se dezbate şi se avizează de către consiliul profesoral şi se aprobă de către consiliul de administraţie. Aceste documente trebuie să fie postate şi pe site-urile unităţilor şcolare.

Exit mobile version