21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieProfesorii vor primi catedre după noi reguli

Profesorii vor primi catedre după noi reguli

Ședințele de repartizare a posturilor didactice nu vor mai fi publice, anunță inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu (Foto: Arhiva GdS)
Ședințele de repartizare a posturilor didactice nu vor mai fi publice, anunță inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu (Foto: Arhiva GdS)

Inspectoratul Școlar Județean Dolj va publica pe 2 martie lista cu cadrele didactice care vor intra în restructurare și trebuie să-și găsească o altă catedră pentru anul școlar următor. Inspectorii școlari spun că noutățile din acest an sunt că unitățile de învățământ nu vor mai putea schimba criteriile specifice de la o etapă la alta de mobilitate, iar în cazul profesorilor de religie aceștia trebuie să obțină avizul cultelor la fiecare etapă de schimbare a catedrei. Totodată, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj au anunțat că ședințele de repartizare nu mai sunt publice și vor participa doar cei care au note la concurs, sau reprezentanții legali, și comisia de concurs.

Inspectoratul Școlar Ju­dețean Dolj va face publică săptămâna viitoare prima listă cu normele și fracțiunile de norme care sunt rezervate sau vacante în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Dolj.
„Până în acest moment, am trecut prin constituirea catedrelor la nivelul unităților școlare, s-a făcut o completare de normă cu ore în specialitate, întregirea normei didactice. Consiliile de administrație și-au dat acordul pentru prelungirea contractului celor care îndeplinesc vârsta de pensionare la 31 august și au făcut cerere pentru menținerea în activitate și în anul școlar 2017-2018. În prima etapă au fost vizate favorabil 81 de solicitări, la care s-au adăugat 26 de avize după contestații. Mai avem câteva situații speciale, în care nu din vina cadrelor didactice nu s-au întrunit în perioada prevăzută de calendar consiliile de administrație ale școlilor, și am solicitat Ministerului Educației să dea o derogare. Urmează completările de norme și apoi transferurile cadrelor didactice care intră în restrângere de activitate. Prima listă cu posturile didactice vacante sau rezervate la acest moment în unitățile de învățământ va fi publicată pe 22 februarie“, a precizat inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu.
Pe 2 martie se va publica lista profesorilor restructurați care vor fi re­partizați în alte unități școlare. Anul acesta însă, repartițiile pe posturi se vor face după noi reguli. „Ședințele de repartiție nu mai sunt publice, conform metodologiei, ceea ce înseamnă că nu mai au acces alte persoane decât cele care au solicitat completare de normă, transfer sau au participat la concurs. De altfel, unitățile școlare nu vor mai schimba criteriile specifice pentru încadrarea pe posturi, criteriile fixate pentru etapa de transfer specifică celor restructurați se vor menține și în etapa de pretransfer, care are drept scop apropierea unui cadru didactic de domiciliu. O altă noutate este că profesorii de religie trebuie să obțină avizul cultelor dacă vor să schimbe catedra“, a mai precizat inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu.
De asemenea, metodologia pentru mișcarea personalului didactic prevede că dascălii care sunt restructurați pot să revină în unitățile de învățământ dacă până la începutul anului școlar apare cel puțin o jumătate de normă din specialitatea sa. Directorul unității școlare va avea obligația să notifice în scris cadrul didactic restructurat că poate reveni la catedră.

Profesorii fără definitivat vor avea contracte pe perioadă determinată

Metodologia pentru mișcarea personalului didactic din învățământul preuniversitar a fost modificată de curând prin Ordinul 3151/2017.
Una din noile prevederi spune că se modifică contractul de muncă pentru cadrele didactice angajate pe perioadă neterminată până la 31 august 2012 cu o vechime mai mare de șapte ani de predare la catedră cu statut de cadru didactic calificat și care nu au promovat examenul de definitivat. „Respectivele cadre didactice cu vechime la catedră și care nu au promovat definitivatul în trei sesiuni vor avea contracte pe perioadă determinată și pot fi menținute pe catedra ocupată și în anul școlar 2017-2018“, a precizat inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu.
Conform ultimelor modificări legislative, cadrele didactice care au mai mult de șapte ani la catedră și nu au promovat definitivatul în maximum trei sesiuni vor avea dreptul să susțină acest examen contra unei taxe în valoare de 300 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS