16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCandidații la bacalaureat, grăbiți să predea lucrările

Candidații la bacalaureat, grăbiți să predea lucrările

Absolvenții de liceu care s-au înscris să susțină examenul național de bacalaureat în cea de a doua sesiune au participat, ieri, la proba obligatorie a profilului. În județul Dolj, la acest examen a crescut numărul absenților, iar unii dintre cei care au intrat în săli s-au grăbit să predea lucrările ori, în unele situații, nu au ajuns nici măcar să citească ultimul subiect.

A doua sesiune a examenului național de bacalaureat înseamnă o nouă șansă pentru cei care nu l-au promovat. Ieri s-a derulat cea de a doua probă scrisă a examenului maturității, proba obligatorie a profilului, la matematică sau la istorie. În Craiova, și de această dată la ora 10.30, mulți candidați erau deja la porțile celor trei centre de examen, organizate la Colegiul „Ștefan Odobleja“, la Colegiul Național „Nicolae Titulescu“ și la Colegiul Național „Gheorghe Chițu“.
„Am susținut examen la matematică pentru profil tehnologic pentru că am terminat liceul la specializarea comerț. A fost mai ușor. La primele două subiecte am avut matrice și polinom. Nu am stat foarte mult în sala de examen. După o oră și jumătate cât prevede metodologia că suntem obligați să stăm în săli, mulți au ieșit. Din 15 câți eram inițial, imediat ce a trecut timpul am mai rămas patru elevi în sală“, a spus unul dintre candidații care a susținut examen la Colegiul Național „Nicolae Titulescu“ din Craiova. La ora 11.00, numărul candidaților care au părăsit sălile de examen a crescut considerabil. „Am ieșit pentru că nu mai aveam ce să fac. Cred că mai sunt doi-trei candidați acum în fiecare sală de examen“, a spus un alt absolvent de liceu.
Au părăsit repede sălile chiar și cei care au venit de la distanțe mari ca să susțină examenul. „Am venit de la Bechet. Am plecat de la ora 6.00 de dimineață ca să ajung. Subiectele au fost și acum destul de dificile. Asta este! Nici nu prea am fost la școală. Profesorii ne-au spus să învățăm, au venit să facă și ore suplimentare, dar dacă nu am frecventat cursurile și nici orele de pregătire suplimentară, acum este mai greu. Mai vin și mâine, să susțin proba la alegere“, a spus un absolvent al Liceului Teoretic din Bechet.

Nu au citit toate cerințele

Și obiceiul de a nu se prezenta la cursuri a fost menționat de un alt candidat prezent și în cea de a doua sesiune. „Am susținut examen la matematică. Destul de greu. Așa mi s-a părut. E greu pentru că nu prea am fost la școală când trebuia. Am avut profesori buni, dar ne-a plăcut să ne distrăm mai mult. Ei și-au dat silința, dar noi nu“, a spus un absolvent al Liceului „George Bibescu“ din Craiova.
Deși au avut trei ore la dispoziție, absolvenții de liceu nu au avut răbdare nici măcar să citească subiectele de pe foaia de examen. „Am susținut proba obligatorie la istorie, pentru că am fost la profil sportiv la Liceul «Petrache Trișcu» din Craiova. La primele două subiecte am avut texte la prima vedere să extragem din ele și la ultima parte nu știu ce am avut, nici nu am citit cerința. Am rezolvat primele două părți și am ieșit. Cred că o să iau 6. Mai am și mâine o probă scrisă, la biologie“, a spus o candidată.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Dolj, la acest examen nu au fost candidați eliminați, dar a crescut numărul absenților. „La proba obligatorie a profilului s-au prezentat 664 de candidați, din care cei mai mulți, respectiv 621, au susținut proba la matematică și 43 la istorie. Nu au fost incidente nici în această zi. În ceea ce privește absenții, 179 de candidați din cei înscriși nu s-au mai prezentat“, a precizat inspectorul școlar general Monica Sună.
Sesiunea de toamnă a examenului național de bacalaureat continuă astăzi cu proba la alegere din aria profilului sau a specializării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS