Acasă Actualitate Criză de elevi la şcolile profesionale din Dolj

Criză de elevi la şcolile profesionale din Dolj

Doljul a rămas cu sute de locuri libere la învăţământul profesional
Doljul a rămas cu sute de locuri libere la învăţământul profesional

În Dolj puţini elevi au optat pentru şcolile profesionale şi astfel o bună parte din clasele alocate în planul de şcolarizare pentru acest tip de învăţământ nu se pot realiza. Sunt şcoli la care numărul elevior care au optat pentru profesională sunt mai puţini decât degetele de la o mână. Inspectorii şcolari spun că acele clase nu pot funcţiona şi elevii aflaţi în astfel de situaţii vor fi redistribuiţi către alte şcoli sau specializări, în cadrul unei şedinţe publice care va avea loc pe 9 august, la sediul ISJ Dolj.

„Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj organizează o şedinţă de repartizare a locurilor de la învăţământul profesional rămase neocupate. Este o redistribuire a celor care sunt la clase care nu se pot constitui. Conform noului regulament, trebuie să fie mimum 8 elevi la o specializare şi o clasă se face din cel puţin două specializări”, este anunţul făcut de inspectorul şcolar general adjunct, Oana Zaharie.

Specializările preferate versus specilaizări care nu au avut succes


Potrivit inspectorilor şcolari, şcolile profesionale care au avut specializări în domeniul agriculturii şi-au făcut clasele fără probleme. În schimb, nu au mai avut căutare specializările din domeniul auto sau horeca. Nici măcar noua specializare de electrician auto, inclusă anul acesta în şcoli nu a avut succes în rândul elevilor din Dolj.


„Surprinzător, şcolile profesionale care au clase de agricultură şi-au făcut clasele. Este vorba de şcolile profesionale din Argetoaia, Amărăştii de Jos, Segarcea, Valea Stanciului dar şi de Liceul „Ştefan Anghel” Băileşti . În schimb, nu avem confecţioner produse textile, operator comandă numerică- specializare pentru care avem şi învăţământ dual cerut de agenţi economici mari din Dolj cum ar fi Ford Sau Q-Fort. Elevii nu au vrut anul acesta nici la tinichigiu-vopsitor auto şi urlă service-urile că au nevoie de aşa ceva. Şi electrician auto, care este o specializare nouă şi căutată în toată ţara, la noi nu au vrut-o.

Această specializare se regăseşte Liceul Tehnologic „George Bibescu” din Craiova şi sunt doar patru elevi înscrişi. Service-urile au nevoie de electricieni auto pentru că au crescut vânzările de maşini auto electrice. Este o meserie nou introdusă anul acesta. Este curriculă nouă şi elevii nu o vor. Nu s-a mai realizat nici clasa de bucătari de la Colegiul Economic „Gheorghe Chiţu” şi sunt foarte căutaţi. Sunt doar 9 elevi înscrişi într-o clasă de 24 de locuri. La repartizare sunt redistribuiţi elevii de la clasele care nu au fost realizate”, a explicat Carmen Marcu, inspector şcolar de discipline tehnice.

„Elevii nu vor la profesională, vor la liceu”


Inspectorii şcolari spun că la învăţământul profesional rămân multe locuri libere pentru că în continuare acest tip de învăţământ nu este agreat de părinţi, care preferă să-şi îndrume copiii spre liceu.


„Este primul an în care în judeţul Dolj în care a fost promovat învăţământul profesional împreună cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj. Au fost date teste de aptitudini, am discutat şi cu ei şi cu părinţii lor pentru a-i îndruma. Au fost elevi care aveau aptitudini pentru a urma anumite specializări, cum ar fi operator comandă numerică, dar au refuzat din start învăţământul profesional pentru că vor să se ducă la liceu chiar şi cu medii de 2 şi 3. Ne luptăm cu mentalităţile părinţilor care spun că nu vor ca şi copiii lor să ajungă să muncească. E vorba de mentalitatea locală. În judeţe din Ardeal este bătălie pe şcolile profesionale, au avut chiar şi preselecţie”, a spus inspectorul şcolar Carmen Marcu.

Nu sunt mai multe locuri decât absolvenţi

Inspectorii şcolari spun că locurile de la învăţământul profesional nu sunt mai multe decât numărul de absolvenţi, doar că nu sunt pârghii de afla numărul exact de elevi din şcoli pentru că mulţi pleacă în străinătate.


„Inspectoratul Şcolar nu a scos mai multe locuri decât numărul de absolvenţi. Dar sunt elevi care pleacă în străinătate. Dar o să facem cu directorii o analiză a numărului de absolvenţi, câţi au avut şi unde sunt plecaţi, ca să ştim şi noi. Noi nu avem posibilitatea să verificăm câţi copii pleacă în stăinătate”, a mai spus inspectorul şcolar, Carmen Marcu.
În Dolj au mai rămas libere 492 de locuri la învăţământul profesional de stat, 86 de locuri libere la învăţământul profesional dual şi 32 de locuri la învăţământul profesional special.

Exit mobile version