Marcel Florescu: „Liceul CFR era ca a doua armată a ţării…“

Marcel Florescu predă matematică de 42 de ani (Foto: Bogdan Grosu)
Autori


Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova a organizat ieri Ziua Porţilor Deschise. Elevi din clasele gimnaziale, de la şcoli din Craiova, dar şi din judeţ, au avut posibilitatea să viziteze unitatea de învăţământ. În faţa celor prezenţi s-au aflat dascălii acestei unităţi şcolare. Marcel Alexandru Florescu este doctor în ştiinţe, predă matematica de peste patru decenii. Mai are doar câteva luni până la pensionare, însă nu se poate despărţi de catedră. A solicitat acceptul de a rămâne la clasă, din dorinţa de a mai împărtăşi din experienţa sa.

Marcel Florescu predă matematică de 42 de ani. De-a lungul carierei a fost director, inspector, a lucrat pentru un an în cadrul Ministerului Educaţiei. De peste un deceniu predă elevilor de la Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate o materie de care mulţi fug în perioada şcolii, dar o apreciază după ce termină, susţine acesta. E vorba de matematică. „Aproape un an am lucrat la minister. Am avut şansa să contribui la realizarea primei variante a Legii învăţământului. Astăzi se văd multe transformări în bine, multe altele însă încă stau pe loc. Am publicat şapte cărţi în domeniul matematicii, dar şi o carte despre evoluţia şcolii în Uniunea Europeană (UE), lucrare scrisă după experienţa de la minister. În această carte prezint învăţământul profesional din Germania, învăţământul dual de care astăzi ne apropiem, despre care eu am scris în urmă cu 20 de ani. Sunt lucruri pe care le-am prezentat şi acum încep să se materializeze“, a povestit Marcel Florescu. Se bucură că, în sfârşit, meseria sa capătă din nou valoare în România şi astfel copiii au şansa să efectueze practică la viitori angajatori, învaţă să facă ceva din timpul şcolii.

„Liceul CFR era ca a doua armată a ţării…“

Trăieşte cu nostalgia primilor ani de învăţământ, dar şi cu mulţumirea că a reuşit să-şi facă meseria bine. Povesteşte că liceul în care astăzi predă era unul din cele mai importante din judeţ, dar şi din regiune. „În momentul în care m-am hotărât să vin aici, domeniile predate erau printre cele mai importante. Liceul CFR-ul era ca a doua armată a ţării… A trecut prin nişte momente grele, dar începem să ne lansăm. Avem colaborări deja cu operatori economici extrem de importanţi, cu Softronic, cu Regionala de Căi Ferate şi alte firme mari“, a adăugat dascălul. Imediat după revoluţie a fost inspector şcolar la specialitatea matematică-informatică. Susţine cu mândrie că este cel care a iniţiat înfiinţarea unui nou liceu în Craiova, cu specializarea informatică. „Primele calculatoare pe care le-am avut la inspectoratul şcolar au fost unele foarte foarte vechi, primite din donaţii. Acestea au ajuns apoi în şcoală. Era o minunăţie pentru noi să lucrăm la un calculator. Era foarte greu însă să lucrezi cu o clasă întreagă pe două calculatoare. De aici a pornit ideea de a face un liceu special de informatică. Eram inspector atunci și pot spune cu mândrie că am fost unul din oamenii care au luptat pentru înfiinţarea unui liceu cu acest profil. Era practic o necesitate! Foarte mulţi copii au ales în acea perioadă să urmeze liceul de informatică. La admitere erau şi zece elevi pe un loc. Mă bucur că învăţământul a evoluat foarte mult, că şcolile au săli dotate corespunzător, cu echipamente de ultimă generaţie, cu posibilitatea conectării la internet din toate clasele, profesorii au astăzi laptopuri, fac lecţii moderne, se pot lega la diverse platforme pentru a lucra cu elevii“, a adăugat Florescu.

