11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMicrobuze școlare, date la întâmplare?

Microbuze școlare, date la întâmplare?

Cele 12 microbuze școlare care au fost repartizate județului Dolj
Cele 12 microbuze școlare care au fost repartizate județului Dolj

Ieri au fost distribuite 12 microbuze școlare pentru transportul elevilor din localitățile doljene. Care au fost criteriile de repartizare a autovehiculelor este întrebarea rostită la înmânarea cheilor, întrucât în unele cazuri, microbuzele au fost date în localități unde elevii parcurg doi kilometri pe jos, iar pentru situațiile în care parcurg 20 de kilometri s-a trecut pe lista de așteptare.

Repartizarea microbuzelor școlare s-a făcut ieri oficial în prezența vicepremierului Liviu Dragnea, în Piața „Mihai Viteazul“ din Craiova. Deși inițial lista era făcută pentru 19 localități au ajuns doar 14 autovehicule. Două au fost acordate la Ministerul Educației, iar celelalte 12 au fost date ieri.
Au fost repartizate astfel microbuze pentru comunele Negoi, Desa, Carpen, Brădești, Vela, Cerăt, Ciupercenii Noi, Ostroveni, Mârșani, Sopot, Terpezița și Calopăr. Potrivit inspectorului școlar general Georgică Bercea, au fost onorate cererile „depuse de un an, doi și chiar trei ani. S-au dat microbuze doar pentru comunele care nu au mijloc de transport în prezent. Copiii parcurgeau pe jos distanțe de șapte – zece kilometri. Un exemplu este la Carpen, unde elevii din Boca și Geblești mergeau șapte kilometri pe jos“. Criteriile de departajare menționate au fost însă doar teoretic. Practic, în unele cazuri, primarii au declarat altceva.

Microbuz pentru proiecte

Prima cheie a fost dată primăriței din Negoi, care a făcut solicitare pentru că are un proiect de reparare a unei școli, care presupune mutarea unor elevi la o distanță de trei kilometri. „Nu am cerere de mult timp. Cred că din 2013. Am făcut solicitare pentru că avem 120 de copii care trebuie mutați de la școala din satul nou, care va intra în reparații. Aceștia vor învăța la altă unitate școlară, situată la trei kilometri distanță. Lucrările nu au început. Așteptăm să vină constructorul. Suntem pe proiect și urmează să ne sune de la București“, a spus primărița Lidia Zavelea.

Un microbuz unde mai era încă unul

Ciupercenii Noi a fost trecută pe lista de priorități, deși mai avea un mijloc de transport. „Avem de anul trecut cerere. Mai avem un microbuz de doi ani. Ne mai trebuie unul pentru că numărul de elevi este mai mare și atât dimineața, cât și după-amiaza facem mai multe curse. Transportăm zilnic 300 de elevi. Avem un Fiat cu 16 locuri. Facem două – trei curse să-i ducem dimineața și după-amiaza alte trei – patru curse. Acum, cu încă o mașină, vom face o cursă“, a spus primarul Gheorghe Mungiu, de la Ciupecernii Noi. La fel și la Cerăt. „La începutul anului, am depus cerere. Avem 570 de elevi, dar transportăm 200. Avem un microbuz mai vechi de zece ani, care are și defecțiuni. E o donație de la o comună din Franța. Distanța pe care îi transportăm pe elevi este de doi kilometri“, a declarat Ionuț Barbu, primarul comunei Cerăt. În comuna Sopot, noul microbuz va înlocui un aro vechi. „Solicitarea pentru transport copii este făcută din vara acestui an pentru 120 de elevi care veneau de la 14 kilometri, din două sate, Bascov și Pereni. Avem un aro vechi de șapte ani, cu care îi transportăm. Nu e singurul mijloc de transport. Mai avem unul care îi transportă doar pe elevii de la Sopot și Pietroaia“, a spus primarul Cătălin Trăistaru.

Elevii care parcurg 20 de kilometri pe jos, lăsați în așteptare

De pe listele de priorități au fost trecute în așteptare comunele Valea Stanciului, Vârvoru de Jos, Lipovu și Amărăștii de Jos. Una dintre situațiile cele mai dificile este cunoscută ca fiind la Amărăștii de Jos. Elevii de la liceu parcurg pe jos în fiecare zi o distanță dus-întors și de 20 de kilometri. Microbuzul pe care îl aveau era un aro vechi, care nu mai putea merge pe drumurile publice și nu era adecvat pentru vârsta pasagerilor, fiind destinat copiilor de la învățământul primar. Comuna nu a fost trecută la priorități. „Din ce știu eu, vom primi microbuz în etapa a doua. Suntem pe poziția 15 sau 16 pe lista respectivă. Mai avem de așteptat. Ne-au spus că vor veni în curând, chiar săptămâna viitoare“, a spus primarul Ion Dinu. Situația de la Amărăștii de Jos a fost intens mediatizată, începând chiar din 2010. De atunci, însă, nu s-au găsit soluții. Este cunoscută și la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. „Mai avem și elevi care au de parcurs distanțe mari, la Bârca, Valea Stanciului, Amărăștii de Jos, Dobrești. Și aici elevii parcurg distanțe de șapte – zece kilometri, dar vor primi microbuze în perioada imediat următoare. Și va mai fi și a treia etapă în lunile noiembrie- decembrie pentru 26 de localități. Cereri sunt. Unele dintre ele sunt pentru înlocuire, pentru că cele existente au un grad de uzură destul de avansat“, a spus inspectorul școlar general Georgică Bercea. Până atunci, elevii mai au de așteptat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS