17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieOlimpice la lectură, deși sunt eleve la profilul mate-info

Olimpice la lectură, deși sunt eleve la profilul mate-info

Iulia Vîrban și Adelina Popescu, eleve în clasa a X-a la Colegiul Național „Ion Minulescu“ din Slatina, vor reprezenta România la faza internațională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață. Deși pasionate de cărți, studiază la profil mate-info și și-au ales deja cariera: Adelina va fi neurochirug, Iulia – profesor.

Iulia și Adelina sunt bune prietene și împărtășesc pasiunea pentru lectură încă din clasele mici. Au fost aproape în toți acești ani umăr la umăr în competiții la limba română, iar în septembrie, anul acesta, vor concura direct la faza internațională a Olimpiadei de Lectură. Iulia Vîrban a obținut locul I la faza națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română, Adelina Popescu – locul II la Olimpiada Lectura ca Abilitate de Viață, la 50 de sutimi de primul clasat, fiind cele mai bune rezultate personale de până acum. Experiența, însă, nu le lipsește, calificându-se încă din clasele mici la olimpiade, la discipline diverse. În timp ce Iulia a mai concurat la istorie și limba franceză, Adelina a început cu matematica și a continuat cu biologia, domeniu de care se leagă, spune, viitorul ei. Pentru amândouă, lectura este, însă, experiența care le modelează personalitatea și devenirea.

„Ăsta e drumul meu și n-o să mă răzgândesc, indiferent ce-ar fi“

Iulia Vîrban a început în forță, în clasa a IV-a, câștigând un concurs de creație literară. Pe atunci era elevă, ca și prietena sa, a Școlii Gimnaziale „Eugen Ionescu“ din Slatina. A câștigat, în același an, și faza județeană a olimpiadei de limba română, însă în clasa a V-a lucrurile s-au complicat puțin, iar Iulia a traversat ani buni de căutări. Între timp a terminat gimnaziul cu 10 și a fost admisă în cea mai bună clasă, de mate-info, a colegiului slătinean, clasă pe care a ales-o pentru că știa că urmează să studieze limba română cu profesoara sa de astăzi, Irina Perianu.
„Eu am pornit cu un avânt în clasa a V-a, m-am așteptat să am același rezultat. Și atunci m-am confruntat cu un eșec și m-a pus, oarecum, în cumpănă, nici n-am trecut de etapa locală. M-am gândit dacă nu cumva eu m-am înșelat în tot timpul ăsta și dacă am un viitor în universul ăsta al literelor. În fiecare an eram în top 3, dar mă gândeam – «Oare când o să realizez și eu ceva măreț» Și mi se părea că sunt, așa, într-un univers haotic, nu mă găsesc nici pe mine, nu-mi găsesc nici stilul, nici ceea ce vreau să fac. În clasa a VIII-a, pe lângă română, m-am calificat și la istorie, n-am avut nicio performanță la Națională, dar mă gândeam – «Oare, istoria o să fie drumul meu?»“, a povestit Iulia. Lucrurile s-au lămurit la liceu, când întâlnirea cu profesoara Irina Perianu i-a arătat drumul clar de urmat. Acum știe chiar că va urma Literele și că va alege catedra, chiar dacă studiază profil matematică-informatică. Nu i-a trecut niciodată prin cap să plece din România. E convinsă că aici poate să-și împlinească liniștită visul. „Și dacă aș fi ales Automatică sau altceva, aș fi rămas în România, pentru că eu cred că învățământul în România e foarte bun. Mi se pare câteodată că e un moft pentru unii să meargă în afară. Eu cred că dacă vrei să înveți, înveți oriunde, nu-i ăsta un motiv să pleci din țară. Și plus că se cere potențial. Nu putem să ridicăm țara dacă potențialul pleacă“, a spus tânăra, care vrea, pe viitor, să le îndrume elevilor pașii, așa cum profesoara sa o face astăzi cu rezultate extraordinare.

„Țelul meu a fost să învăț și să mă formez“

Adelina Maria Popescu a concurat, în acest an, la două olimpiade. La Olimpiada Lectura ca Abilitate de Viață a meres mai departe și a câștigat dreptul de a reprezenta România la faza internațională, la biologie s-a clasat, ca și anul trecut, a doua pe județ. Citește din pasiune și îi este, din acest punct de vedere, recunoscătoare bunicii sale, care i-a cultivat pasiunea pentru lectură. A influențat-o, însă, mult mai mult, chiar hotărârea de a urma după liceu Medicina având legătură cu dragostea pentru bunica sa.
„Vreau să fiu chirurg. Ăsta e un vis pe care sper să-l realizez. Am văzut recent o postare în care se spunea că în inima fiecărui medic stă un caz care s-a întâmplat în familie și cred în asta. Bunica mea a decedat din cauza unei boli care i-a afectat sistemul nervos și atunci, fiind mică și având un impact foarte mare asupra mea, pentru că bunica a fost cea care m-a învățat să citesc și mi-a deschis tot universul ăsta al literelor, cred că m-a determinat foarte mult în alegerea carierei“, este convinsă Adelina.
Pentru Olimpiada Lectura ca Abilitate de Viață s-a pregătit aproape inconștient că face asta, cu fiecare carte citită, cu fiecare notiță, cu fiecare rezumat asupra căruia a revenit. A descoperit chiar, sub îndrumarea prof. Irina Perianu, legăturile pe care nu le bănuia între literatură și alte discipline din aria sa de interes. „Eu particip la Olimpiada Lectura ca Abilitate de Viață din clasa a VI-a și niciodată n-am reușit să mă clasez în primii cinci pe județ, în clasa a IX-a calificarea a venit ca un șoc. Dumneaei mi-a arătat cum trebuie să gândesc pentru olimpiada asta. Să merg cu adevăratul cuvânt pe care-l simt eu. Româna pentru mine a devenit o pasiune, iar doamna profesoară (Irina Perianu – n.r.) mi-a arătat cum pot să îmbin ariile acestea care pe mine mă fascinează, partea exactă a matematicii și poate chiar și a biologiei, cu concepte de teorie literară, și mai apoi să le aplic în cadrul unor olimpiade cum ar fi Olimpiada de Limba Română sau cea de Lectură ca Abilitate de Viață“, a povestit Adelina.
Calificarea la etapa națională n-a fost un scop în sine, deși, recunoaște, și-ar dori să trăiască astfel de emoții și la biologie. „Fac biologie pentru că-mi place, fac română pentru că-mi place, dar țelul meu n-a fost să mă calific neapărat, țelul meu a fost să-nvăț și să mă formez“, a spus Adelina, explicând ce o face să concureze în continuare.
Cele două eleve vor reprezenta România la faza internațională a Olimpiadei Lectura ca Abilitate de Viață, care se va desfășura în septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS