17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieLocuri neocupate la buget, la facultățile craiovene

Locuri neocupate la buget, la facultățile craiovene

Startul înscrierii pentru sesiunea de toamnă a admiterii a fost dat de Facultatea de Teologie Ortodoxă şi Facultatea de Ştiinţe Sociale. La Facultatea de Teologie Ortodoxă, înscrierea candidaţilor este programată în perioada 1-13 septembrie, probele eliminatorii sunt programate pentru 15 septembrie, proba scrisă/aptitudini – pe 16 septembrie, iar rezultatele parţiale vor fi afişate pe 17 septembrie. La Facultatea de Ştiinţe Sociale, înscrierea candidaţilor se poate face în perioada 1-7 septembrie, iar admiterea se face pe baza concursului de dosare. Până pe 17 septembrie sunt aşteptaţi să îşi depună dosarul de înscriere cei care doresc să urmeze Facultatea de Mecanică. De pe 5 septembrie s-a dat startul înscrierii la următoarele facultăţi: Ştiinţe (în perioada 5-13 septembrie), Economie şi Administrarea Afacerilor (5-15 septembrie), Inginerie Electrică (5-23 septembrie), Horticultură (5-16 septembrie). Regulamentul complet de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere 2016 se poate consulta pe adresa: www.ucv.ro/admitere. „Septembrie este una din cele mai complicate luni dintr-un an universitar, presupune o agitaţie maximă în ceea ce priveşte relaţia universităţii cu exteriorul. Avem trei tipuri de admitere în luna septembrie: continuarea admiterii pentru domeniul de licenţă, începerea admiterii pentru domeniul de master şi admiterea pentru şcoala doctorală. Practic, a doua jumătate a lunii septembrie este ocupată cu toate aceste forme de admitere. Fiecare facultate are dreptul să-şi stabilească perioada pe care o consideră potrivită pentru a realiza acest obiectiv, dobândirea de studenţi, astfel încât anul universitar să se desfăşoare în condiţii optime. În urma analizei pe care am făcut-o, există câteva puncte pe care ar trebui să le facem publice. Este vorba de trei facultăţi care au terminat admiterea, în sensul că au ocupat locurile la buget încă din vară: Educaţie Fizică şi Sport, Litere şi Drept. Există, la polul opus, facultăţi care au rămas cu un număr consistent de locuri la buget: Mecanică, Ştiinţe şi mai ales Facultatea de Inginerie Electrică. Ele continuă această admitere cât se poate de susţinut, astfel încât sperăm că ocupă aceste locuri la buget. Şi, la mijloc, sunt facultăţi care pentru anumite specializări au rămas cu locuri într-un număr relativ discret, de la două la zece, astfel încât ele îşi desăvârşesc acum forma de admitere“, a declarat prof.univ.dr. Nicolae Panea, prorectorul Universității din Craiova.

Copiii optează pentru siguranţă

Astfel, cele mai multe locuri neocupate în sesiunea de vară, la buget, sunt la Facultatea de Inginerie Electrică – 122, Mecanică – 78, Ştiinţe – 64, Horticultură – 52, Automatică, Calculatoare și Electronică – 28, Economie şi Administrarea Afacerilor – 20, Teologie Ortodoxă – 10. „La sfârşitul lunii septembrie sunt convins că toate facultăţile îşi vor ocupa locurile, deşi condiţiile sociale – şi mă refer la scăderea demografică, la procentajul destul de prost la examenul de bacalaureat, la zona relativ săracă în care universitatea există – şi-au pus amprenta asupra admiterii din acest an. Facultăţile care au reuşit să ocupe locurile la buget încă din vară cred că au reglat acel raport între specializare şi cerere. Sunt unele facultăţi care oferă o paletă extrem de largă de specializări şi am observat că unele dintre ele au oarece unele probleme. Sunt altele care oferă un număr foarte mic de specializări, cum este Dreptul, de exemplu, sau cum este Educaţia Fizică, şi nu au avut probleme. Literele par a fi undeva la mijloc şi cred că este cea mai complexă facultate din acest centru universitar. Ţinând cont de aspectul social al acestei zone, copiii optează pentru siguranţă şi aceste facultăţi oferă locuri de muncă bugetate, cu alte cuvinte, un grad mare de siguranţă. Am observat că toate acele specializări inginereşti, de exemplu, care ar trebui să ofere locuri în privat, au foarte mari probleme“, a completat prof.univ.dr. Nicolae Panea.
Pentru tinerii de peste hotare care optează să studieze la Universitatea din Craiova s-au pus la dispoziţie 60 de locuri de cazare. În ultimii ani, centrul universitar craiovean, prin specializările oferite în limbi străine, în special în engleză, a început să atragă din ce în ce mai mulţi studenţi. „Nu este vorba doar de cei care vin din zonele istorice locuite de români. Cei mai mulţi însă sunt bursierii statului român care provin din zonele istorice locuite de români, în general din Timoc şi Voivodina“, a completat prorectorul Universității din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS