11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieAtenţie la metoda "Premiu", ultima modă printre hoţi

Atenţie la metoda „Premiu”, ultima modă printre hoţi

Hoţii care preferă să lucreze cu telefonul şi cu vorba bună, au găsit o nouă metodă de făcut bani: o înşelăciune care îi face pe cei dornici de un câştig rapid şi consistent să scoată instantaneu banii din conturi pentru a-şi ridica premiul.
Popular, e numită metoda „Premiu”.
Păcăleala este simplă şi nu necesită o documentare prea riguroasă din partea escrocilor. Sunt vizate persoanele care au  situaţie materială  şi se face de regulă prin telefonul fix, dar nu sunt excluse nici reţelele mobile de telefonie.
O persoană telefonează şi susţine că este managerul unei societăţi de prestări servicii renumită, de exemplu de telefonie fixă, şi cu ocazia aniversării a x ani de la înfiinţarea firmei, urmează să înmâneze un premiu de 50.000 lei pentru fidelitate.
Pentru credibilitate, alte persoane se dau drept şefii instituţiilor publice, notari, poliţiştii, ofiţeri DIICOT care vorbesc despre posibile înşelăciuni, gen metoda „Accidentul” şi că în acest caz este într-adevăr vorba despre răsplătirea unui client fidel. De asemenea se precizează că acea convorbire telefonică este înregistrată şi ascultată de oamenii legii. Apoi îl pasează la telefon din nou pe reprezentantul societăţii pentru completarea unui chestionar, din care infractorii îşi obţin date necesare pentru a duce la bun sfârşit înşelăciunea.

Continuarea scenariului: pentru intrarea în posesia premiului este necesar a se depune într-un cont prin Western Union suma de 15.000 de lei .
Mai departe, în timp ce victima derutată de euforia marelui câştig transferă cei 15.000 de lei către hoţi, falsul manager sună din nou şi încearcă pe cât posibil să o
determine pe victimă să ţină permanent telefonul mobil deschis, cât e la bancă, pentru a nu pierde legătura şi să o ajute cu detalii despre cum să trimită banii.  Metoda în sine nu este nouă, s-a schimbat doar scenariul şi modul de operare. Această metodă se încadrează la infracţiunea de înşelăciune şi poate fi pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Sfaturi de la Poliţie pentru a evita „plasa”

Primul sfat al poliţiştilor pentru a evita o astfel de înşelăciune este să verificaţi dacă informaţia respectivă este adevărată, contactând personal societatea respectivă la care se face referire.  Trebuie reţinut că Poliţia şi nicio altă instituţie publică nu este implicată şi nu garantează pentru concursuri organizate de  societăţi comerciale.

Poliţia mai îndeamnă ca, în cazul în care sunteţi sunaţi de astfel de persoane şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, să solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi să sunaţi în acelaşi timp la 112, cerând ajutorul Poliţiei.

Pentru a împiedica „documentarea” hoţilor despre familia dumneavoastră, Poliţia recomandă să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător: „Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini.

Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini”.

De asemenea, Poliţia recomandă ignorarea mesajelor în care vi se spune că aţi fost desemnat câştigător, la concursuri la care nu aţi participat.

Poliţia mai recomandă să nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi. Este de evitat şi trimiterea de copii după buletin sau cărţi de credit prin email sau fax.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS