16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieȘcoli și grădinițe din Craiova, în locații provizorii

Școli și grădinițe din Craiova, în locații provizorii

În Craiova mai sunt unități școlare care nu au încă un spațiu sigur în care să-și desfășoare activitatea. Două grădinițe funcționează în clădiri private, pentru una dintre acestea contractul de închiriere nefiind încă înnoit. Reprezentanții administrației locale spun că încearcă să găsească soluții pentru respectivele grădinițe. De altfel, tot în așteptare este și soluționarea cazului clădirii Colegiului Național „Elena Cuza“, procesul pentru clădirea de pe strada Mihai Viteazul fiind în prezent la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Grădinița cu pogram prelungit „Traian Demetrescu“ din Craiova continuă să plătească chirie pentru două din locațiile pe care le are pe strada Împăratul Traian, respectiv Grădinița „Iedera“ și Grădinița „Căsuța Piticilor“, care funcționează în case ce au fost retrocedate proprietarilor. Chiar dacă chiriile au rămas la valoarea aferentă anului 2013, contractul a fost reînnoit doar pentru una dintre locații, respectiv la cea care avea cel mai mic cost. „La Grădinița «Iedera», chiria lunară este de 4.280 de lei și contractul este expirat, iar la «Căusța Piticilor» chiria este de 2.200 de lei și contractul a fost prelungit până pe 31.12.2017. Chiria este plătită de Grădinița cu program prelungit «Traian Demetrescu», ordonator terțiar de credite. Pentru ambele locații se caută soluții“, informează Primăria Craiova.
Potrivit directorului unității de învățământ, Melania Enache, se încearcă mutarea grădinițelor din locațiile private. „Încercăm să mutăm preșcolarii în spații adecvate dezvoltării lor. Clădirea în care funcționează Grădinița «Traian Demtrescu» a fost cumpărată de la proprietar în 2014 și avem posibilitatea de a ne extinde cu încă un corp de clădire în care să mutăm grupele de preșcolari existente în cele două clădiri de pe strada Împăratul Traian, în care funcționăm cu chirie și astfel să reducem cheltuielile cu spațiile și cu utilitățile de acolo. În acest an școlar nu se vor produce mutări. Așteptăm ca reprezentanții administrației locale să prelungească contractul de închireiere pentru Grădinița «Iedera»“, a declarat Melania Enache, directorul Grădiniței cu program prelungit „Traian Demetrescu“ din Craiova. Potrivit managerului, la Grădinița „Iedera“ pentru care nu s-a prelungit contractul de închiriere funcționează două grupe de preșcolari, la fel ca și în locația de la Grădinița „Căsuța Piticilor“. „În ultimii patru ani am pierdut câte o grupă la fiecare din cele două structuri. În prezent, în cele două locații închiriate avem 83 de preșcolari. La Grădinița «Traian Demetrescu» sunt alți 86 de copii. În toate locațiile avem program prelungit, având toate dotările care se impun adică bucătării proprii și spații pentru odihna copiilor“, a mai spus managerul.

Procesul pentru Colegiul „Elena Cuza“, mutat la Înalta Curte

Altă unitate școlară care încă nu are situația definitivată pentru una dintre locații este Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova. Clădirea în care învață elevii din clasele primare, aflată pe strada Mihai Viteazul, a fost retrocedată Mitropoliei Oltenia în 2007, care a solicitat unității școlare plata chiriei pe perioada cât a folosit-o, cuantumul fiind de 200.000 de euro. Situația clădirii acestei unități școlare nu a fost încă elucidată, pe rol fiind un nou proces, de data aceasta la Înalta Curte de Casație și Justiție. „În ceea ce privește litigiile existente cu privire la Colegiul Național «Elena Cuza» facem precizarea că pe rolul Judecătoriei Craiova se află dosarul numărul 37642/215/2014 conexat cu dosarele 37734/215/2014 și 37836/215/2014 având ca obiect contestația la executare a căror soluționare este suspendată până la soluționarea irevocabilă a dosarului 4731/54/2015 aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție“, se arată în comunicatul Primăriei Craiova pe această speță. Procesul de la Înalta Curte de Casație și Justiție are ca obiect anularea actului administrativ de retrocedare, fiind contestată Comisia Specială de retrocedare a unor bunuri imobile ce au aparținut cultelor religioase. Potrivit instanței, primul termen de judecată urmează să fie stabilit ulterior.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS