Acasă Educatie Preşcolarii şi şcolarii trebuie să treacă zilnic prin triaj epidemiologic

Preşcolarii şi şcolarii trebuie să treacă zilnic prin triaj epidemiologic

Potrivit reprezentanţilor DSP Dolj triajul epidemiologic la preşcolari şi şcolari se face zilnic.
Potrivit reprezentanţilor DSP Dolj triajul epidemiologic la preşcolari şi şcolari se face zilnic.

În grădiniţele cu program prelungit, dar şi la învăţământul şcolar, triajul epidemiologic trebuie făcut zilnic, informează DSP Dolj. În cazul grădiniţelor cu program prelungit, verificarea stării de sănătate a copiilor intră în sarcina asistentului medical, iar în celelalte unităţi în sarcina cadrului didactic de la prima oră. Părinţii care au suspiciuni că nu se respectă normele de igienă sanitară pot sesiza DSP Dolj.

Odată cu reluarea cursurilor, dar şi din cauza oscilaţiilor de temperatură, în colectivităţile de preşcolari şi elevi apar şi îmbolnăvirile determinate de diferiţi viruşi. Mai mulţi părinţi au sesizat GdS că se întâmplă ca de multe ori copiii să fie duşi la grădiniţă sau la şcoală cu semne vizibile de îmbolnăvire. „Vin copii care tuşesc şi le curge nasul. Aşa îi aduc părinţii, pe motiv că nu au cu cine să îi lase acasă. În fiecare zi este câte unul bolnav. Şi copilul meu s-a îmbolnăvit. Este răcit de mai bine de o săptămână“, a spus părintele unui preşcolar de la Grădiniţa „Curcubeul Copilăriei“ din Craiova. Şi nu este un exemplu singular. Şi părinţi de la alte unităţi şcolare spun că în această perioadă copiii au viroze luate de la colegi.

Cum trebuie procedat când copilul prezintă semne de boală acută?

Potrivit reprezentanţilor DSP Dolj, în acest sezon, triajul epidemiologic trebuie făcut zilnic. „Examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi şcolarilor din unităţile de învăţământ se face respectând Ordinele MS 1002/5057/2015, 1669/2011, 269/2012 şi 857/2011 şi OMEC 4925/2005 privind aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ“, scrie directorul DSP Dolj, într-un răspuns către GdS.


Triajul epidemiologic intră în sarcina asistentului medical dacă este grădiniţă cu program prelungit. În celelalte unităţi şcolare, reponsabil de triaj este cadrul didactic de la primă oră. În toate situaţiile în care se constată copii cu semne de boală acută, aceștia nu trebuie lăsați în colectivitate.


„Triajul epidemiologic în unităţile de învăţământ cu program prelungit se face în fiecare dimineaţă de către asistentul medical, conform metodologiei precizate în ordinele anterioare, iar în restul unităţilor de învăţământ, de către cadrul didactic de la prima oră. Dacă acesta constată modificări ale stării de sănătate ale copiilor îi va trimite la cabinetul medical.
În cazul în care preşcolarul prezintă semne de boală acută, asistentul poate solicita părintelui să nu lase copilul în colectivitate, iar dacă părintele nu este prezent, va izola copilul în izolatorul grădiniţei, anunţând ulterior părintele, sau poate solicita ajutor de specialitate prin 112 dacă starea acestuia de sănătate se agravează“, se mai arată în răspunsul DSP Dolj.

În situaţiile în care părinţii au suspiciuni că nu se respectă legislaţia sanitară pot sesiza DSP.
„Dacă există suspiciuni de nerespectare a legislaţiei sanitare în unităţile de învăţământ, părinţii pot sesiza DSP Dolj prin petiţii scrise sau online“, se mai arată în răspunsul DSP Dolj.

Exit mobile version