Acasă Actualitate Şcolile din Dolj au înfiinţat noi clase după începerea cursurilor

Şcolile din Dolj au înfiinţat noi clase după începerea cursurilor

Liceul Henri Coandă a primit aprobare pentru încă o clasă pregătitoare
Liceul Henri Coandă a primit aprobare pentru încă o clasă pregătitoare

Unităţile şcolare din Craiova şi judeţ au înfiinţat noi clase după începerea cursurilor. Clasele nou-înfiinţate au apărut atât la învăţământul primar şi la învăţământul gimnaziu.

Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, după data de 1 septembrie 2020 au fost aprobate 11 clase suplimentare pentru primul an de şcoală. În Craiova au fost aprobate solicitările pentru şapte unităţi de învăţământ care au realizat încă o clasă pregătitoare. „Şcolile care au primit aprobare pentru o nouă clasă pregătitoare sunt Liceul Teoretic „Henri Coandă”, Şcoala Traian, Şcoala gimnazială „Anton Pann”, Școala „Nicolae Romanescu”, Școala gimnazială ” Ion Creangă”, Școala „Alexandru Macedonski”, Liceul „Tudor Arghezi”. În judeţ au primit aprobare pentru o nouă clasă pregătitoare Şcoala Braloştiţa, Şcoala Rast, Şcoala Giubega, Şcoala Murgaşi”, se arată într-un răspuns oficial al ISJ Dolj. Au fost înfiinţate şi patru noi clase de a V-a la Liceul Tehnologic Plenița, Școala Galiciuica, Școala Măceșu de Sus, Școala Braloștița.

Care sunt noile prevederi?

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj susţin că toate clasele nou înființate de la 1 septembrie 2020 respectă modificarea articolului 63 din legea 1/2011 prin legea 185/2020 referitor la numărul de elevi la clasă. Conform noilor prevederi, la învățământul primar, clasa cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22.

La învățământul gimnazial, clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26.

În situații excepționale, formațiunile de preșcolari sau de elevi pot funcționa peste efectivul maxim, cu cel mult 3 preșcolari/elevi, după caz, peste numărul maxim prevăzut, cu aprobarea consiliului de administrație al inspectoratului școlar, pe baza unei justificări din partea consiliului de administrație al unității de învățământ care solicită exceptarea Situațiile aprobate de inspectoratul școlar se comunică Ministerului Educației și Cercetării și autorităților locale pentru asigurarea finanțării.

Posturile se ocupă prin concurs la unităţile şcolare ?

Înfiinţarea unor noi clase atrage şi crearea unor noi posturi. Reprezentanţii ISJ Dolj spun că „ocuparea posturilor didactice se face cu respectarea Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în vigoare pentru anul acesta și a OM nr. 5.574 din 17 septembrie 2020”. Prin legislaţia respectivă se prevede că posturile didactice se ocupă prin probă scrisă, organizată la nivelul unităţii şcolare. De la momentul publicării ordinului şi până în prezent nu au mai fost publicate posturi didactice noi.

Exit mobile version