„De copil trebuie să te apropii sufleteşte“

Consideră că un dascăl trebuie să aibă o bună pregătire psihopedagogică. Nu este suficient să predai matematică şi să ceri rezultate, trebuie în primul rând să ştii ce vrea copilul, să-l înţelegi. „De copil trebuie să te apropii sufleteşte, să vezi ce vrea el, ce poţi tu să îi oferi, dar şi ce poate el. Dacă el doreşte, dar nu are toate cunoştinţele necesare, trebuie să intervină pedagogul din profesor, să ştie să-i arate cum să facă acei paşi pentru a ajunge la nivelul de cunoştinţe pe care-l cere programa sau performanţa. Am mulţi foşti elevi pe care i-am pregătit de care sunt foarte mândru. Mă bucur că l-am avut la pregătire pe Louis Funar, recunoscut astăzi ca unul din cei mai buni matematicieni. A fost unul din elevii pe care i-am pregătit suplimentar. În ultimii ani au apărut, în sfârşit, la nivelul ţării şi al Doljului, centre de excelenţă. Pe vremuri ne întâlneam unde puteam: la «Carol», la «Buzeşti», în una din sălile de la filarmonică. Era un grup de profesori cu doi iniţiatori, eu şi Dumitru Buşneag, fostul decan al Facultăţii de Matematică, care lucram cu copiii, cu vârfurile Craiovei. Marcela Popescu, actual profesor la Facultatea de Matematică din Craiova, face parte tot din grupul pe care l-am pregătit la vremea respectivă. Sunt nişte nume cu care mă mândresc“, a povestit dascălul.


„Este mare păcatcă tinerii îşi împlinesc visele departe de ţară!“

Mai are doar câteva luni până la pensionare. Nu poate însă renunţa la catedră, așa că şi-a exprimat dorinţa să predea în continuare. Nu duce lipsă de activitate, este expert ARACIP, merge la verificări şi evaluări ale profesorilor din alte judeţe, este promotor local la Centrul Naţional Europass, îndrumă atât elevii, dar şi cadrele didactice. Are o fată care a urmat Dreptul şi Relaţii Internaţionale. „Din păcate, nu mi-a urmat nimeni în carieră. Cel mai rău îmi pare însă că fata mea este stabilită în Franţa. O tot îndemn să vină acasă că trec anii… Mă doare că şi-a găsit împlinirea acolo şi nu aici, la noi în ţară. Este mare păcat că tinerii îşi împlinesc visele departe de ţară!“, a mai spus profesorul Florescu.

Ieri a fost Ziua Porţilor Deschise

Elevi din anii terminali de gimnaziu din judeţul Dolj au avut şansa să îl cunoască ieri pe profesorul Marcel Florescu, dar şi să viziteze liceul de Ziua Porţilor Deschise. Cu acest prilej au avut loc o serie de activităţi. Cei prezenţi au fost încântaţi de ansambluri artistice, însă au putut admira şi o prezentare de modă cu ţinute realizate chiar de elevi ai liceului de la clasele Confecţii şi Textile. Reprezentanţii unităţii de învăţământ au profitat de ocazie și au prezentat oaspeţilor specializările pe care le oferă, dar şi oportunităţile pe care le au. „Unitatea de învăţământ are contracte atât cu parteneri tradiţionali, cât şi cu parteneri noi, care ne-au spus în nenumărate rânduri că au nevoie de tineri pe care să îi înveţe meserie. Se constată chiar şi la firme unde pentru perioade mari nu s-au făcut angajări că este nevoie de noi cadre pregătite, cu un suflu nou. Este firesc acest schimb al generaţiilor. De anul viitor vom concretiza şi învăţământul dual. Mulţi vor învăţământ dual, este foarte bine acest lucru, însă trebuie să oferi şi posibilitatea cazării şi a mesei atât pentru copiii din mediul rural, cât şi pentru cei din mediul urban. Nu toţi copiii pot să vină la cursuri zilnic, să facă naveta. Tocmai din acest motiv sunt foarte importante bursele pe care să le oferim acestor copii. Ne aflăm în discuţii cu unul din operatorii economici importanţi din judeţ pentru a pune la punct toate detaliile pentru demararea învăţământului dual. Acest operator a oferit deja o bursă elevilor noştri“, a spus Cristian Pătraşcu, managerul Liceului Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova.

 Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 18 mai 2017

Actualitate

» Fermierii pot face modificări la cererile unice de plată până pe 31 mai
» Parlamentarii USR, mobilizați pentru candidatul la Primăria Craiova
» Legea prevenției, adoptată de Guvern
» Guvern: 2 iunie 2017, zi liberă pentru sectorul public
» Guvern: Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000 a fost modificată
» Iohannis: Nu cred că este bine să se introducă un prag pentru abuzul în serviciu
» CNSAS a încheiat procedura de deconspirare pentru cinci informatori ai fostei Securități
» CSM – aviz favorabil pe proiectul de modificare a Codurilor penale și de procedură penală
» PNL ameninţă cu moţiune simplă, dacă puterea nu renunţă la plafonarea indemnizaţiilor pentru mame
» Ajutorul de deces pentru militari şi poliţişti cu peste 25 ani vechime, plafonat la 12 solde
» Klaus Iohannis a decorat Consiliul Concurenţei

Publireportaj

» „Euphoria” evenimentelor perfecte
» Lucian-Bernd Săuleanu, candidat independent la funcția de Primar al Municipiului Craiova, își dorește un oraș administrat „cu bun simț și competență”.
» Importanța unui logo pentru o afacere. De ce aveți nevoie de unul?

Local

» Fermă de struţi în Căzăneşti
» Expo-Flora, a XXIII-a ediție, s-a deschis oficial la Slatina

Dolj

» Lucrările la cartierul chinezesc s-ar putea relua peste două luni
» Liceele şi-au expus oferta pentru admitere
» Scad chiriile ANL
» Când e gata DN 56 Craiova – Calafat?
» La Burila-n port
» “Târgul ofertelor educaționale”.
» Eugen Negrici – doctor honoris causa
» Craiova, dezvoltare haotica

Gorj

» Doctoriţă, anchetată după ce şi-ar fi agresat copilul
» Elevii, implicaţi în lupta împotriva drogurilor
» Descinderi la oameni de afaceri, într-un dosar de evaziune fiscală
» Podul de la Lainici nu va mai fi executat în cadrul actualului proiect
» Gorj: Drum Județean închis
» Tânăr din Gorj, mort într-un accident în Germania
» Gorj: Specialiştii în asistenţă socială s-au întâlnit la Târgu Jiu
» Programul “Rabla” a debutat şi în Gorj
» Municipiul Târgu Jiu, capitala artei tradiţionale

Olt

» Olt: Formația Forțelor Navale ale SUA în Europa a susținut un concert pentru copiii de la Deveselu
» Olt: Bărbat accidentat grav, transportat cu elicopterul la București

Vâlcea

» Vâlcea: A furat o bicicletă şi a fost reţinut pentru 24 de ore
» Vâlcea: Prefectura caută soluţii în cazul alunecării de teren de la Alunu

Sport

» Meci cu miză mare pentru handbalistele de la SCM
» Luptătorii lui Silviu Obeanu au cucerit Europa
» Filieșenii vor victoria la Bradu
» Gorjenii, obligați să câștige cu ASA
» „Satelitul“, la ultimul joc al sezonului
» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate (19-21 mai)
» Fotbal / CS Universitatea Craiova, eliminată din Cupă după un joc mizerabil
» Fotbal / Ștefan Florescu, la „Repriza de Sud”

Sanatate

» Oltenia, „campioană“ în UE la tuberculoză (II) – „Titanicul de pe munte“, locul unde se tratează de un secol bolnavii de TBC

Magazin

» Bancul zilei
» REŢETA DE WEEKEND – Spanac cu muşchi de porc
» Horoscopul de weekend
» Cum tratăm arsurile solare

Top