8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieColegiul Naţional „Carol I“ din Craiova, la 193 de ani de existenţă (Video şi Galerie foto)

Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova, la 193 de ani de existenţă (Video şi Galerie foto)

Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova a sărbătorit ieri 193 de ani de existență. A fost înfiinţat pe 20 mai 1826, prin eforturile a doi elevi ai marelui om de cultură Ion Heliade Rădulescu, Stanciu Căpățâneanu și Grigore Pleșoianu. Este a doua școală cu predare în limba română după vestitul Colegiu „Sfântul Sava“ din București.

Aniversarea a 193 de ani de existenţă a Colegiului Naţional „Carol I“ din Craiova s-a desfăşurat la Filarmonica „Oltenia“, la manifestare fiind prezenți elevi, părinţi, cadre didactice, reprezentanţi ai Universităţii din Craiova, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, primarul Băniei, dar şi reprezentanţi ai ambasadelor franceză şi spaniolă. CN „Carol I“ este cunoscut pe plan local, dar şi naţional pentru personalităţile pe care le-a format de-a lungul timpului, şi continuă tradiţia performanţei şi în prezent.
„Astăzi sunt 193 de ani de existenţă, timp în care 35 de directori au dus mai departe făclia istoriei acestui colegiu. Elevi, profesori, părinţi ostenitori ai acestui lăcaş de cultură, cu toţii au fost înscrişi în Carta Academică a acestei şcoli. Aici, în această familie, au învăţat copii minunaţi precum Gheorghe Ţiţeica, Gogu Constantinescu, Traian Lalescu, Alexandru Macedonski, Gheorghe Chiţu, Ilie Murgulescu. 53 de absolvenţi au devenit membri ai celui mai înalt for de cultură – Academia Română. Voi sunteţi parte a acestei familii şi trebuie să ne mândrim că ducem mai departe această lumină nestinsă. Astăzi este o nouă filă din istoria acestui colegiu“, a spus în discursul său Angel Cristian Stăiculescu, managerul Colegiului Naţional „Carol I“ din Craiova.

Reabilitare mai complicată şi mai grea decât a Cazinoului din Constanţa

Cei 193 de ani de existenţă şi-au pus amprenta pe clădirea care adăpostește colegiul. Autorităţile locale au început demersurile pentru reabilitare în urmă cu câţiva ani. Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a precizat că a făcut tot ce i-a stat în putinţă.
„Este o mare mândrie pentru noi să ne lăudăm, pe unde ne ducem, cu Colegiul «Carol I» din Craiova, cu performanţele pe care le aveţi într-o perioadă care, din punct de vedere al dotării şi al locaţiilor în care vă desfăşuraţi activitatea, nu este foarte bună. Nu vreau să îmi fac mea culpa, că am auzit în sală voci nemulţumite de prezenţa mea pe scenă, dar vreau să vă spun un lucru: am făcut tot ce mi-a stat în putinţă ca Liceul «Carol I» să redevină ceea ce a fost acum 193 de ani“, a spus Genoiu.
Edilul-șef al Băniei a precizat că din informaţiile primite de la CNI rezultă că reabilitarea Colegiului „Carol I“ va fi mai dificilă decât cea a Cazinoului din Constanţa. „Varianta dată de experţi este de spargere a clădirii în cinci corpuri care să lucreze independent în caz de seism sau de vibraţii, pentru a nu mai atrage deteriorarea unui corp de alt corp. Ni s-a spus de la Compania Naţională de Investiţii că este o lucrare mai complicată şi mai grea decât Cazinoul din Constanţa. Şi, gândiţi-vă, la Cazinoul din Constanţa, CNI-ul s-a apucat de lucru acum șapte-opt ani. Eu am garanţia că anul acesta se va finaliza licitaţia de execuţie şi la anul se va realiza execuţia. Orice altă variantă de cârpeală nu merita acest colegiu. Chiar dacă durează mai mult, va fi reabilitat în aşa fel încât să mai ţină cel puţin 193 de ani de aici încolo“, a mai spus primarul Craiovei.

Colegiul „Carol I“, recunoscut la nivel internaţional

În ciuda aspectului edificiului, elevii continuă tradiţia învăţământului de performanţă şi în acest an şcolar au reuşit să obţină un premiu III intrenaţional la fizică şi 19 premii la olimpiadele naţionale de franceză, spaniolă, engleză, sociologie, limba română, chimie, fiind premiaţi de asociaţia părinţilor şi felicitaţi de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. „Dragi elevi, la final de an şcolar, vă doresc reuşite le examenele care vă aşteaptă, vă asigur de toată susținerea noastră şi, pentru că suntem la un moment de bilanţ, vă felicit pentru rezultatele deosebite obţinute de voi în acest an şcolar“, a declarat Monica Sună, inspector şcolar general.
De curând, CN „Carol I“ din Craiova a primit certificatul care atestă apartenenţa la reţeaua mondială a liceelor titulare ale LabelFrancEducation, la festivitatea aniversară fiind alături de elevi şi profesori şi Jacques Uberti – reponsabil de misiune pentru limba franceză din cadrul Institutului Francez din Bucureşti. De asemenea, alături de elevi şi profesori a fost şi Pablo Diez Astruga – ataşat în educaţie al Ambasadei Spaniei la Bucureşti, Colegiul Naţional „Carol I“ având una din cele zece secţii de spaniolă din România. Cu toţii au participat şi la momentele artistice prezentate în cadrul manifestării aniversare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS