11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUniversitatea din Craiova: 20.000 de studenți au participat la deschiderea noului an academic

Universitatea din Craiova: 20.000 de studenți au participat la deschiderea noului an academic

La festivitatea de deschidere a noului an universitar au participat și reprezentanții  companiilor importante din Oltenia
La festivitatea de deschidere a noului an universitar au participat și reprezentanții
companiilor importante din Oltenia

20.000 de studenți au trecut ieri pragul Universității din Craiova pentru a începe noul an academic, deschis în mod festiv. Cu acest prilej, în mijlocul tinerilor cursanți au fost prezenți reprezentanți ai mediului de afaceri care au ținut să precizeze care vor fi oportunitățile de angajare în companiile pe care le reprezintă. Totodată, conducerea instituției de învățământ superior a subliniat prioritățile noului an atât din punct de vedere educațional, cât și al investițiilor pentru dezvoltarea infrastructurii.

Deschiderea noului an academic la Universitatea din Craiova a avut loc ieri, în Sala Albastră. Și de această dată, în centrul atenției au fost, în primul rând, studenții. 2.800 de tineri sunt, începând din această toamnă, studenți în primul an, cărora trebuie să li se asigure pregătirea profesională pentru viitor. În vederea formării lor se vor oferi mai puține ore de curs și mai multe ore de practică și de studiu în bibliotecă, pe care trebuie să le utilizeze din plin pentru a dobândi competențele necesare. La această modalitate de pregătire trebuie să se adapteze și cursanții din anii mai mari. „E important să facă mai multă practică și să stea mai puțin în sala de curs. Dragi studenți, când terminați facultatea nu vi se cere să reproduceți ideile altora, vi se cere să gândiți, să găsiți soluții. Angajatorii așteaptă de la dumneavoastră creativitate. Universitatea din Craiova nu a redus numărul de ore din programul de studii pentru a vă da timp de distracție, ci pentru a vă da mai mult timp pentru studiu individual, pentru a vă da posibilitatea să vă autoformați, să deveniți oameni maturi, care gândesc creativ“, a fost mesajul rectorului Universității din Craiova, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor.

Încurajați de mediul economic

În mijlocul studenților au fost prezenți și reprezentanți ai unor companii importante din Craiova și din zona Olteniei, precum Pirelii, Popeci Utliaj Greu, Hella, CEZ Distribuție, Ford. „Nivelul de calitate şi tehnologiile pe care le folosim sunt la cele mai înalte standarde, iar aceste aspecte reflectă angajamentul şi capacităţile angajaţilor noştri. Avem un centru IT la Craiova, unde am început activitatea în 2007, unul dintre cele mai bune ale companiei noastre. Ţin să vă spun că realizările noastre se datorează angajaţilor, iar la Craiova se găsesc unii dintre cei mai buni. Deci succesul nostru a fost posibil doar datorită succesului dumneavoastră. Le mulţumesc din nou cadrelor didactice pentru activitatea dumnealor în pregătirea studenţilor. Îmi dau seama că mulţi angajaţi care au început să lucreze în România au ajuns să activeze în alte ţări şi chiar să ocupe poziţii manageriale în cadrul companiei noastre. Astfel că mesajul pe care vreau să îl transmit studenţilor este să investească în propria persoană şi în propria pregătire şi să aibă mereu în vedere obiective din ce în ce mai importante“, a spus Idano di Ciocco, director Pirelli. În fața tinerilor a vorbit și directorul de resurse umane al Ford. „Compania noastră are fabrici în toată lumea, pe toate continentele şi pot spune că unul dintre secretele succesului nostru este existenţa unei foarte bune relaţii cu instituţiile de învăţământ superior din oraşele unde avem uzine. În acest moment, relaţia noastră cu Universitatea din Craiova este foarte solidă şi va continua să se consolideze. Pentru noi, este foarte important să angajăm persoane competente, iar viitorul fabricii Ford de la Craiova depinde de studenţii care învaţă aici, la Universitatea din Craiova. Doresc să le transmit studenţilor, în special celor din primul an, că venind la facultate au o ocazie de care trebuie să profite. Trebuie să vă dezvoltaţi pe toate planurile, pentru că eu consider că experienţa de student nu înseamnă doar educaţie propriu-zisă, ci înseamnă să vă pregătiţi pentru viitor – al vostru şi al oraşului Craiova“, a spus Rob Ardley. Avantajele unei pregătiri de calitate au fost susținute de reprezentanții fiecărei companii prezente la deschiderea anului universitar.

Biblioteca Universității, acces direct la publicațiile internaționale

În vederea pregătirii profesionale, pentru studenți a fost modernizată și Biblioteca Universității din Craiova. „Am reușit să facem un sediu nou în Lăpuș la Facultățile de de Automatică și Inginerie Electrică, o nouă bibliotecă la Drept și am modernizat biblioteca din sediul central al Universității. Programul de modernizare al bibliotecii va continua. Am reușit, cu eforturile făcute de colegii de la departamentul de cercetare, să facem accesibile pentru studenții și profesorii noștri toate bazele de date de la nivel mondial. Din Biblioteca Universității din Craiova se poate accesa orice revistă din lume. Plătim anual 100.000 de euro pentru acces la aceste baze de date. Am văzut o statistică internațională și cotarea Universității depinde de accesarea acestei baze de date“, a precizat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor, rectorul Universității din Craiova.

Investițiile, în derulare

În ceea ce privește investițiile, Universitatea din Craiova va inaugura în martie anul viitor Infrastructura de Cercetare Aplicată (INCESA). De altfel, la Facultatea de Mecanică a început dezvoltatea infrastructurii, o investiție de opt milioane de euro, care trebuie finalizată până în decembrie 2015. Vor continua și investițiile în cămine, fiind modernizat Căminul 8 din Campusul de la Mecanică. Din luna noiembrie va demara și amenajarea unei cantine în sediul central al Universității din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS