Acasă Educatie 96% dintre profesori și-ar dori să fie consultați când se iau decizii...

96% dintre profesori și-ar dori să fie consultați când se iau decizii în educație

27% din cadrele didactice înscrise în proiect ar solicita în primul rând „mai puține schimbări”
27% din cadrele didactice înscrise în proiect ar solicita în primul rând „mai puține schimbări”

96% dintre profesorii chestionați de World Vision România într-un sondaj spun că își doresc să fie consultați prin chestionare privind decizii în domeniul educației școlare (75% în mare măsură și 21% în măsură medie).

Pentru a răspunde acestei nevoi, Fundația a lansat proiectul „Inspectoratul” Școlar Civic prin care va crea prima platformă de consultare online integrată pentru profesori, elevi și părinți.
În cadrul proiectului, World Vision a realizat un prim chestionar online de consultare, completat de 375 dintre cele 570 cadre didactice înscrise în proiect în prima săptămână după lansare.

Conform chestionarului, dacă ar avea ocazia să transmită un mesaj către factorii de decizie la nivel național sau județean, 27% din cadrele didactice înscrise în proiect ar solicita în primul rând „mai puține schimbări”. Așa cum detaliază respondenții, atunci când aceste schimbări sunt totuși necesare, ar trebui să aibă în vedere o consultare largă a profesorilor, să fie anunțate și explicate din timp, să aibă la bază studii de impact și o analiza a consecințelor administrative ale acestora, pentru a evita blocaje în activitatea școlilor.

19% dintre respondenți ar solicita factorilor de decizie să cunoască mai bine realitățile din teren, să experimenteze direct contextele dificile cu care școlile se confruntă. În plus, din mesajele transmise de cadrele didactice factorilor de decizie, rezultă nevoia de transparență, înțelegere, colaborare, mentorat și empatie din partea decidenților, mai ales la nivel județean (33% dintre respondenți).

46% dintre profesori consideră programa prea încărcată, iar 35% se plâng de obligaţiile birocratice

Pentru respondenții la chestionar, principalele obstacolele care îi împiedică să obțină performanțe mai ridicate cu elevii sunt „programă încărcată” (46%) sau „inadaptată” (20%), „obligațiile birocratice” (35%) sau „sprijinul scăzut la nivel de Minister (decizii, modificări dese, bulversante)” (24%), insuficiența „dotărilor digitale ale școlilor” (30%) dar și „lipsa unui mediu stimulant” (30%). Nu în ultimul rând, cadrele didactice amintesc de „lipsa de implicare a părinților” (25%) și de „problemele socio-economice ale familiilor” elevilor (25%) (Notă: răspunsuri multiple posibile).
World Vision România lansează proiectul „Inspectoratul“ Școlar Civic

Proiectul „Inspectoratul” Școlar Civic

Fundația World Vision România a lansat recent proiectul „Inspectoratul” Școlar Civic, printr-o conferință online unde au participat peste 200 de profesori, alături de reprezentanții elevilor și ai părinților. Proiectul își propune să realizeze o platformă online de consultare a cadrelor didactice, elevilor și părinților. Aceasta va rămâne la dispoziția organizațiilor partenere și a Ministerului Educației pentru fundamentarea deciziilor și politicilor educaționale viitoare. De asemenea, prin implicarea beneficiarilor, vor fi organizate 120 de webinarii pentru formarea profesorilor și elevilor pe teme școlare și civice, inclusiv prin abordarea obstacolelor amintite anterior.

Orice cadru didactic poate deveni beneficiar al proiectului prin completarea formularului de înregistare.

Exit mobile version