10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevi din Craiova, calificaţi la competiţia de sateliţi CanSat

Elevi din Craiova, calificaţi la competiţia de sateliţi CanSat

O echipă de elevi de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ din Craiova s-a calificat la concursul naţional CanSat, desfăşurat de Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială, principalul proiect al Agenţiei Spaţiale Europene pentru învăţare eficientă. La această competiţie participă alte şapte echipe din ţară. Concurenţii au ca misiune principală să realizeze un satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare.

Elevii de liceu devin tot mai interesaţi de competiţii care le solicită cunoştinţe şi abilităţi practice care nu se regăsesc în programa şcolară. În această categorie se încadrează şi o echipă formată din şase elevi a Colegiului Naţional „Elena Cuza“ din Craiova, care s-a calificat la competiţia naţională de sateliţi, CanSat, care se va derula în perioada 22 – 25 aprilie la Universitatea de Vest din Timişoara, conform anunţului recent făcut de organizatori. Elevii craioveni vor concura cu alte şapte echipe din ţară formate din elevi care sunt pasionaţi de acest domeniu şi provin din localităţile Gura Humorului, Constanța, Aninoasa, Târgoviște, Arad, Covasna, Bihor, Bucureşti.
Competiţia le solicită candidaţilor simularea unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 de mililitri. CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unei rachete, balon, avion, elicopter sau drone și va trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță.
Echipa elevilor craioveni se numeşte Sat One şi este formată din: Andrei Nicolae Nicola, Andrei-Marinel Zidariu, Florin-Mihai Milu, Emilia Maria Cristina Onica, Andrei Smărăndescu, Teodor – Gabriel Şerban. „Am aflat de această competiţie de la un coleg, care este pasionat de electronică şi este în echipa de concurs. Toţi cei care am format echipa am dorit să ne înscriem la acest concurs pentru că ne oferă posibilitatea de a acumula cunoştinţe noi teoretice, dar şi practice. Această competiţie ne solicită cunoştinţe de informatică, electronică, fizică şi marketing. Am reuşit să fim la faza naţională după ce am completat un formular în care trebuia să prezentăm, pe lângă misiunea principală, cea de a construi satelitul, misiunea secundară, care ne departajează. Noi ne-am propus ca, pe lângă temperatură, umiditate şi presiune, care fac parte din misiunea principală, să facem satelitul să transmită şi emisiile de carbon, cantitatea de azot, de fum din aer“, a precizat Florin Milu, membru al echipajului.
În prezent, elevii craioveni lucrează la realizarea satelitului. Elevii spun că piesele au ajuns la aproape 1.000 de euro, fiind susţinuţi de sponsori. Liceenii nu sunt la prima experienţă. În toamna anului trecut au participat la un concurs organizat de NASA la Craiova şi s-au clasat pe locul al II-ea tot cu un satelit.
Competiţia CanSat este organizată de Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială – ESERO, principalul proiect al Agenției Spațiale Europene de susținere a învățământului primar și secundar în Europa, care utilizează spațiul cosmic drept un context creativ și generos în conținut pentru predarea și învățarea științei, tehnicii, ingineriei și matematicii (STEM). Obiectivul său constă în îmbunătățirea cunoștințelor și competențelor elevilor în aceste discipline încă din clasele primare și încurajarea acestora în alegerea unei cariere viitoare în domeniile STEM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS