13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieOlimpici la Informatică, în lotul național pentru seniori

Olimpici la Informatică, în lotul național pentru seniori

Olimpicii Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova, calificați în lotul național pentru seniori la informatică, alături de profesorul Marius Nicoli

Pasionați de informatică încă din primii ani de gimnaziu, Alexandra Udriștoiu și Emanuel Dicu, elevi ai Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova, au reușit ca și anul acesta să obțină medalia de aur la Olimpiada Națională de Informatică desfășurată la Constanța. Cei doi liceeni s-au calificat și în lotul național pentru seniori. De altfel, palmaresul rezultatelor de excepție la această olimpiadă a fost completat de colegii lor, care au obținut medalii de argint și bronz.

Anul acesta, la Olimpiada Națională de Informatică, desfășu-rată la Constanța, în perioada 28 martie – 2 aprilie, au participat peste 300 de elevi din care 14 au fost din județul Dolj. În urma competiției, doi liceeni din Craiova, Alexandra Udriștoiu și Emanuel Dicu, de la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova, au obținut mențiune și medalie de aur. Cei doi elevi au trecut și de proba de baraj și s-au calificat în lotul național pentru seniori. Profesorul Marius Nicoli, care s-a ocupat de pregătirea lor încă din gimnaziu, a precizat că această calificare este o mare reușită pentru cei doi liceeni care sunt în clasa a X-a. „Au fost peste 300 de elevi la Olimpiada Națională de Informatică. Dintre aceștia, 20 de elevi au reușit să se califice în lotul lărgit al României. Sunt, de fapt, cei mai buni elevi din țară, iar din acest lot fac parte și Emanuel Dicu și Alexandra Udriștoiu. Pentru ei, este o mare reușită calificarea în lotul României pentru seniori, unde sunt elevi din toate clasele de liceu. Calificarea în acest lot nu depinde neapărat de pregătire, ci depinde mai mult de emoție. Spun asta pentru că sunt elevi care reușesc să treacă de o probă, iar la următoarea pur și simplu cad. Emanuel Dicu și Alexandra Udriștoiu reușesc să se adune chiar dacă greșesc. Au o putere fantastică de concentrare și de autocontrol. Această calificare este o continuitate a reușitei lor, pentru că s-au calificat și în gimnaziu în lotul național pentru juniori. Trebuie subliniat faptul că în acest lot lărgit pentru seniori doar județele Argeș și Dolj au câte doi calificați, restul județelor au câte unul“, a spus Marius Nicoli, profesor de informatică.

Noi etape de pregătire

Calificarea în lotul național le aduce celor doi liceeni noi perioade de pregătire, dar și de selecție. „Primul lot se va întâlni în perioada 11-17 aprilie la Tulcea pentru a susține alte două probe. De fapt, se va face o selecție pentru lotul restrâns, care va fi format din 16 elevi din cei 20. Apoi va urma încă o selecție și vor rămâne patru care vor participa la etapa internațională. Se vor face însă selecții și pentru alte concursuri internaționale. Lotul este mai dificil. Am emoții pentru că este prima calificare a mea la seniori. O să încerc să fac tot posibilul ca să trec de selecție“, a spus Emanuel Dicu. Liceanul are experiență în ceea ce privește olimpiadele de informatică, având până în prezent mai multe medalii atât la etapele naționale, cât și la concursurile internaționale.
„La Olimpiada Națională de Informatică, la clasa a VI-a am obținut bronz, și începând din clasa a VII-a până la clasa a X-a am luat medalie de aur. Am participat și la Turneul Internațional de la Shumen, iar în clasa a VIII-a și a IX-a am obținut medalii de aur. De asemenea, am participat la Balcaniada de Informatică, în clasa a VIII-a, și am obținut medalie de argint“, a spus elevul Emanuel Dicu.
Pentru Alexandra Udriștoiu este a doua calificare în lotul pentru seniori. „Au fost subiecte grele la olimpiada națională, dar mă bucur că am reușit să mă calific. A fost o experiență plăcută pentru că am reușit să ajung pentru a doua oară în lotul național pentru seniori. Săptămâna viitoare voi fi la Tulcea, împreună cu ceilalți colegi calificați. Am emoții pentru această etapă pentru că îmi doresc să mă calific în lotul restrâns“, a spus Alexandra Udriștoiu. Și ea are un palmares impresionant de medalii obținute în anii anteriori la informatică. „La Olimpiada Națională de Informatică am fost în ultimii patru ani și am obținut medalii de aur. În clasa a VII-a am luat premiul II, în rest medaliile de aur au fost obținute cu mențiune. În ceea ce privește concursurile internaționale, am participat la Balcaniada de Informatică de două ori și am obținut medalii de bronz și aur. De asemenea, am fost și la Turneul de la Schumen și am obținut argint la juniori și bronz la seniori“, a spus Alexandra.
În ceea ce privește Olimpiada Națională de Informatică, pentru Colegiul Național „Frații Buzești“ acestea nu sunt singurele premii obținute. Alți șapte elevi s-au întors acasă cu medalii de argint și bronz. Astfel, Radu Nicolae a obținut medalie de argint și mențiune, iar Ruxandra Nanu și Mihaela Cismaru – medalie de argint. Medalii de bronz au obținut elevii Bogdan Cîrceanu, Robert Lincă, Ovidiu Badea și Codruț Lemeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS