11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieDirectorii, obligați să includă elevii în conducerea şcolilor

Directorii, obligați să includă elevii în conducerea şcolilor

Directorii unităților școlare vor fi obligați să aibă un reprezentant al elevilor în Consiliile de Administrație (Foto: Arhiva GdS)
Directorii unităților școlare vor fi obligați să aibă un reprezentant al elevilor în Consiliile de Administrație (Foto: Arhiva GdS)

Începând cu acest an școlar, din Consiliile de Administrație ale școlilor trebuie să facă parte obligatoriu și un reprezentant al elevilor. Acesta va fi desemnat prin vot direct și secret exprimat de colegii săi, până la data de 15 octombrie. În cazul școlilor gimnaziale, reprezentantul elevilor va avea doar statut de observator. În cazul liceelor, elevul votat trebuie să aibă vârsta de 18 ani și va ocupa un loc din cota repartizată părinților. Pentru realizarea alegerilor, directorii și cadrele didactice au obligația să asigure suportul logistic.
Managerii spun că pentru acest scrutin se va organiza și campanie electorală. „Vor fi patru zile în care elevii își vor face campanie electorală în școală, cu tot ceea ce implică acest lucru. Vor fi întâlniri cu electoratul în sala de festivități, în cadrul cărora candidații își vor prezenta planurile pentru mandatul de un an în consiliul de administrație. De asemenea, elevii pot face propuneri care să fie susținute ulterior de cel pe care îl vor desemna să îi reprezinte“, a precizat Dumitru Iftimov, directorul Colegiului Național „Gheorghe Chițu“ din Craiova. Odată desemnați reprezentanții elevilor în consiliile de administrație, aceste foruri se refac, iar directorii au obligația, conform Ordonanței nr. 4621/2015, să îi convoace la fiecare ședință pe elevii cu drept de vot. În cazul elevilor minori, directorii au obligația de a-i convoca numai la ședințele în care se dezbat problematici privind elevii.

Liceenii pot vota propunerea de demitere a directorului

Potrivit metodologiei, Consiliile de Administrație au rol de conducere și decizie pentru funcționarea unităților școlare cu tot ceea ce înseamnă propunere bugetară, angajări, premieri, sancționări. Tot prin Consiliul de Administrație se poate propune eliberarea din funcție a directorului. În cazul liceelor, la această propunere participă cu drept de vot și reprezentantul elevilor. Propunerea trece cu două treimi din voturile participanților. Consiliile de Administrație sunt formate, în general, dintr-un număr restrâns de membri decizionali. Astfel, în cazul unităților școlare cu un singur rând de clase și a grădinițelor, Consiliul de Administrație are doar șapte membri. Unitățile școlare gimnaziale cu mai multe rânduri de clase, dar și școlile profesionale au nouă membri în Consiliile de Administrație, doar liceele au 13 membri. Deciziile Consiliului de Administrație se publică la avizierul unităților de învățământ, dar și pe pagina de internet, conform metodologiei de funcționare a acestui for. În general, școlile din Craiova și județul Dolj nu se supun acestei prevederi normative.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS