29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieÎn Dolj, 85% dintre elevi au susținut simularea evaluării naționale

În Dolj, 85% dintre elevi au susținut simularea evaluării naționale

Emoții ieri pentru elevii de clasa a VIII-a. Au susținut simularea evaluării naționale la limba și literatura română cu subiecte elaborate de Centrul de Evaluare și Examinare din cadrul Ministerului Educației. Sălile au fost supravegheate video și s-au aplicat aceleași reguli ca la examenul național, în Dolj unul dintre candidați fiind eliminat pentru că a încălcat regulile prevăzute de metodologie.

Peste 4.500 de elevi de clasa a VIII-a din Dolj au susținut, ieri, simularea evaluării naționale la limba și literatura română

Elevii de clasa a VIII-a și-au testat ieri cunoștințele acumulate la limba și literatura română pentru evaluarea națională. A fost prima zi de simulare a acestui examen. În Dolj, din cei 5.319 de elevi înscriși în clasa a VIII-a la această evaluare au fost prezenți 4.543. Au fost înregistrați astfel 765 de absenți, adică 14,38%. Simularea s-a derulat în condiții de examen. Toate sălile au fost supravegheate video, iar unul dintre candidați a fost eliminat pentru că nu a respectat regulile prevăzute de metodologie. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Dolj, elevul a pătruns în sala de examen cu telefonul mobil și a fost sunat în timpul probei. Incidentul a avut loc la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova. Elevii care nu au fost eliminați din sală au ieșit la ora 11.00, când s-a terminat proba, apreciind că subiectele nu i-au pus prea mult în dificultate, și au constat în texte la prima vedere, două compuneri, dar și câteva cerințe de gramatică. „Nu a fost greu. Am avut două compuneri la care a fost mai mult de scris. Prima compunere trebuia să fie de minimum 150 de cuvinte, iar cerința era să motiveze apartenența la specia literară fabulă a textului dat la prima vedere. Cea de a doua compunere trebuia să fie de 150 – 300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută la grădina zoologică. În rest au fost întrebări cu răspunsuri scurte și cerințe de gramatică. Mă aștept la 9.50 – 9,60“, a spus Andrei Oprițoiu, elev la Școala gimnazială „Traian“. Cerințele de gramatică au creat cele mai mari discuții. „Au fost subiecte care s-au bazat mai mult pe cunoștințe generale, pe creativitate. Un pic mai dificil a fost la gramatică, la analiza frazei“, a spus Andrei Mitrescu, elev la Școala gimnazială „Traian“.
Elevii așteaptă rezultatele și pentru a vedea dacă trebuie să intensifice pregătirea pentru examen. „Aceste simulări sunt pentru a ne cunoaște nivelul de pregătire pentru examen, ca să ne impulsioneze să învățăm mai mult. Oricum, subiectele de la proba de limba română nu au fost foarte dificile. La gramatică au fost mici dificultăți“, a spus Bianca Mirea.
Elevii susțin și astăzi simularea evaluării naționale, la matematică. Proba începe la ora 9.00 și se va termina la ora 11.00. Rezultatele acestor simulări se vor publica pe 16 martie. Acestea vor fi analizate la nivelul fiecărei clase, unde se vor purta discuții individualizate cu elevii și se vor organiza ședințe cu părinții. De asemenea, la nivelul unității școlare, rezultatele vor fi prezentate în Consiliul Profesoral cu scopul de a adopta măsuri pentru creșterea performanței școlare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS