21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatiePicaţi la examen, ținuți la catedră

Picaţi la examen, ținuți la catedră

Concursul pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar din județul Dolj scoate la iveală și anul acesta faptul că există profesori cu vechime în sistem care nu fac față unui examen național de specialitate. Exemplele există atât la suplinitori, cât și la profesori titulari cu gradul I, care ar avea catedra în mediul rural, dar care, cu toate acestea, se detașează chiar și la colegii din Craiova.

Rezultatele finale ale concursului național de titularizare indică faptul că, la nivelul județului Dolj, 102 candidați au obținut note sub 5. O parte dintre aceștia au vechime la catedră și sunt de diverse specializări, chimie, agronomie, matematică, limba română și chiar cadre didactice din învățământul preșcolar și primar. La învățători, există un cadru didactic titular cu vechime de 21 de ani la catedră și gradul didactic I care a obținut o notă foarte mică, 4,55. Respectivul cadru didactic este titular la Școala Gimnazială Bratovoiești, dar nu mai predă de ceva timp la această unitate de învățământ. „Este cadru didactic cu vechime, cu gradul didactic I, dar se detașează de ani buni. Este dreptul fiecărui cadru didactic să se poată muta la altă unitate școlară“, spune managerul Amelia Motoi. Conform aplicației Ministerului Educației Naționale, din 2014, acest cadru didactic cu nota 4,55 anul acesta la examenul național la care a participat în încercarea de a se transfera a predat la Colegiul Național „Ștefan Velovan“ din Craiova. Înainte de a fi titular la Bratovoiești, în 2010 și 2011 respectivul dascăl apare la Școala Coțofenii din Dos.

Un cadru didactic care ani buni apare doar înscris la concurs

Un alt caz de la învățători ridică foarte multe semne de întrebare. Este vorba de un cadru didactic cu 21 de ani vechime și contract pe perioadă determinată. Anul acesta a obținut la proba scrisă a examenului de ocupare a posturilor didactice nota 3,20. În anul școlar anterior, acest cadru didactic a predat la Școala Gimnazială Fratoștița. Acest lucru este demonstrat chiar de site-ul Tribunalului Dolj, unde apare a fi în proces cu unitatea școlară pentru sporuri. Managerul unității școlare spune că a ajuns acolo pe baza unei note la examenul național. „A primit continuitate în baza unei note din 2015. Atunci a obținut un 5,10. Este un cadru didactic dedicat, care își face datoria la clasă. Este o persoană foarte apropiată de copii. Nu a ajuns la concursuri școlare cu elevii, dar pot să vă spun că după învățământul primar copiii au cunoștințele de bază. Nu îmi explic cum a obținut o notă atât de mică anul acesta. Nota nu îi va permite să continue activitatea la catedră“, spune managerul școlii, Mihai Bărbuleanu. Respectivul dascăl este din Filiași.

Conform datelor de pe site-ul Ministerului Educației Naționale, la rubrica titularizare respectivul dascăl apare ca înscris la concursurile din 2013, 2014 și 2015, dar niciodată cu notă la proba scrisă și nici cu atribuirea unui post în ședință publică. În plus, pe site-ul Tribunalului Dolj se arată faptul că dascălul respectiv are procese cu Școala Fratoștița încă din 2009, 2010, 2011 pentru diverse drepturi salariale, ceea ce demonstrează că predă la această școală de atunci. De altfel, în 2015, deschide un alt proces cu Școala Bratovoiești, pentru drepturile salariale din 2011-2012.

Note sub 5 și în anii anteriori

Sunt și profesori care ani la rând apar în aplicația Ministerului Educației Naționale cu note sub 5. Chiar dacă metodologia prevede ca aceste cadre didactice să nu aibă dreptul să își desfășoare activitatea la catedră în anul respectiv apar totuși ca având posturi. De exemplu, un cadru didactic cu 7 ani vechime și examenul de definitivat, care a candidat anul acesta pentru a ocupa un post de profesor în învățământul primar a obținut nota 2,90. Același cadru didactic în 2017 cu nota 2,55, iar în anul 2016 -4.05. Pe site-ul Tribunalului Dolj acest cadru didactic apare că exact în 2016 își cere drepturile salariale de la Școala gimnazială nr 1 Moțăței, pentru perioada 2011-2012. Acțiunea în instanță arată că este formulată de sindicat și demonstrează că respectivul cadru didactic este la catedră.

Și exemplele de acest gen pot continua cu un alt candidat cu 8 ani vechime, care a susținut examen pentru un post de profesor de istorie, dar a obținut nota 3,30. Anul trecut a fost însă la învățători și nici acolo nu a obținut 3,40. Acest cadru didactic apare că a predat însă în anii anteriori la Orodel și la Școala Lipovu. Acestea sunt doar câteva exemple care demonstrează faptul că în sistemul de învățământ preuniversitar sunt cadre didactice care nu fac față unui examen național cu subiecte din disciplinele pe care le predau. Aceste cadre didactice trebuie să predea elevilor care la sfârșitul gimnaziului trebuie să susțină un examen, și la care mediile peste cinci scad de la an la an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS