5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevi din Dolj, premiați la Olimpiada Națională de Chimie

Elevi din Dolj, premiați la Olimpiada Națională de Chimie

Cinci mențiuni și o calificare în lotul național, acestea sunt rezultatele elevilor din județul Dolj care au participat la Olimpiada Națională de Chimie, desfășurată în perioada 2-6 aprilie la Craiova. Performanțele au fost obținute de liceeni de la Colegiul Național „Frații Buzești“ și Colegiul Național „Carol I“.

Craiova a fost gazda Olimpiadei Naționale de Chimie pentru a doua oară, prima ediție desfășurându-se în urmă cu 45 de ani. Flacăra olimpică a fost adusă în Cetatea Băniei de un grup de liceeni care au obținut rezultate remarcabile anul trecut. Și la această ediție elevii craioveni au reușit să urce pe podium. La festivitatea de premiere desfășurată, sâmbătă, 6 aprilie, în Aula Magna a Facultății de Drept din Craiova, Florian Călina, din clasa a XI-a, Mădălina Stănășel, din clasa a XII-a, ambii elevi la Colegiul Național „Frații Buzești“, și Oana Laura Șerbana, din clasa a X-a de la Colegiul Național „Carol I“ au obținut mențiuni din partea Ministerului Educației Naționale. Mențiuni speciale au primit și liceenii Alberto Ristache, elev în clasa a XI-a de la Colegiul Național „Carol I“, și Matei Cosmin, din clasa a IX-a de la Colegiul Național „Frații Buzești“. Ziua premierii a fost una a emoțiilor, dar și a concluziilor despre competiție. „A fost foarte frumoasă organizarea. Mă bucur că participanții s-au simțit bine și felicit comisia de organizare și comisia națională. A fost chiar cea mai frumoasă olimpiadă națională la care am participat. M-am simțit foarte bine. Subiectele au fost din chimie organică, dar mai complicate. Premiul obținut reprezintă o nouă confirmare că sunt printre cei mai buni. Mă bucur de fiecare dată când sunt la olimpiadă, pentru că nu premiul contează neapărat, ci ceea ce învăț, pentru că mă va ajuta mai ales la Medicină. Sunt foarte mulțumit cum m-am descurcat. Am fost al doilea la proba teoretică și am ținut ștafeta județului Dolj sus“, a spus elevul Florian Călina.

Radu Romanescu – calificat în lotul național

După probele olimpiadei, elevii au trecut și prin proba de baraj pentru calificarea în lotul național. La această categorie s-a calificat Radu Romanescu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova. Anunțul a fost făcut de academicianul Marius Andruh, care a ținut să atenționeze cadrele didactice de specialitate asupra faptului că „a scăzut drastic numărul participanților la olimpiada națională, mai ales la clasa a XII-a, unde sunt doar 30 de participanți din toată țara, cât și la clasa a XI-a, unde sunt doar 48 de elevi“. Selecția pentru lotul național a fost însă destul de dificilă, iar cei mai mulți calificați au fost chiar din rândul elevilor din ultimul an de liceu. Proba a durat cinci ore.
Pentru Radu Romanescu, calificarea a fost o încununare a anilor de succes la această olimpiadă. „Subiectele de la baraj, în urma căruia se selectează lotul lărgit, au fost de o dificultate ridicată, abordând și teme care se studiază în facultate, fiind elaborate de către cei mai buni profesori universitari din țară. Astfel, nu se obțin punctaje mari și se poate face mai ușor departajarea. De asemenea, este foarte mult de rezolvat în cele cinci ore alocate. Deși pare mult timp, este puțin pentru a rezolva toate cele șapte subiecte, astfel că este o probă foarte dură și solicitantă. Calificarea în lotul lărgit al României înseamnă pentru mine o încununare a muncii depuse în domeniul chimiei de cinci ani, o realizare personală deosebită și o confirmare că am studiat chimia la un nivel înalt cu succes“, a spus Radu Romanescu.
La finalul festivității de premiere, elevii din județul Dolj au predat steagul olimpiadei colegilor din județul Constanța, unde se va organiza competiția în următorul an școlar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS