12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieProfesorii, răsplătiţi dacă reduc abandonul școlar

Profesorii, răsplătiţi dacă reduc abandonul școlar

 

Gradaţia de merit depinde de activitatea de reducere a abandonului şcolar (Foto; Claudiu Tudor)
Gradaţia de merit depinde de activitatea de reducere a abandonului şcolar (Foto: Claudiu Tudor)

Ministerul Educației Naționale a publicat noua metodologie aferentă concursului pentru obținerea gradației de merit, ce constă într-un spor de 25% din salariul de bază pe o perioadă de cinci ani. La acest concurs pot participa atât profesorii titulari, cât și suplinitorii care au o vechime de minimum patru ani, dar și personalul didactic auxiliar. În ceea ce privește condițiile de acordare a acestei gradații, noutatea constă în creșterea punctajului cadrelor didactice care înregistrează performanțe notabile în activități de prevenire și combatere a abandonului școlar, respectiv în managementul de proiecte integrative centrate pe progres, cooperare și incluziune. 

Personalul din învățământul preuniversitar care dorește să beneficieze de gradație de merit ce constă într-un spor de 25% din salariul de bază, pe o perioadă de cinci ani, începând cu 1 septembrie 2017, trebuie să depună dosare cu activitatea derulată în perioada 1 septembrie 2011 – 31 august 2016. Dosarele se depun la unitățile școlare în perioada 1 – 17 martie 2017 și sunt analizate ulterior de Inspectoratul Școlar Județean Dolj. Conform metodologiei, pentru obținerea gradației de merit se pot înscrie atât profesorii titulari, cât și suplinitorii cu o vechime de minimum patru ani, ce pot face dovada că au avut performanțe deosebite în prevenirea și combaterea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii, în integrarea copiilor cu nevoi speciale în învățământul de masă, în progresele școlare ale elevilor în risc de abandon școlar, în inițierea și managementul unor proiecte școlare care au condus la consolidarea culturii școlare incluzive. Aceste activități vor fi notate cu 70 de puncte. Rezultatele vor fi dovedite prin atașarea la dosarul de candidat a documentelor care să ateste evoluția constantă a notelor elevilor la evaluări și examene naționale pe baza statisticilor de la nivelul unității școlare, reducerea absenteismului și implicit a abandonului școlar. Se vor lua în calcul și rezultatele la olimpiadele școlare, dar și lucrul la clasă cu manuale digitale sau introducerea unor metode inovative de predare. De asemenea, cadrele didactice trebuie să facă dovada reducerii cazurilor de violență școlară și a celor de segregare în rândul elevilor. În rest, pentru performanțe deosebite în inovarea didactică și managerială se vor acorda 10 puncte, pentru activități extracurriculare şi implicarea în proiecte – 15 puncte și pentru contribuția la dezvoltarea instituțională – 5 puncte. Pentru a participa la concurs, cadrele didactice trebuie să dețină și calificativul „Foarte bine“ pentru fiecare an școlar din perioada evaluată.
Potrivit metodologiei, gradația de merit se acordă pentru 16% din totalul posturilor didactice auxiliare, respectiv 16% din totalul posturilor didactice de predare, de conducere, de îndrumare şi control existente la nivelul inspectoratului școlar. În cazul în care la anumite discipline nu sunt suficiente cereri pentru gradație de merit, locurile rămase libere se pot redistribui pentru soluționarea contestațiilor pentru disciplinele la care sunt cele mai multe cereri. La concurs poate participa inclusiv personalul didactic care beneficiază de gradație de merit până la 31 august 2017.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS