12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevul craiovean Florian Călina, calificat la a treia olimpiadă naţională

Elevul craiovean Florian Călina, calificat la a treia olimpiadă naţională

Florian Călina s-a calificat de la începutul anului 2019 la trei olimpiade naţionale

Elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, Florian Călina, care a ocupat încă de la începutul anului 2019 locul I la Olimpiada Naţională de Lingvistică şi s-a calificat şi în lotul lărgit al României pentru pregătiri în vederea participării la faza internaţională a olimpiadei de chimie, a reuşit o nouă performanţă. Liceanul s-a calificat şi la Olimpiada Naţională de Lingvistică. Florian spune că vrea să îşi depăşească limitele şi se gândeşte la o nouă performanță internaţională şi s-a înscris să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea specială din luna mai.

Florian Călina este unul dintre elevii Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova care în fiecare an obţine premii şi menţiuni la olimpiadele şcolare naţionale. Pentru Florian, drumul performanţelor s-a deschis încă din gimnaziu, când a devenit elev buzeştean. A început cu matematica, pentru că mama sa este profesor şi predă această disciplină, dar odată ce programa şcolară s-a diversificat, Florian a descoperit că îi place chimia şi a început să facă o adevărată pasiune pentru această ştiinţă. În fiecare an este printre cei mai buni elevi la nivel naţional. Şi acum, în clasa a XII-a, a reuşit să se califice în lotul naţional al României pentru a participa la pregătirile şi selecţia pentru etapa intenaţională a olimpiadei. Florian nu este olimpic doar la chimie.
Liceanul este pasionat şi de discipline care nu se studiază la şcoală, este autodidact şi nu de puţine ori a reuşit să obţină premii la olimpiadele de profil. Astfel că şi în acest an şcolar Florian Călina a fost pe primul loc la Olimpiada Naţională de Ştiinţele Pământului, desfăşurată la începutul lunii februarie la Suceava. Anul trecut, Florian a reuşit să se califice şi la faza internaţională a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţele Pământului care s-a desfăşurat în Thailanda, ce se bazează pe disciplinele geologie, meteorologie, oceanografie, hidrologie și astronomie. A revenit de acolo cu medalie de bronz. Nu sunt singurele discipline pe care le studiază în plus faţă de ce are în programa şcolară. Florian Călina a reuşit de curând să se califice şi la Olimpiada naţională de Lingvistică, competiție la care s-a calificat şi eleva Maria Dincă.
„La olimpiada de lingvistică sunt subiecte complexe, care se soluţionează mai mult prin deducţie logică. Se mai numeşte şi «olimpiada copiilor deştepţi» pentru că nu solicită o pregătire prealabilă, ci trebuie să ai un bagaj de cunoştinţe care să îţi permită să rezolvi cerinţele pe baza informaţiilor oferite de comisie. La această olimpiadă am mai participat în clasele a VIII-a, a X-a şi a XI-a şi în fiecare an am obţinut menţiune MEN“, a precizat olimpicul Florian Călina.

Va susţine bacaluareatul mai devreme

Conform calendarului olimpiadelor şcolare, aprobat de Ministerul Educaţiei, Olimpiada Naţională de Lingvistică se va desfăşura în perioada 10-12 mai. Tot în luna mai, Florian Călina va susţine şi bacalaureatul. „Voi susţine bacalauretul olimpicilor, pentru că sunt în lotul naţional al României pentru chimie“, a spus olimpicul. Florian Călina visează să participe şi la Olimpiada Internaţională de Lingvistică, care se va desfăşura în Coreea. „Îmi doresc să ajung să îmi depăşesc limitele pentru a dobândi cât mai multe cunoştinţe prin intermediul acestor olimpiade care nu se axează pe materiile care se predau la şcoală“, a spus Florian Călina. Olimpicul va opta peste câteva luni şi pentru universitatea la care va studia în următorii ani şi a precizat că va rămâne în România. „Nu voi pleca din ţară pentru că am ales să studiez medicina. În România, universităţile de medicină sunt foarte bune şi foarte dotate şi consider că acest domeniu trebuie susţinut în continuare cu resursă umană. Voi opta pentru Universitatea din Bucureşti“, a spus Florian Călina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS