10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieUniversitatea din Craiova se apără de incendii cu 400.000 de euro

Universitatea din Craiova se apără de incendii cu 400.000 de euro

Universitatea din Craiova a aprobat acordarea a peste 400.000 de euro în vederea implementării unui plan de măsuri pentru pază, prevenire și stingere a incendiilor (Foto: Bogdan Grosu)
Universitatea din Craiova a aprobat acordarea a peste 400.000 de euro în vederea implementării unui plan de măsuri pentru pază, prevenire și stingere a incendiilor (Foto: Bogdan Grosu)

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a făcut un control de fond la Universitatea din Craiova pe tema prevenirii incendiilor, în urma căruia s-a constatat că atât sediul central al instituției de învățământ superior, cât și alte clădiri nu au autorizații de securitate la incendiu, lucrările de mentenanță a instalațiilor de stingere a incendiilor nu sunt asigurate cu personal autorizat, iar în unele situații ușile se deschid contrar fluxului de evacuare a persoanelor. În urma controlului s-au aplicat 16 sancțiuni contravenționale și s-au dat termene de remediere. Pentru îndeplinirea cerințelor, Universitatea din Craiova a alocat peste 400.000 de euro în vederea implementării unui plan de măsuri pentru pază, prevenire și stingere a incendiilor.

Controlul de fond la Universitatea din Craiova, realizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Oltenia“ pe tema prevenirii incendiilor, a avut loc în perioada 24-28 octombrie. În urma verificărilor, reprezentanții ISU au precizat că s-au găsit mai multe deficiențe, printre care lipsa autorizațiilor de securitate la incendiu pentru clădirea centrală a instituției de învățământ superior, pentru depozitul legal de carte, pentru sediul Facultății de Mecanică și pentru Căminul 6. De asemenea, s-a consemnat faptul că nu s-a obținut autorizația de protecție civilă pentru adăpostul de protecție civilă din subsolul Căminului 14 și pentru cele cinci adăposturi de la Facultatea de Drept. Și în privința căilor de acces și de evacuare sunt deficiențe, fiind depistate uși care se deschid contrar fluxului de evacuare a persoanelor din clădire sau uși închise. În unele cazuri, traseele de evacuare din anumite clădiri erau îngustate prin amplasarea necorespunzătoare a elementelor de mobilier, a aparatelor de cafea. S-a constatat că nu se asigură efectuarea lucrărilor de mentenanță a instalațiilor de stingere a incendiilor cu personal autorizat. Potrivit ISU „Oltenia“, în urma controlului s-au aplicat 16 sancțiuni contravenționale, iar pentru remedierea deficiențelor, Universitatea a întocmit un plan de măsuri, fiind alocate resurse financiare, materiale și umane pentru a realiza conformarea deplină la cerințele legale, iar termenele de realizare sunt cuprinse între 1 decembrie 2016 și 1 iulie 2017, în funcție de complexitatea lucrărilor care trebuie efectuate pentru remedierea deficiențelor.

Remedierea deficiențelor, până în vara anului viitor

În vederea intrării în legalitate, Universitatea din Craiova a aprobat în Consiliul de Administrație din 2 noiembrie suma de 37.000 de lei în vederea implementării unui plan de măsuri pentru pază, prevenire și stingere a incendiilor cu execuție prin forțe proprii. „Măsurile de prevenire și stingere a incendiilor cu forțe proprii constau în securizarea căilor de acces, montarea de sisteme de închidere automată, asigurarea accesului forțelor de intervenție la rampele de alimentare cu apă, bazinele cu apă și hidranți exteriori; remedieri la instalațiile de captare și stingere la pământ a descărcărilor electrice atmosferice; inscripționarea cu semne convenționale a clădirilor, marcare pericole, marcare căi evacuare, marcarea adăposturilor de protecție civilă, planuri de evacuare“, au precizat reprezentanții Universității din Craiova pentru GdS. În același Consiliu de Administrație, Universitatea din Craiova a aprobat suma de 1.879.738 de lei, adică peste 400.000 de euro pentru implementarea unui plan de măsuri care necesită servicii cu terți. Potrivit reprezentanților instituției de învățământ superior, acest ultim plan de măsuri prevede chiar realizarea lucrărilor pentru obținerea autorizațiilor de securitate la incendiu pentru anumite clădiri. „Sunt lucrări în desfășurare pentru obținerea autorizațiilor de securitate la incendiu pentru Căminul 6, Depozitul de carte, cabana Rânca, sediul Facultății de Mecanică (mai puțin extinderea) și clădirea centrală a universității, în conformitate cu avizele de securitate și documentațiile existente. Termenul este 30 iunie 2017. De asemenea, acest plan de măsuri prevede și obținerea autorizațiilor pentru adăposturile de protecție civilă pentru adăposturile de la Facultatea de Mecanică și Facultatea de Drept, precum și asigurarea surselor de apă necesare stingerii din exterior a clădirii rectoratului, asigurarea celei de a doua surse de alimentare cu energie electrică și a mentenanței instalației, mijloacelor și sistemelor cu rol de protecție la incendiu“, se arată în răspunsul Universității din Craiova către Gazeta de Sud. În același plan de măsuri se are în vedere și extinderea sistemelor de securitate deja instalate sau avizate în ceea ce privește monitorizarea ieșirilor secundare în vederea asigurării evacuării în două direcții a utilizatorilor, prin mijloace video și alte echipamente vizualizate în dispeceratul universității. Clădirile vizate sunt căminele și spațiile de învățământ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS