21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieEvaluarea națională, mai dificilă la matematică

Evaluarea națională, mai dificilă la matematică

4.397 de absolvenți de clasa a VIII-a din județul Dolj au susținut ieri examen la matematică
4.397 de absolvenți de clasa a VIII-a din județul Dolj au susținut ieri examen la matematică

Absolvenții de clasa a VIII-a au susținut ieri ultima probă a evaluării naționale, care a constat în proba scrisă la matematică. În județul Dolj, la această probă s-au prezentat mai puțini elevi decât s-au înscris. În ceea ce privește subiectele, candidații au precizat la ieșirea din săli că au fost dificile în special la ultima parte, la care au avut cerințe de geometrie în spațiu. Nu au lipsit nici incidentele. Într-un centru de examen din județ, evaluarea a fost reprogramată pentru ora 13.00.

Ultima probă a evaluării naționale în județul Dolj, cea de matematică, a debutat ieri-dimineață cu mai mulți absenți decât la limba română. „Spre deosebire de examenul scris la limba și literatura română, la care am avut 161 de elevi absenți, la proba de matematică numărul candidaților absenți a crescut. 174 de elevi din județul Dolj nu s-au mai prezentat la examen, din cei 4.571 de candidați înscriși“, a precizat inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu. Examenul a început la ora 9.00, iar elevii au avut la dispoziție două ore pentru a găsi soluții la cerințele de pe foaia de examen. Subiectele nu au mai fost la fel de ușoare ca la limba română, pentru unii dintre candidați.„Am avut de rezolvat varianta 7 de subiecte, care a început cu cerințe de algebră și a continuat cu geometrie. Am avut de calculat perimetrul unui pătrat cu latura de 3 cm, măsura unui unghi dintr-un cub, iar ultima cerință din partea I a fost să interpretăm o diagramă, la care mulți am greșit. Pe o parte era trecut numărul elevilor, iar pe alta notele și trebuia să spunem câți elevi au luat note peste 5. Din neatenție, nu am dat răspunsul corect. Am făcut greșeli și la celelalte cerințe care au fost mai dificile. A fost mai greu decât la română“, a precizat Alina, elevă la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova. Alți elevi au apreciat că ultima parte a fost cea mai dificilă. „Am avut două probleme de rezolvat la ultima parte, fiecare având 1,5 puncte. Am avut de demonstrat foarte mult. La unele nu am reușit să găsesc soluția. A fost foarte dificil. Cred că mi-am dat peste cap toate planurile în privința admiterii la liceu. Nu o să mai obțin media pe care mi-am propus-o“, a declarat Mihai, elev la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova.

Subiecte de rezervă la Amărăștii de Jos

La Amărăștii de Jos, doi elevi nu au putut să susțină examenul începând cu ora 9.00 din motive medicale și proba a fost reorganizată la ora 13.00. Acești elevi au primit însă altă variantă de subiecte. „La Amărăști, doi elevi nu au intrat în sala de examen la ora 9.00 pentru că s-au simțit rău și au fost conduși la cabinetul medical. Nu a fost însă ceva foarte grav și au reușit ca la ora 13.00 să revină în școală pentru a susține examen. Incidentul a fost anunțat la Ministerul Educației și pentru cei doi elevi Centrul Național de Evaluare a transmis altă variantă de subiecte. Au dat practic examen cu subiecte de rezervă“, a declarat inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu. Primele rezultate ale acestei sesiuni se vor afișa vineri, pe 1 iulie, până la ora 16.00. Elevii nemulțumiți de note pot depune contestații, iar notele finale se vor publica pe 5 iulie. Anul acesta este prima dată când la evaluarea națională lucrările elevilor se vor corecta în alte județe. Rezultatele la acest examen reprezintă 75% din media de admitere la liceu, restul de 25% fiind media anilor de gimnaziu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS