15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieSute de elevi, respinși la probele de aptitudini pentru liceu

Sute de elevi, respinși la probele de aptitudini pentru liceu

Peste 1.900 de elevi de clasa a VIII-a au susținut probele de comunicare într-o limbă străină la Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova
Peste 1.900 de elevi de clasa a VIII-a au susținut probele de comunicare într-o limbă străină la Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova

Peste 2.000 de elevi din județul Dolj din cei 5.366 de absolvenți de clasa a VIII-a au trecut săptămâna trecută prin examenele cu caracter eliminatoriu pentru admiterea la liceu. Cei mai mulți candidați au susținut probele de verificare a cunoștințelor de comunicare într-o limbă străină, specifice claselor cu program de predare bilingv. Sute de elevi nu au reușit să treacă de acest examen.

În comparație cu anul trecut a fost un număr mai mic de elevi de clasa a VIII-a care și-au exprimat dorința de a fi admiși la un liceu vocațional sau la o clasă cu program de predare bilingv. „S-au înscris 2.505 elevi pentru a susține diversele probe de aptitudini din totalul de 5.366 de elevi, care vor participa la evaluarea națională. Sunt mai puțini decât anul trecut, când au fost 2.647 de elevi, care au optat pentru profilurile vocaționale“, a precizat inspectorul școlar general Monica Sună. Cei interesați de aceste profiluri au fost evaluați în perioada 24 – 27 mai. Cei mai mulți candidați au fost la probele de comunicare într-o limbă străină, specifice claselor cu program de predare bilingv. „Au fost mai multe centre de examen pentru verificarea aptitudinilor sau cunoștințelor elevilor care au optat pentru licee vocaționale. Probele pentru limbi străine au fost susținute la Colegiul Național «Ștefan Odobleja» din Craiova, unde au fost și cei mai mulți candidați, respectiv 1.940 de elevi, dintre care 180 și-au echivalat examenele. În ceea ce privește promovarea acestor probe, peste 300 de elevi de clasa a VIII-a au fost respinși. Cei mai mulți candidați respinși au fost la limba spaniolă, 144 de elevi din cei 398 înscriși. La limba engleză au fost respinși 130 de candidați din cei 713 înscrși. La limba franceză au fost respinși 15 candidați din cei 457 înscriși, iar la germană au fost respinși 15 elevi din 202 înscriși“, a mai precizat inspectorul școlar general Monica Sună. Au fost și elevi nemulțumiți de aceste rezultate, care au depus contestație. În Dolj, sunt 55 de contestații la probele de comunicare într-o limbă de circulație internațională, dintre care cele mai multe sunt la limba engleză- 26, la limba spaniolă sunt 22 de contestații, la limba franceză sunt patru contestații, iar la limba germană sunt trei contestații. Rezultatele finale se vor afișa pe 31 mai.
Elevii care au trecut de aceste probe vor fi admiși la liceele vocaționale sau la clasele cu program bilingv pe baza mediei de la evaluarea națională și a mediilor din perioada gimnaziului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS