Acasă Educatie Alegeri la Universitatea din Craiova

Alegeri la Universitatea din Craiova

Alegeri la Universitatea din Craiova pentru a stabili noua onducere pentru următorii patru ani
Alegeri la Universitatea din Craiova pentru a stabili noua onducere pentru următorii patru ani

Universitatea din Craiova continuă procesul de alegeri pentru desemnarea conducerii pentru următorii patru ani. În perioada ianuarie-februarie va fi ales inclusiv rectorul, care va desemna apoi prorectorii. Întreg procesul de desemnare a noii conduceri se va încheia cu selectarea decanilor şi numirea prodecanilor.

Procesul electoral la Universitatea din Craiova pentru alegerea noilor conduceri la nivel de departamente, facultăţi, precum şi de universitate a început încă din toamna anului trecut. Au fost aleşi directorii de departamente. Nu au avut loc schimbări majore în aceste structuri. În decembrie, au fost depuse candidaturile pentru alegerile consiliilor facultăţilor, care se vor derula în perioada 13-17 ianuarie. Conform metodologiei de alegere a consiliului facultăţii, cadrele didactice şi de cercetare din consiliul facultăţii reprezintă 75% din numărul membrilor acestui consiliu, iar studenţii însumează 25% din numărul membrilor.


Persoanele care se află în relaţie de soţi, afini sau rude până la gradul al III-lea inclusiv nu pot fi concomitent membri ai consiliului facultăţii. Tot conform metodologiei, alegerile sunt validate dacă numărul celor care şi-au exprimat votul reprezintă cel puţin două treimi din numărul persoanelor cu drept de vot înscrise pe listele electorale. Procedura de validare se aplică distinct pentru cele două categorii de votanţi: cadre didactice şi de cercetare, respectiv studenţi.

Două tururi de scrutin

Dacă în primul tur al alegerilor nu este realizat cvorumul necesar validării, va fi programat un al doilea tur de scrutin, în termen de maximum două zile, cu încadrarea în calendarul alegerilor. Al doilea tur de scrutin se organizează numai pentru categoria de votanţi care nu au întrunit cvorumul necesar validării în primul tur al alegerilor.
Alegerile din al doilea tur de scrutin sunt validate indiferent de numărul celor care şi-au exprimat votul. Pentru alegerea consiliului facultăţilor, fiecare facultate organizează o secţie unică de votare.

La Facultatea de Ştiinţe sunt 18 locuri la cadre didactice şi 20 de candidaturi.
Primul tur va fi pe 14 ianuarie, iar pe 16 ianuarie turul al doilea. La Inginerie Electrică au fost publicate doar numele candidaţilor, fiind în total 14 cadre didactice care vor fi alese pentru consiliul facultăţii. La Mecanică sunt 25 de candidaţi din partea cadrelor didactice.

În perioada 13-17 februarie se depun candidaturile pentru rector

Până la finalul lunii ianuarie vor fi alegeri pentru desemnarea Senatului. În luna februarie, tot pe bază de alegeri, va fi desemnat preşedintele Senatului Universităţii din Craiova. În luna februarie se va alege rectorul Universităţii din Craiova. Conform calendarului pentru alegeri, candidaturile pentru rector se vor depune în perioada 13-17 februarie. Data alegerilor pentru rector va fi stabilită de noul Senat ales.

Pentru funcţia de rector al Universităţii din Craiova pot candida personalităţi ştiinţifice, titulare, ale Universităţii din Craiova. Dosarul fiecărui candidat la ocuparea funcţiei de rector cuprinde Curriculum Vitae şi propunere vizând „Strategii ale Universităţii pe termen lung şi mediu şi politici pe domenii de interes ale Universităţii din Craiova“.
La Universitatea din Craiova, conform referendumului din vară, sunt 891 de persoane cu drept de vot.

Exit mobile version