6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieZeci de elevi din Craiova, premiați la concursul Pro-Performanța

Zeci de elevi din Craiova, premiați la concursul Pro-Performanța

Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica“ Craiova a organizat, în perioada 2 – 4 noiembrie, a IV-a ediție a concursului de matematică Pro-Performanța, pentru elevii claselor V-XII din învăţământul preuniversitar. Concursul este organizat în parteneriat cu Asociaţia Pro-Performanţa Craiova, Inspectoratul Școlar Județean Dolj și Societatea de Științe Matematice din România. La această ediție au participat și prodecanul Facultății de Matematică, dar și un consilier din cadrul Ministerului Educației Naționale. În urma evaluării, zeci de elevi de la unități școlare din Craiova au fost premiați.

Concursul de matematică Pro-Performanța are misiunea să valorifice cunoştinţele de matematică prin subiecte de concurs care pun în evidență tipul de gândire logică, rapidă, atât de necesar în formarea intelectuală a tinerei generaţii. În plus, organizatorii vor să verifice şi să dezvolte la elevii concurenţi abilităţile de raţionament şi creativitate matematică, descoperindu-i pe cei mai talentaţi dintre aceştia.
Competiția are două probe la care au fost înscriși peste 322 de participanți din mai multe județe ale țării și din municipiul București. Prima probă a fost cea individuală, la care au participat 146 de elevi, iar cea de a doua a fost proba pe echipe, la care au luat parte 176 de elevi. Rezultatele elevilor au fost recompensate cu premii în bani acordate de către Asociația Părinții pentru Mileniul III, dar și cu cupe și medalii asigurate de Societatea de Științe Matematice din România, prin prof. univ. dr. Radu Gologan, președinte-coordonator de peste un deceniu al Lotului Olimpic Național de Matematică.

Colegiile și școlile din Craiova, pe podium

În urma evaluării, la proba individuală au fost obținute 28 de premii, cele mai multe de către elevii de la Colegiul Național „Frații Buzești“ Craiova, Colegiul Național „Carol I“ Craiova, Liceul Teoretic de Informatică București, Școala Gimnazială „Mircea Eliade“ Craiova, dar și Școala Gimnazială Ethos Craiova, Școala Gimnazială „Mihail Drumeș“ Balș și Colegiul Național „Traian“ Drobeta Turnu Severin. La probe pe echipe au fost acordate 12 premii, obținute de elevi de la Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica“ Craiova, Colegiul Național „Frații Buzești“ Craiova, Școala Gimnazială „Mircea Eliade“ Craiova, Școala Gimnazială „Nicolae Romanescu“ Craiova, Școala Gimnazială „Traian“ Craiova, Liceul Tehnologic Carsium Hârșova Constanța, și de la Liceul Teoretic de Informatică București.
Concursul regional Pro-Performanța a fost inițiat de prof. dr. Felician Preda de la Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica“ Craiova. „Organizarea concursului Pro-Performanţa mi-a venit din dorinţa de a completa pregătirea la matematică în vederea obţinerii performanţei, printr-un concurs în care elevii să dovedească un tip de gândire logic, argumentat matematic. Subiectele de concurs dau astfel posibilitatea valorificării sub noi valenţe a cunoştinţelor acumulate la matematică. Concursul are două secțiuni: Concursul individual, pentru fiecare dintre clasele V-XII, și Cupa Pro-Performanța – organizată pe echipe de câte trei elevi, pe următoarele categorii: Juniori II – echipe de maximum trei elevi din clasele V-VI; Juniori I – echipe de maximum trei elevi din clasele VII-VIII și Seniori – echipe de maximum trei elevi din clasele IX-XII“, a precizat profesorul de matematică.

„Este o matematică povestită logic“

La festivitatea de premiere a participat și conf. univ. dr. Cătălin Gherghe, Universitatea din București, prodecan Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București, vicepreședintele Societății de Științe Matematice din România, care a subliniat că această competiție aduce elevilor o matematică altfel. „Așa cum există «Școala alt-fel», concursul  s-ar putea numi «Matematica altfel». De ce? Dacă ar fi să caracterizăm concursul după spusele copiilor, dar și ale profesorilor, este o matematică făcută cu bucurie de copii, de la cei mai mici de clasa a V-a, la cei mai mari, de clasa a XII-a. Este o matematică povestită «logic», prin natura subiectelor. Este o matematică făcută și în echipă, existând o secțiune în acest sens. Concluzionând, este un concurs pentru performanță. Toate acestea însă neputând avea loc dacă nu ar exista oamenii pasionați ai Școlii «Gheorghe Țițeica» Craiova implicați într-o organizare aproape perfectă“, a spus conf. univ. dr. Cătălin Gherghe, Universitatea din București.
Pe parcursul celor trei zile au coordonat permanent concursul atât Cristian Moanță, inspector de specialitate matematică din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj, cât și Ana Elisabeta Naghi, consilier, Corpul de Control în cadrul Ministerului Educației Naționale, cu atribuții pentru disciplina matematică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS