Acasă Actualitate În Dolj, 20% dintre candidaţi au lipsit la prima probă a bacalaureatului

În Dolj, 20% dintre candidaţi au lipsit la prima probă a bacalaureatului

Absolvenţii de liceu care nu au promovat bacalaureatul au şansa ca în această perioadă să susţină din nou examenele. În Dolj, pentru cea de a doua sesiune din acest an s-au înscris 1.088 de candidaţi. Ieri a fost prima probă scrisă la care au lipist însă 20% . Absolvenţii care au susţinut examenul însă au apreciat că de data aceasta subiectele au fost mai uşoare, făcând referire în special la ultima parte, la care aveau de realizat un eseu în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un text narativ, aparţinând lui Ion Creangă sau la Camil Petrescu.

30% dintre candidaţi sunt absolvenţi din promoţiile anterioare

În Dolj, prima probă din cadrul celei de a doua sesiuni a examenului naţional de bacalaureat a readus în bănci aproape 400 de candidaţi. 30% dintre ei sunt absolvenţi de liceu din promoţiile anterioare care încearcă din nou ca să promoveze „examenul maturităţii”. Au fost şi mulţi candidaţi absenţi. Inspectorii şcolari au precizat că examenul s-a desfăşurat fără incidente, menţionând că nu au fost candidaţi eliminaţi.


„Pentru această sesiune, la nivelul judeţului Dolj, s-au înscris 1.088 de candidaţi, dintre care 684 din promoţia curentă, 404 din promoţiile anterioare. Dacă pentru proba scrisă la limba şi literatura română am avut înscrişi 494 de candidaţi, prezenţi am avut 397, dintre care 125 din promoţiile anterioare, 272 din promoţia curentă. Proba s-a desfăşurat fără incidente. Nu am avut candidaţi eliminaţi, nu am avut alte probleme. Următoarea probă este proba cu cele patru tipuri de subiecte la matematică.

Absolvenţii de la uman susţin proba la istorie. În data de 18 se va desfăşura proba la alegere. Rezultatele se vor afişa pe 31 august. Tot în acea zi se vor putea depune şi contestaţiile până în ora 18.00. Ca şi în sesiunea din vară, contestaţiile se vor depune atât fizic cât şi în formula online. La toate centrele de examen s-au afişat mail-urile la care se pot trimite contestaţiile. Rezultate finale se vor afişa pe data de 3 septembrie”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Mihaela Jianu.

Ce au spus candidaţii despre subiecte

O bună parte dintre candidaţii care au susţinut proba la limba română, la unul dintre cele trei centre de examen din Craiova, respectiv la Liceul „Traian Vuia”, la Liceul Tehnologic „Constantin Brîncuşi” sau la Liceul „Nicolae Titulescu” , au ieşit din săli cu cel puţin o oră mai devreme.

Ei au apreciat că subiectele din această sesiune au fost mai uşoare, făcând referire în special la ultimul subiect, la care aveau de realizat un eseu în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un text narativ, aparţinând lui Ion Creangă sau la Camil Petrescu. Absolvenţii de liceu au spus că nu au reuşit să promoveze prima sesiune din acest an tocmai pentru că la eseu au avut nuvela, care a fost şi la simulare.


„A fost mai uşor comparativ cu ce a fost în vară. Am avut de ales la eseu între Camil Petrescu şi Ion Creangă. La subiectul al doilea am avut de făcut un eseu despre rolul pe care îl au notele autorului într-un text narativ. Şi la prima parte a fost un text la prima vedere. În vară, nu ne aşteptam să ne pice nuvela, pentru că a fost şi la simulare şi se mai dăduse. Acum sper la minimum 6. Pentru mine doar româna a fost problemă”, a spus una dintre candidatele care au susţinut proba la centrul de examen de la Liceul „Nicolae Titulescu” din Craiova.

Ce planuri de viitor au candidaţii dacă promovează bacalaureatul

Candidaţii din Dolj care susţin bacalaureatul în cea de a doua sesiune spun că anul acesta nu se vor înscrie la facultate.
„Voi continua să fac activitatea care îmi place mie, adică machiaj şi unghii. Nu merg deocamdată la facultate. Anul viitor vreau să mă înscriu la FEEA (n.r. – Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor) pentru că vreau să învăţ eu să îmi manageriez firma”, a spus o candidatată care a susţinut proba scrisă la limba română la Liceul „Nicolae Titulescu” din Craiova. Iniţial a făcut sport de performanţă. „Am făcut 12 ani sport de performanţă. Am fost elevă la Liceul „Petrache Trişcu” din Craiova, dar din cauza problemelor de sănătate s-a dat totul peste cap. În sport, o întâmplare poate schimba absolut tot”, a mai spus tânăra.

Alături de ea se afla şi un alt coleg de la Liceul „Petrache Trişcu” care are însă alte planuri.

„Eu voi relua toate probele examenului de bacalaureat. Azi am avut prima probă, cea la română. A fost uşor. Mai uşor decât în vară, pentru că atunci am avut nuvela şi nu mă aşteptam. Sper şi cred că voi promova această sesiune. Dacă promovez, anul acesta nu merg la facultate. Mă pregătesc să dau examen la jandarmerie. E un domeniu sigur, cu salariu bun. Voi începe să învăţ pentru anul viitor”, a spus candidatul.


Şi la centrul de examen de a Liceul „Traian Vuia” din Craiova erau candidaţi care au părăsit sala înainte de cele trei ore alocate rezolvării subiectelor. Şi ei speră să promoveze examenul pentru că îşi doresc să continue studiile. „Pentru prima sesiune am învăţat câteva opere ale genului epic şi câteva poezii. Nu am mai citit nimic despre nuvelă. Acum am venit pregătit. Cred că voi promova. Dacă voi reuşi, o să încep mă pregătesc pentru că vreau să susţin admiterea la subofiţeri, la Câmpina. Vreau să particip la admiterea din martie anul viitor. Şi dacă nu promovez mai încerc. Sunt tânăr, am suficient timp. Este mai bine subofiţer decât să lucrez în şantier”, a spus candidatul.

Bacalaureatul continuă astăzi cu proba obligatorie a profilului la matematică şi la istorie.

Exit mobile version