4.000 de lei este suma pe care o pot primi într-un an elevii din familiile defavorizate care nu au mai mult de 10 absențe pe trimestru. Măsura a fost anunţată joi de ministrul Valentin Popa și este menită să reducă abandonul școlar. Banii vin de la Comisia Europeană și vor fi acordate din februarie 2019.
Ministrul Educației, Valentin Popa, spune că aceste ajutoare vor fi acordate elevilor care au mai puţin de 10 absenţe şi care au un venit pe membru de familie, mai mic de 600 de lei. Şi profesorii care vor accepta să predea în mediul rural, vor fi plătiţi cu ora, pe lângă salariul de bază, dacă sunt deja angajaţi la o şcoală de la oraş.
Se va asigura o plată motivantă, de până la 112 lei net/oră deoarece vom plăti atât o oră de predare, cât şi o oră de pregătire a orei de predare. Se va adăuga un spor de mobilitate, bugetat deja în proiect, de până la 20%, în funcţie de izolarea localităţii. Astfel, un profesor care va preda 10 ore pe săptămână la ţară va putea câştiga extra peste 4000 de lei/lunar.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.