15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevă a Colegiului Militar, medaliată la karate în Slovenia

Elevă a Colegiului Militar, medaliată la karate în Slovenia

Cezara Vlad, elevă a Colegiului Militar „Tudor Vladimirescu“ din Craiova, medaliată la Campionatul european de karate tradițional din Slovenia (Foto: Lucian Anghel)

Cezara Ioana Vlad este elevă în clasa a X-a la Colegiul Militar „Tudor Vladimirescu“ din Craiova. A venit tocmai din Brăila, de la Liceul „Nicolae Bălcescu“, pentru a deveni pilot. Încă din primele zile fost remarcată de cadrele didactice pentru că are și altă pasiune, karate tradițional. De la vârsta de zece ani participă la concursuri naționale și a obținut peste 40 de medalii și patru cupe. Pentru a-și urma hobby-ul, adolescenta are perioade în care se împarte între școală și antrenamente. De curând a obținut un rezultat cu care se mândrește: locul III  la campionatul european din Slovenia. 

Cezara Ioana Vlad este una dintre cei aproximativ 200 de elevi ai Colegiului Militar „Tudor Vladimirescu“ din Craiova care au optat pentru această unitate de învățământ pentru a-și construi o carieră în domeniul apărării. Spune că a făcut această alegere din convingere personală, pentru că este un drum pe care și-a dorit să-l urmeze încă din copilărie. „De mică, de când am văzut avioanele, mi-am dorit să devin pilot și niciodată nu am renunțat la această idee. Nu sunt din Craiova. Am venit de la Brăila“, așa își începe eleva prezentarea. Primul an de liceu l-a făcut la o unitate de învățământ teoretică din Brăila. „În clasa a VIII-a m-am informat pe internet despre licee și am descoperit ceea ce oferă un liceu militar. Am fost foarte entuziasmată și m-am grăbit să depun dosarul. Am făcut parte din primele grupe care au mers la Câmpulung, dar acolo fiind frig și ninsoare, am picat proba de rezistență cu câteva sutimi. Între timp am evoluat. Am descoperit apoi oportunitatea de la Craiova și am susținut diferențele și am fost admisă. Acum mă pregătesc pentru Academia Forțelor Aeriene“, continuă adolescenta. Cezara practică încă din clasele primare karate tradițional, iar acum se bucură de prima victorie în plan internațional. „Împreună cu echipa de junioare a României am participat la Campionatul European din Slovenia care a avut loc în perioada 26-29 noiembrie și am reușit să obținem locul III și medalia aferentă. Au participat sportivi din 14 țări. Au fost punctaje foarte strânse. Macedonia s-a clasat pe locul I și Slovenia pe locul II. Este prima mea reușită la un campionat internațional. Îmi doream mai mult, dar voi continua să mă antrenez pentru rezultate mai bune la următoarele competiții“, povestește eleva. Pentru a participa la acest campionat european, Cezara s-a antrenat și la Craiova, dar și la Brăila. „Am găsit aici sprijin pentru a-mi continua antrenamentele în cursul săptămânii la Liceul cu program Sportiv «Petrache Trișcu», unde îl am antrenor pe domnul profesor Geri Mitroi. Am voie să particip la trei antrenamente pe săptămână, iar în preajma competițiilor pot face antrenament zilnic, dar în weekend merg și la Brăila, la clubul de care aparțin. Ca să obțin bilet de voie trebuie să am rezultate foarte bune la clasă și am reușit acest lucru până acum“, spune eleva.

Va merge și la olimpiadele școlare

Pe viitor, Cezara va continua antrenamentele pentru că își dorește ca din primăvară să reia seria competițiilor sportive. „Am început să fac karate de la vârsta de nouă ani. A fost momentul în care părinții mei au hotărât să mă îndrume spre un sport și un prieten care practica karate m-a sfătuit să încerc. Am participat la câteva antrenamente și mi-a plăcut. Prima competiție am avut-o la vârsta de zece ani, la București, unde am obținut tot locul III. Apoi am fost la foarte multe campionate naționale, cum ar fi Cupa României, Turneul Campionilor la care am obținut locul I. Am 40 de medalii de aur și argint și patru cupe. Acum am o reușită internațională. Îmi doresc să continuu. Pe viitor îmi propun să muncesc mai mult și sper ca din luna martie, când începe anul competițional, să fac o figură mai bună decât anul acesta, având în vedere că anul viitor mondialele se derulează la Cluj“, spune Cezara. Școala este pe primul loc pentru adolescentă. „La clasă a început pregătirea pentru perioada olimpiadelor și studiez intens la matematică, fizică și engleză. Sunt materiile mele preferate“, susține adolescenta. Eleva a fost remarcată și de conducerea unității de învățământ. „În cadrul liceului susținem elevii care își doresc să învețe și să facă performanță. Încă din primele zile i-am întrebat ce pasiuni au. Am descoperit că avem elevi pasionați de dansuri tradiționale, dansuri moderne, de chitară, dar și de sport, printre care și Cezara. Are nenumărate medalii obținute până acum și sunt convins că va continua șirul acestor medalii și va ajunge să ia medalie chiar la campionatele mondiale. Vreau să menționez că, fiind eleva liceului militar, a participat și la faza națională de la Oradea, și în urma rezultatelor obținute acolo s-a calificat la acest campionat european din Slovenia. Este o fată care, pe lângă pasiunea pentru sport, are și pasiunea pentru învățat, pentru că vrea să participe la mai multe olimpiade și sper ca și acolo să obțină mai multe medalii. Scopul nostru este ca, pe lângă a-i determina să aibă rezultate bune la clasă și apoi la examene, să facă performanțe și la rezultatele pe discipline. Deja s-a făcut selecția elevilor care vor participa la olimpiade. S-a făcut grafic de pregătire cu profesorii“, a spus Zamfirică Petrescu, directorul Colegiului Militar din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS