13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieGreșelile din manualul de Geografie: editura Ministerului Educației anunță că a tipărit deja 1,6 milioane de exemplare și speră că erorile nu sunt recurente în alte manuale

Greșelile din manualul de Geografie: editura Ministerului Educației anunță că a tipărit deja 1,6 milioane de exemplare și speră că erorile nu sunt recurente în alte manuale

Editura Ministerului Educației anunță că își corectează manualele cu ajutorul publicului, dar numai pe varianta digitală, pentru că manualele au fost deja printate. „Există deja tipărite 1.600.000 de exemplare pentru clasa a VI-a”, iar conducerea Ministerului Educației Naționale „își exprimă încrederea că erorile regretabile, de tipul celor din manualul de Geografie, nu sunt recurente”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Editurii Didactice. Instituția nu spune un cuvânt despre câți bani au costat aceste manuale, scrie Hotnews.
HotNews.ro a dezvăluit în exclusivitate o serie de erori grosolane în manualul unic de Geografie pentru clasa a VI-a, editat de Editura Didactică și Pedagogică din subordinea Ministerului Educației.
Editura cu care Ministerul scoate toate manualele anul acesta a publicat un manual în care apar următoarele greșeli: Turnu Măgurele este greșit poziționat pe o hartă, în locul Drobetei-Turnu Severin; Marea Moartă este plasată greșit, în loc de Marea Roșie; harta nu reprezintă Sudanul de Sud, deși a devenit țară independentă din 2011; atât Londra, cât și Paris sunt prezentate ca “al treilea oraș european”. Fotografii și detalii aici
Editura Didactică și Pedagogică (EDP) a publicat pe site-ul său următorul comunicat de presă, după ce HotNews.ro a arătat pe larg greșelile din manualul unic de Geografie pentru clasa a VI-a:
„Spre deosebire de anii anteriori, când Ministerul Educației Naționale nu avea drept de erată asupra manualelor pe care le achiziționa, acum orice poate fi corectat. Tocmai de aceea, în prima parte a săptămânii viitoare va apărea varianta digitală corectată, incluzând și atenționări cu privire la formatul letric”.
„În acest an, există deja tipărite 1.600.000 de exemplare pentru clasa a VI-a, iar conducerea Ministerului Educației Naționale, precum și cea a Centrului Național de Evaluare și Examinare și cea a Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. își exprimă încrederea că erorile regretabile, de tipul celor din manualul de Geografie, nu sunt recurente”.
Editura plasează vina exclusiv asupra autorilor manualului de Geografie și a evaluatorului științific, pe care nu îl numește, însă. Nimic despre responsabilitatea editurii și a modului în care va răspunde pentru astfel de informații greșite prezentate copiilor.
„Proiectul manualului școlar de Geografie pentru clasa a VI-a, autori FISCUTEAN Mihaela Cornelia, FISCUTEAN Dorin, MIHAI Ciprian, POPA Ionela a fost clasat pe locul I, cu un punctaj de 91,25 de puncte dintr-un maxim de 100.
De asemenea, acest manuscris a primit aviz științific favorabil din partea unui reprezentant al mediului universitar specializat în Geografie. Singura observație negativă a acestui evaluator era aceea că „gradul de dificultate a noțiunilor cuprinse în text este pe alocuri prea ridicat”. În rest, din raportul de evaluare se poate constata că „materialul grafic și cartografic este corect din punct de vedere științific, prezentarea conținuturilor este realizată unitar și coerent, activitățile de învățare sunt diverse, bine alese, favorizând utilizarea metodelor didactice activ-participative”.
În ceea ce privește autorii, trebuie precizat faptul că doi dintre aceștia au însoțit echipa României la Olimpiada Internațională de Geografie din Canada, unde au participat peste 160 de elevi din peste 43 de țări, iar lotul olimpic român s-a clasat pe locul I la națiuni.”
De remarcat că reacția vine de la Editura Didactică și Pedagogică, care a publicat acest comunicat pe site-ul său. Tot Editura este cea care anunță publicul care este poziția ministrului Educației: „conducerea Ministerului Educației Naționale, precum și cea a Centrului Național de Evaluare și Examinare și cea a Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. își exprimă încrederea că erorile regretabile, de tipul celor din manualul de Geografie, nu sunt recurente”.

Amintim că Ministerul Educației realizează manualele școlare pentru clasele I, a II-a și a VI-a prin unica editură din subordinea sa, asta deși Curtea Constituțională a declarat neconstituțională atât Societatea EDP care a semnat contractele cu autorii de manuale, cât și legea manualului care prevede o altă cale decât licitația publică pentru achiziția de manuale. HotNews.ro a scris pe larg despre lipsa bazei legale în acțiunea Ministerului Educației.

În urmă cu un an, aproape 200 de scriitori, profesori și academicieni atrăgeau atenția că impunerea editurii unice va duce la scăderea calității și la ridicarea prețurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS