Acasă Educatie Controale în unitățile de învățământ fără autorizaţie sanitară de funcţionare

Controale în unitățile de învățământ fără autorizaţie sanitară de funcţionare

Ion Işfan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj (Foto: Eugen Măruţă)

Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj va începe controale în toate unităţile de învăţământ care nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare. Inspectorul general şcolar, Ion Işfan, a declarat că fiecare unitate de învăţământ din Gorj va fi luată la bani mărunţi pentru a vedea dacă deţine autorizaţie sanitară, necesară începerii anului şcolar. Şeful învăţământului din Gorj a declarat că la nivelul judeţului sunt 14 şcoli care nu deţin în prezent avizul sanitar.

„Am avut o întâlnire cu toţi directorii de la şcolile şi liceele din judeţ. Am discutat cu ei pentru că responsabilii unităţilor şcolare sunt obligaţi să se preocupe pentru a deschide anul şcolar în condiţii foarte bune. Am apucat să merg săptămâna trecută în câteva unităţi şcolare şi pot să spun că lucrurile trebuie puse în mişcare pentru că aşa cum le-am văzut sunt departe de cele pe care mi le doresc să fie în septembrie. Am fost la Glogova. La şcolile de acolo erau muncitorii care făceau lucrări de igienizare cu bani foarte puţini. De altfel, reparaţiile sunt făcute de persoanele beneficiare ale ajutorului social. La Ioneşti, curtea şcolii arată ca o locaţie părăsită. Săptămâna aceasta voi trece prin toate localităţile, prin toate şcolile din judeţ şi acolo unde voi constata că lucrurile nu merg cum trebuie îi voi invita pe directori să stăm de vorbă pentru că îmi doresc ca în noul an şcolar să nu mai fie şcoli care să nu mai primească autorizaţie sanitară de la DSP. Împreună cu prefectul judeţului, cu preşedintele Consiliului Judeţean Gorj încercăm să găsim sumele necesare, astfel încât să remediem aceste probleme. Sunt 14 clădiri din mediul rural care nu au această autorizaţie sanitară. Nu este nevoie de sume extraordinare pentru a pune un hidrofor la o fântână să avem apă curentă la toaletă şi la chiuvetă sau să construim un perete despărţitor, între grădiniţă şi sălile unde învaţă şcolarii“, a declarat Ion Işfan, inspectorul general şcolar din judeţul Gorj.

Directorii fără rezultate vor fi dați afară

Ion Işfan le-a pus gând rău directorilor de licee şi şcoli gimnaziale care au înregistrat rezultate slabe la examenele naţionale. Mai mulţi directori de şcoli din judeţul Gorj vor fi schimbaţi până la deschiderea anului de învăţământ. Inspectorul general şcolar, Ion Işfan, a declarat că va face o analiză în special la licee, iar acolo unde se va constata că rezultatele au fost foarte slabe la examenul de bacalaureat, vor exista demiteri. În județul Gorj, rata a fost de 53,54%. Promovabilitatea în urma soluționării contestațiilor la examenul de bacalaureat în județul Gorj a crescut doar cu un procent.
„La liceele unde rezultatele au lăsat de dorit în această vară la examenul de bacalaureat voi face numiri după ce vom afişa rezultatele finale. Acolo unde voi constata că nu s-au trezit nici în al 12-lea ceas, va trebui să ne despărţim. Asta se va întâmpla după data de 3 septembrie. E posibil să avem directori noi pentru că, din ce ştiu eu, în luna octombrie vom organiza concurs pentru ocuparea funcţiilor de directori. Ministerul Educaţiei va da OK-ul pentru a organiza aceste examene. Odată cu organizarea acestor concursuri, oamenii capătă şi legitimitate pe posturile respective. Ei vor încheia atunci contracte de management, astfel încât să nu ne mai întâlnim cu asemenea cazuri“, a mai declarat Ion Işfan, inspectorul general şcolar.

Promovabilitate zero în Baia de Fier

Unul din directorii vizaţi este cel al Grupului Şcolar Tehnologic din Baia de Fier, acolo unde nici un elev nu a trecut examenul de maturitate. Este vorba despre Liceul Tehnologic din Baia de Fier care a obținut în acest an titlul de „Şcoală Europeană“. Dascălii au cheltuit zeci de mii de euro în deplasări în Spania pentru schimb de experiență, însă rezultatele şcolii unde sunt încadraţi lasă de dorit.
„Am stat de vorbă cu cei de acolo şi cu directorul. Se pare că este vorba de o generaţie mai slabă, dar măcar un copil putea să treacă examenul să avem certitudinea că ceva pozitiv se întâmplă la acel liceu. Le-am atras atenţia legat de viitorul acestui liceu. Să vedem ce vor face la cea de-a doua sesiune şi ce rezultate vor fi. Dacă nu vor fi rezultate în toamnă, cu părere de rău va trebui să ne despărţim. În toamnă avem înscrişi 1.233 de candidaţi, majoritatea cu examenul picat la o singură materie. În mod surprinzător nu a fost vorba nici de română, nici de matematică, nici de istorie, ci de biologie. Este proba pe care ei şi-au ales-o, dar nu s-au pregătit. Vom avea trei centre de examen la bacalaureat la Târgu Jiu şi unul la Motru“, a menţionat Ion Işfan.

Este absolvent al Facultății de Litere și Științe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.
Exit mobile version