11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevii cu performanţe şcolare, aşteptaţi la Centrul de Excelenţă

Elevii cu performanţe şcolare, aşteptaţi la Centrul de Excelenţă

Luminiţa Popescu, director la Centrul Judeţean de Excelenţă Dolj (FOTO: Lucian Anghel)
Luminiţa Popescu, director la Centrul Judeţean de Excelenţă Dolj (FOTO: Lucian Anghel)

Cei mai buni elevi doljeni au, din acest an, posibilitatea să se pregătească pentru olimpiadele şcolare la Centrul Judeţean de Excelenţă. Selecţia elevilor va avea loc în luna februarie, iar copiii care au obţinut performanţe în anii trecuţi nu vor mai susţine testare.

Centrul Judeţean de Excelenţă Dolj a început selecţia elevilor şi dascălilor cu performanţe deosebite din judeţ. Elevii care doresc să participe la selecţie trebuie să depună până pe 12 februarie o cerere la secretariatul unităţii în care învaţă. În perioada 2-26 februarie se va desfăşura concursul pentru disciplinele matematică, fizică, chimie, biologie, informatică. „Este foarte important să precizăm că fiecare elev care doreşte să facă pregătire cu dascălii Centrului Judeţean de Excelenţă poate opta doar pentru o singură disciplină. Orele de pregătire vor fi programate în fiecare zi de sămbătă şi se vor ţine în sălile de curs ale Colegiului Naţional „Carol I“, instituţie de învăţământ care găzduieşte acest centru de excelenţă. Birourile, partea administrativă vor fi într-unul din căminele colegiului. Pentru fiecare grupă de elevi vor exista în medie doi profesori. Estimăm faptul că avem nevoie de 70 de profesori pentru cele cinci discipline, iar plata acestora se face în regim de plată cu ora. Există însă şi o selecţie strictă în ceea ce priveşte alegerea personalului didactic“, a menţionat prof. Luminiţa Popescu, directorul Centrului Judeţean de Excelenţă Dolj.

Pe 21 februarie va avea loc concursul de selecţie a elevilor

În Centrul de excelenţă sunt aşteptaţi elevi de clasele IV-XII, cu precizarea că pentru disciplina matematică sunt selectaţi elevii claselor IV-XII, pentru disciplina fizică, elevii din clasele VI-XII, pentru chimie şi biologie – elevii claselor VII-XII, iar pentru informatică, cei din clasele V-XII. Pe 13 februarie, tabelele cu solicitările elevilor interesaţi să desfăşoare pregătire în Centrul de excelenţă vor fi transmise, pentru fiecare specialitate, la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Pe 19 şi 20 februarie, pe site-ul ISJ se vor afişa unităţile de învăţământ în care se vor desfăşura concursurile de selecţie, dar şi repartizarea elevilor în sălile de curs. Pe 21 februarie va avea loc concursul, care va dura două ore pentru elevii din clasele IV-VI şi trei ore pentru cei din clasele VII-XII. Pe 23 februarie, vor fi afişate rezultatele, iar pe 24 februarie elevii nemulţumiţi de nota primită au şansa să depună contestaţii. Pe 28 februarie, va fi anunţată componenţa grupelor, urmând ca pe 4 martie să fie afişat programul de desfăşurare a cursurilor. Elevii care au obţinut rezultate notabile la olimpiadele şcolare nu trebuie să mai susţină testare. „Mai precis, elevii care în anul şcolar 2013-2014 s-au calificat la fazele naţionale ale olimpiadelor sau concursurilor naţionale vor fi selectaţi fără a mai susţine testare. În limita unui număr de maximum cinci elevi pe grupă, Comisia judeţeană de selecţie poate aproba selectarea în grupele de excelenţă şi a elevilor care au obţinut premiile I, II şi III la faza judeţeană a olimpiadelor de specialitate. În funcţie de rezultatele concursului, ISJ poate decide reconfigurarea grupelor pe discipline de învăţământ“, a completat Luminiţa Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS