Acasă Actualitate Ce situaţii sunt considerate ca excepţionale la înscrierea în clasa pregătitoare

Ce situaţii sunt considerate ca excepţionale la înscrierea în clasa pregătitoare

Ce situaţii sunt considerate ca excepţionale la înscrierea în clasa pregătitoare
Ce situaţii sunt considerate ca excepţionale la înscrierea în clasa pregătitoare

Săptămâna viitoare va începe înscrierea copiilor în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2022-2023. Inspectorii şcolari avertizează părinţii că au obligaţia să-şi înscrie copiii la şcoală dacă aceştia împlinesc 6 ani până la 31 august. Excepţie fac copiii care au afecţiuni şi pentru care se poate cere amânarea dar doar pe baza unor documente medicale. De asemenea, pentru copiii care vin din străinătate se solicită o evaluare din partea specialiştilor de la CJRAE Dolj.

Cum se poate amâna înscrierea

Inspectorii şcolari spun că deşi mai sunt câteva zile până la debutul înscrierii în clasa pregătitoare se confruntă deja cu diferite cereri din partea părinţilor. Pe de o parte sunt părinţi care vor să amâne înscrierea copilului în clasa pregătitoare cu încă un an şcolar. Acest lucru se poate face însă doar în cazul copiilor care au documente medicale. În cazul în care nu au astfel de documente, părinţii sunt obligaţi să îi înscrie pe copiii la şcoală, iar dacă nu vor riscă să fie sancţionaţi.


„Sunt mulţi părinţi care cer amânarea înscrierii. O parte dintre părinţi nu au motive serioase, invocă alergii sau alte motive. Ne confruntăm şi cu situaţii în care ne aduc doar bilete de externare şi noi nu putem hotărî dacă un copil are un diagnostic care să certifice faptul că este apt sau inapt pentru înscrierea la pregătitoare. Ei trebuie să ia de la un medic specialist un document, certificat, adeverinţă, în care să scrie clar inapt pentru înscrierea la pregătitoare În funcţie de diagnostic, înscrierea la şcoală se poate amâna până la vârsta de 8 ani. Dacă nu există documente medicale, cererea de amânare nu poate fi luată în calcul. Părinţii trebuie să ştie că legea îi obligă să îi înscrie pe copii la şcoală dacă împlinesc şase ani până la 31 august. În caz contrar, pot fi sancţionaţi „, a precizat inspectorul şcolar, Mihaela Ghinea.

Copiii care împlinesc 6 ani după 1 ianuarie nu se iau în calcul pentru pregătitoare

Pe de altă parte, sunt şi părinţi care vor să-şi înscrie copiii în clasa pregătitoare dacă aceştia împlinesc şase ani după 1 ianuarie.

„Pot fi înscrişi la pregătitoare, copiii care împlinesc şase ani până la 31 decembrie. În aceste cazuri, părinţii pot lua de la educatoare sau dacă nu au frecventat grădiniţa se pot adesa la CJRAE Dolj pentru evaluare pe baza căreia se eliberează adeverinţă în care scrie apt sau inapt pentru înscrierea în clasa pregătitoare. Copiii care împlinesc 6 ani după 1 ianuarie 2023 nu pot fi înscrişi în clasa pregătitoare, pentru că nu permite legea”, a mai precizat inspectorul şcolar Mihaela Ghinea.


O altă situaţie excepţională o reprezintă copiii care se întorc din străinătate.


„Copiii care vin din străinătate se pot înscrie la şcoală după ce sunt evaluaţi la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj”, a mai precizat inspectorul şcolar pentru învăţământ primar.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj au precizat că înscrierile în clasa pregătitoare se pot face şi în afara calendarului. Pe perioada înscrierilor, părinţii au la dispoziţie un telverde 0800.816.230 pentru a obține informații. Acesta este disponibil zilnic, în intervalul orar 9:00-16:30, de luni până vineri, până la încheierea tuturor etapelor de înscriere. În ceea ce priveşte repartizarea cadrelor didactice la clase, ISJ Dolj a lăsat la mâna consiliilor de administraţie ale şcolilor vor stabili cum se va proceda.

Exit mobile version