8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevii de la sat, ajutați să facă performanță

Elevii de la sat, ajutați să facă performanță

Directorii din mediul rural, prezenți la lansarea programului Identificarea și promovarea copiilor cu aptitudini înalte din județul Dolj, inițiat de CJRAE (Foto: Traian Mitrache)
Directorii din mediul rural, prezenți la lansarea programului Identificarea și promovarea copiilor cu aptitudini înalte din județul Dolj, inițiat de CJRAE (Foto: Traian Mitrache)

Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Dolj și Centrul Județean de Excelență vor să ajute copiii capabili de performanță, după ce s-a constatat că elevii de la sate sunt reticenți să participe la programele de selecție ale Centrului de Excelență, care organizează cursuri de instruire diferențiată pentru concursurile și olimpiadele școlare.
Procesul de identificare a elevilor capabili de performanțe se va derula în perioada următoare în 20 de localități doljene. Sunt vizați elevii de clasa a IV-a care au competențe la matematică și informatică. Directorii școlilor din mediul rural au fost convocați miercuri pentru a fi informați că se pot înscrie în proiect și că în perioada următoare, pe baza unor programări, se vor face evaluări psihologice ale elevilor.
„Trebuie să eliminăm copiilor din mediul rural teama de competiție cu colegii din orașele mari. Ei au de multe ori această reticență că nu au șanse egale cu cei din oraș. Identificarea și promovarea copiilor cu aptitudini înalte este o inițiativă a Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională pe care am gândit-o de mulți ani, dar nu am avut posibilitatea legală de a o pune în practică pentru că nu există o instituție care să ofere programe de pregătire diferențiată. Dat fiind faptul că acum avem Centrul Județean de Excelență, activitatea de identificare a elevilor capabili de performanțe va avea și o finalitate. Prin urmare, vom derula activitatea de evaluare psihologică a elevilor în următoarele luni. Vor fi evaluați 400 de elevi de la 20 de unități școlare. Totodată, prin acest program ne dorim să comunicăm în școli și acele noțiuni științifice, teoretice, care îi învață pe profesori cum să aplice la clasă cele mai adecvate strategii de instruire diferențiată“, a precizat dr. Marinela Dumitrescu, directoarea CJRAE Dolj.
Evaluarea psihologică îi va ajuta pe elevi și pentru orientarea școlară. Elevii care vor fi identificați că pot face performanțe vor fi pregătiți într-un sistem de instruire diferențiată pentru ca anul viitor să poată participa la selecția realizată de Centrul Județean de Excelență, care se va ocupa în special de pregătirea lor pentru olimpiade și concursuri școlare.
„Prin acest proiect sperăm să le dăm încrederea în sine că pot și ei să facă față cursurilor Centrului Județean de Excelență, pentru că sunt foarte mulți copii care spun că acolo se fac cursuri care îi depășesc. Având această certificare a competențelor putem spune: «Da, puteți veni, aveți încredere în voi!». Venim în sprijinul învățătorilor cu materiale pentru ajuta pe elevi, astfel încât în toamnă să facă față examenului de selecție pentru că la clasa a V-a concurența a fost destul de mare, au fost cinci elevi pe loc“, a precizat dr. Luminița Popescu, directorul Centrului Județean de Excelență.
Odată ce vor fi admiși, elevii din mediul rural vor urma cursurile de pregătire ale Centrului Județean de Excelență existent în cadrul Colegiului Național „Carol I“ din Craiova. Pentru a ajunge la centrul de instruire vor beneficia de decontarea cheltuielilor de transport.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS