12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieÎn Dolj, zeci de profesori au optat pentru titularizarea în şcoală

În Dolj, zeci de profesori au optat pentru titularizarea în şcoală

Titularizarea la nivelul unităţilor şcolare pe baza notelor obţinute în ultimii şase ani a fost blocată. În judeţul Dolj, Inspectoratul Şcolar nu a mai primit miercuri nici un dosar, în aşteptarea unor precizări de la Ministerul Educaţiei Naţionale. Blocajul a venit la o zi după ce Curtea Constituţională a declarat ca neconstituțional articolul 253 din Legea Educaţiei Naţionale pe baza căruia se titularizau profesorii. În replică, ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a precizat că va încerca să reglementeze situaţia. În Dolj, sunt zeci de profesori care sperau ca anul acesta să se titularizeze cu notele din anii anteriori.

Procesul de titularizare la nivelul unităţilor şcolare pe baza notelor din anii anteriori a început. Conform metodologiei pentru mişcarea de personal pentru anul şcolar 2019-2020, pe 1 aprilie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a actualizat lista posturilor. În respectiva listă apar şi 33 de cadre didactice care cer titularizarea în unităţile în care predau. Cele mai multe solicitări pentru titularizarea pe posturi sunt din partea educatoarelor – 16 cereri, la care se adaugă șapte solicitări de la învăţători, restul fiind de la profesori de educaţie fizică şi sport, educaţie tehnologică, religie sau chimie. Pentru a obţine posturile respective, cadrele didactice trebuie să depună cererea şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, în perioada 2-4 aprilie. Numai că în prima zi în care cadrele didactice au depus documentele, articolul 253 din Legea Educaţiei Naţionale pe baza căruia se făceau repartizările a fost declarat neconstituţional. Ministrul Educaţiei a promis că va repara totul printr-o ordonanţă de urgenţă. Ieri, la o zi distanţă, întreg sistemul a fost blocat. Site-ul titularizare cu posturile nu a mai putut fi accesat. În judeţul Dolj, Inspectoratul Şcolar nu a mai primit dosarele cadrelor didactice. „În prima zi au fost câteva cadre didactice care au depus dosarul pentru titularizare pe articolul respectiv. Nu am mai primit alte dosare. Am informat profesorii respectivi că aşteptăm precizări de la Ministerul Educaţiei Naţionale“, a precizat Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Până la ora 16.30, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj nu a ajuns nici o informare oficială.

Profesorii, nemulţumiţi că regulile s-au schimbat în timpul jocului

Sindicaliştii au fost primii care au dat informaţii despre textul ordonanţei de urgenţă a Ministerului Educaţiei, şi anume că de fapt nu va mai fi titularizare pe articolul 253 din Legea Educaţiei şi că profesorii care ocupă posturi cu note peste 7 obţinute din anii anteriori şi care nu s-au titularizat vor continua să aibă contract pe perioadă determinată, pe durata viabilităţii postului.
„Prin articolul 253 din Legea educaţiei nu se mai poate face titularizarea. Adică profesorii care au obţinut medii de 7 şi care nu au găsit posturi în ultimii șase ani nu mai pot cere titularizarea. Ei vor da din nou concurs. Soluţia aceasta a fost identificată după ce Curtea Constituţională a respins propunerea parlamentarilor UDMR ca perioada de valabilitate a titularizării să fie de zece ani. Decizia Curţii Constituţionale a fost să anuleze acest tip de titularizare“, a spus Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Spiru Haret, care a precizat că proiectul a primit avizul CES. Sindicaliştii mai spun că prin actul normativ propus de Ministerul Educaţiei se arată că cei aflaţi în această situaţie pot avea contract pe perioadă determinată, pentru posturi care sunt valabile doi-trei ani, dar că vor avea aceleaşi drepturi ca profesorii titulari. Subiectul a declanşat o serie de dezbateri pe reţelele de socializare în care profesorii din sistem se întrebau cum se proceda în contextul contractului pe durata viabilităţii postului. „Este un nou concept al Ministerului Educaţiei Naţionale, contract pe durata viabilităţii postului. Posturile pe care se titularizau profesorii erau viabile patru ani. Cum se va face contractul pe durata viabilităţii dacă în Codul Muncii se specifică faptul că poţi avea contract de muncă pe perioadă determinată doar trei ani, apoi angajatorul trebuie să îşi facă contract pe perioadă nedeterminată. Se spune că vor avea aceleaşi drepturi ca titularii. Nu ştiu cum se va proceda pentru transfer, restrângere de activitate. Trebuie să vedem exact textul“, a precizat Constantin Lungulescu, pereşedintele sindicatului „Spiru Haret“ din Dolj. Şi profesorii au comentat. „Zeci de profesori s-au titularizat pe acest articol în anii anteriori. Anul acesta, regulile se schimbă în timpul jocului, ceea ce nu este normal“, a comentat un cadru didactic. Profesorii au mai subliniat că articolul 253 din Legea Educaţiei Naţionale a fost declarat neconstituţional încă din 2014 şi că nu înţeleg cum specialiştii din Ministerul Educaţiei Naţionale l-au mai inclus în toată această perioadă în metodologia pentru mişcarea de personal. Modificările pe care le-a făcut Ministerul Educaţiei zilele trecute se vor aplica metodologiei pentru mişcarea de personal care se află în prezent în derulare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS