13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul, pe locul al doilea pe țară la bacalaureatul de toamnă

Doljul, pe locul al doilea pe țară la bacalaureatul de toamnă

În Dolj, 387 de candidați au promovat bacalaureatul de toamnă

Primele rezultate ale examenului național de bacalaureat au fost afișate vineri, 31 august. În această sesiune și la nivel național au fost puțini candidați care au reușit să promoveze, la nivel național, media de reușită fiind de 26,9%. În județul Dolj, procentul de promovare este de 36,86%, cu aceste rezultate fiind al doilea județ în ierarhia națională cu cea mai bună reușită, după județul Neamț cu 37,5% promovați. Și în această sesiune sunt mulți candidați care consideră că nu au fost evaluați corect. În Dolj, sâmbătă au fost formulate 267 de contestații, cele mai multe fiind la matematică.

În Dolj, în această sesiune s-au înscris 1.328 de candidați, dintre care în sălile de examen s-au prezentat 1.050 și doar 387 de elevi au ajuns să promoveze. Doljul figurează astfel după primele rezultate cu 663 de candidați care au fost respinși. Procentul de promovabilitate înainte de contestații este 36,86%. Conducerea ISJ Dolj a menționat în comunicatul transmis că, în 2017, procentul de promovare la cea de a doua sesiune a bacalaureatului a fost 31%.
La nivel național, Doljul se situează pe locul al doilea cu acest rezultat. Cea mai mare medie de promovare a acestei sesiuni a fost 9,5 și a fost obținută de un candidat care a absolvit studiile la Liceul „Matei Basarab“ din Craiova, la frecvență redusă. În rest, mediile nu sunt foarte mari. Mai sunt doar șapte medii între 8 și 8,99.

Clasamentul liceelor, în funcție de procentele de promovare

Inspectoratul Școlar Județean Dolj a realizat și un clasament al liceelor după procentele de promovare. Pe primul loc este Liceul Tehnologic „Ștefan Anghel“ Băilești cu 100% promovați. La această unitate școlară a fost însă un singur candidat care s-a prezentat din cei cinci candidați care sau înscris pentru această sesiune. Pe locul al doilea se află Colegiul Național „Elena Cuza“ Craiova cu 87,50%, fiind promovați șapte din cei opt elevi înscriși. Pe locul al treilea se află Liceul Tehnologic UCECOM „Spiru Haret“ Craiova – 83,33%, fiind promovați cinci elevi din șase prezenți. La acest liceu inițial s-au înscris zece candidați pentru a susține examenele. Pe locurile următoare se află Colegiul Național „Nicolae Titulescu“ Craiova – cu 68,18%, Colegiul Național „Carol I“ Craiova – 66,67%, Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan“ Craiova – 62,50%, Liceul Teoretic „Henri Coandă“ Craiova – 57,69%, Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“ Craiova – 54,17%, Liceul de Arte „Marin Sorescu“ Craiova – 52,63%, Liceul Teoretic „Adrian Păunescu“ Bârca – 50%. Alte opt licee au procent de promovare între 0 – 20%.

Peste 100 de contestații la matematică

Primele rezultate ale acestei sesiuni sunt privite cu neîncredere de mulți candidați, care consideră că nu au fost evaluați corect. La nivelul județului au fost formulate 267 de contestații, cele mai multe, respectiv 105, fiind la matematică. Și la limba și literatura română au fost depuse 58 de contestații, 36 de contestații sunt la biologie, 22 la geografie, 21 la anatomie și fiziologie umană, genetică și ecologie umană 12 – logică, argumentare și comunicare, 8 la istorie, 4 la fizică și una la sociologie. Rezultatele finale ale acestei sesiuni se vor publica pe 6 septembrie.

 

30,75%, promovabilitate în Gorj

Doar 30,75% dintre participanţii la cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat au promovat examenul. Au participat candidaţi din 33 de licee, grupuri şcolare şi colegii naţionale. În total au fost înscrişi 1.262 de candidaţi din promoţia curentă şi din seriile anterioare. S-au prezentat 1.018 elevi. Dintre aceştia, unul a fost eliminat pentru că a încercat să folosească fiţiuici la una din probele scrise. Elevul a fost dat afară din sala de examen. Din total prezenţi, au fost declaraţi admiși 313 candidaţi. 238 au avut media cuprinsă între 6 şi 6,99. De asemenea, 67 au a avut media între 7 şi 7,99. Au fost şi 8 medii între 8 şi 8,99. Nu au existat medii peste 9. Ca şi la prima sesiune a examenului de bacalaureat nu a fost înregistrată nicio medie de 10. Totodată, niciunul dintre candidaţii de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia“ din Târgu Jiu nu a reuşit să promoveze examenul de bacalaureat în cea de-a doua sesiune. Un procent de promovabilitate scăzut a fost înregistrat la Liceul Tehnologic din Baia de Fier – 8,33%. Cele mai mari procente în ceea ce priveşte promovabilitatea au fost la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ şi la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“, ambele din Târgu Jiu, respectiv 75% şi 87,5%. De altfel, cele două colegii sunt în topul promovabilităţii şi la prima sesiune a examenului de bacalaureat, când procentul total pe judeţ a fost de peste 61%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS