Olimpice la lectură, deși sunt eleve la profilul mate-info

Autori


Iulia Vîrban și Adelina Popescu, eleve în clasa a X-a la Colegiul Național „Ion Minulescu“ din Slatina, vor reprezenta România la faza internațională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață. Deși pasionate de cărți, studiază la profil mate-info și și-au ales deja cariera: Adelina va fi neurochirug, Iulia – profesor.

Iulia și Adelina sunt bune prietene și împărtășesc pasiunea pentru lectură încă din clasele mici. Au fost aproape în toți acești ani umăr la umăr în competiții la limba română, iar în septembrie, anul acesta, vor concura direct la faza internațională a Olimpiadei de Lectură. Iulia Vîrban a obținut locul I la faza națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română, Adelina Popescu – locul II la Olimpiada Lectura ca Abilitate de Viață, la 50 de sutimi de primul clasat, fiind cele mai bune rezultate personale de până acum. Experiența, însă, nu le lipsește, calificându-se încă din clasele mici la olimpiade, la discipline diverse. În timp ce Iulia a mai concurat la istorie și limba franceză, Adelina a început cu matematica și a continuat cu biologia, domeniu de care se leagă, spune, viitorul ei. Pentru amândouă, lectura este, însă, experiența care le modelează personalitatea și devenirea.

„Ăsta e drumul meu și n-o să mă răzgândesc, indiferent ce-ar fi“

Iulia Vîrban a început în forță, în clasa a IV-a, câștigând un concurs de creație literară. Pe atunci era elevă, ca și prietena sa, a Școlii Gimnaziale „Eugen Ionescu“ din Slatina. A câștigat, în același an, și faza județeană a olimpiadei de limba română, însă în clasa a V-a lucrurile s-au complicat puțin, iar Iulia a traversat ani buni de căutări. Între timp a terminat gimnaziul cu 10 și a fost admisă în cea mai bună clasă, de mate-info, a colegiului slătinean, clasă pe care a ales-o pentru că știa că urmează să studieze limba română cu profesoara sa de astăzi, Irina Perianu.

„Eu am pornit cu un avânt în clasa a V-a, m-am așteptat să am același rezultat. Și atunci m-am confruntat cu un eșec și m-a pus, oarecum, în cumpănă, nici n-am trecut de etapa locală. M-am gândit dacă nu cumva eu m-am înșelat în tot timpul ăsta și dacă am un viitor în universul ăsta al literelor. În fiecare an eram în top 3, dar mă gândeam – «Oare când o să realizez și eu ceva măreț» Și mi se părea că sunt, așa, într-un univers haotic, nu mă găsesc nici pe mine, nu-mi găsesc nici stilul, nici ceea ce vreau să fac. În clasa a VIII-a, pe lângă română, m-am calificat și la istorie, n-am avut nicio performanță la Națională, dar mă gândeam – «Oare, istoria o să fie drumul meu?»“, a povestit Iulia. Lucrurile s-au lămurit la liceu, când întâlnirea cu profesoara Irina Perianu i-a arătat drumul clar de urmat. Acum știe chiar că va urma Literele și că va alege catedra, chiar dacă studiază profil matematică-informatică. Nu i-a trecut niciodată prin cap să plece din România. E convinsă că aici poate să-și împlinească liniștită visul. „Și dacă aș fi ales Automatică sau altceva, aș fi rămas în România, pentru că eu cred că învățământul în România e foarte bun. Mi se pare câteodată că e un moft pentru unii să meargă în afară. Eu cred că dacă vrei să înveți, înveți oriunde, nu-i ăsta un motiv să pleci din țară. Și plus că se cere potențial. Nu putem să ridicăm țara dacă potențialul pleacă“, a spus tânăra, care vrea, pe viitor, să le îndrume elevilor pașii, așa cum profesoara sa o face astăzi cu rezultate extraordinare.

„Țelul meu a fost să învăț și să mă formez“


Adelina Maria Popescu a concurat, în acest an, la două olimpiade. La Olimpiada Lectura ca Abilitate de Viață a meres mai departe și a câștigat dreptul de a reprezenta România la faza internațională, la biologie s-a clasat, ca și anul trecut, a doua pe județ. Citește din pasiune și îi este, din acest punct de vedere, recunoscătoare bunicii sale, care i-a cultivat pasiunea pentru lectură. A influențat-o, însă, mult mai mult, chiar hotărârea de a urma după liceu Medicina având legătură cu dragostea pentru bunica sa.

„Vreau să fiu chirurg. Ăsta e un vis pe care sper să-l realizez. Am văzut recent o postare în care se spunea că în inima fiecărui medic stă un caz care s-a întâmplat în familie și cred în asta. Bunica mea a decedat din cauza unei boli care i-a afectat sistemul nervos și atunci, fiind mică și având un impact foarte mare asupra mea, pentru că bunica a fost cea care m-a învățat să citesc și mi-a deschis tot universul ăsta al literelor, cred că m-a determinat foarte mult în alegerea carierei“, este convinsă Adelina.

Pentru Olimpiada Lectura ca Abilitate de Viață s-a pregătit aproape inconștient că face asta, cu fiecare carte citită, cu fiecare notiță, cu fiecare rezumat asupra căruia a revenit. A descoperit chiar, sub îndrumarea prof. Irina Perianu, legăturile pe care nu le bănuia între literatură și alte discipline din aria sa de interes. „Eu particip la Olimpiada Lectura ca Abilitate de Viață din clasa a VI-a și niciodată n-am reușit să mă clasez în primii cinci pe județ, în clasa a IX-a calificarea a venit ca un șoc. Dumneaei mi-a arătat cum trebuie să gândesc pentru olimpiada asta. Să merg cu adevăratul cuvânt pe care-l simt eu. Româna pentru mine a devenit o pasiune, iar doamna profesoară (Irina Perianu – n.r.) mi-a arătat cum pot să îmbin ariile acestea care pe mine mă fascinează, partea exactă a matematicii și poate chiar și a biologiei, cu concepte de teorie literară, și mai apoi să le aplic în cadrul unor olimpiade cum ar fi Olimpiada de Limba Română sau cea de Lectură ca Abilitate de Viață“, a povestit Adelina.

Calificarea la etapa națională n-a fost un scop în sine, deși, recunoaște, și-ar dori să trăiască astfel de emoții și la biologie. „Fac biologie pentru că-mi place, fac română pentru că-mi place, dar țelul meu n-a fost să mă calific neapărat, țelul meu a fost să-nvăț și să mă formez“, a spus Adelina, explicând ce o face să concureze în continuare.

Cele două eleve vor reprezenta România la faza internațională a Olimpiadei Lectura ca Abilitate de Viață, care se va desfășura în septembrie.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 16 aprilie 2018

Actualitate

» A murit Ionela Prodan
» Inspectorii ANSVA au depistat aproape 20 de tone de dovlecei contaminaţi cu reziduuri de pesticide
» Ministrul Justiţiei a anunţat că va sesiza CCR privind refuzul lui Iohannis de a o revoca pe Kovesi
» Klaus Iohannis: Nu voi da curs propunerii ministrului Justiției de revocare a Laurei Codruța Kovesi, procuror șef al DNA
» Senat: Starea de incompatibilitate pentru persoanele aflate în funcţii sau demnităţi publice, prescrisă în 3 ani
» Rusia: Furnizorii de internet încep să blocheze Telegram
» PNL depune moțiune simplă pe tema haosului din Sănătate
» Iohannis, aşteptat să anunţe în această seară decizia în cazul revocării lui Kovesi
» Povestea fotografiei care a câştigat World Press Photo 2018
» Inspecţia Judiciară efectuează un control la DNA
» Dolj: Preoții din Băilești, reuniți în slujire la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”
» Listele cu persoanele juridice aprobate, respectiv respinse în cadrul Programelor Rabla și Rabla Plus au fost publicate pe site-ul AFM
» Fostul şef de la Dacia devine șef al Lada
» Subvenții de 1,33 miliarde lei pentru transportul feroviar de călători. Cât a primit fiecare companie
» Călin Popescu Tăriceanu, audiat la Curtea Supremă

Publireportaj

» Mitsubishi Electric Europe deschide prima sucursală în România

Local

» Accident mortal la Buneşti
» Minori cercetaţi pentru braconaj piscicol
» Comercianţii din Drăgăşani, amendaţi cu 44.000 de lei
» Poliţiştii au intervenit la 150 de evenimente în weekend
» CFR deschide 14 şantiere pentru lucrări de modernizare a unor poduri şi podeţe din sudul ţării

Dolj

» Capotescu a „împlinit“ un an de arest
» Peste 700 de angajați au protestat la SJU Craiova
» Eșecul „Revoluției fiscale“: 68.000 de angajați doljeni au salarii mai mici în acte
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Se întrerupe furnizarea gazelor pe câteva străzi în data de 17 aprilie
» Prestigioasa corală ”Armonia” va concerta la Craiova
» Craiova: Krzysztof Warlikowski deschide Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova cu Poveștile africane ale lui Shakespeare (VIDEO)
» Peste 50.000 de lei, valoarea sancţiunilor aplicate ieri în Craiova

Gorj

» Anchetă la o grădiniţă, după ce educatoarea a scris cu pixul pe fruntea unui copil de patru ani
» IDP nu are altă variantă de supravieţuire decât insolvenţa
» Salvamontişti contra ciori
» Primăria mai are de aşteptat până când va prelua Casa de Cultură a Sindicatelor
» Anchetă la liceu după ce doi băieţi ar fi întreţinut relaţii sexuale
» Gorj: Un tânăr s-a ales cu dosar penal după ce au furat biscuiţi şi caşcaval
» Gorj: Hoţii au furat o bicicletă de o mie de euro
» Gorj: Drumarii curăţă şanţurile şi rigolele de pe marginea şoselelor naţionale (VIDEO)
» Gorj: Patru bărbaţi care au făcut scandal într-un bar au fost reţinuţi de poliţie
» Gorj: O bătrână de 84 de ani a câştigat 1,3 milioane de lei la loto
» Anchetă la un liceu din Gorj, după ce doi băieţi ar fi întreţinut relaţii sexuale

Mehedinţi

» Mehedinţi: Poliţiştii au intervenit la 150 de evenimente în weekend

Vâlcea

» Vâlcea: Accident pe DN 7 la Gura Lotrului

Sport

» Patru medalii, un titlu național pentru judoka din Bănie
» Îl împiedică craiovenii pe Lică în drumul spre titlu?
» Elevii Școlii Gimnaziale „Decebal“ au făcut furori la Pitești
» „Elitele“ din Bănie n-au fost în excursie în Zăvoi

Sanatate

» 40% dintre bolile cardiovasculare nu prezintă simptome
» Cum să-ți îngrijești tenul primăvara

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top