22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevii trec printr-un nou experiment: școala fără manuale

Elevii trec printr-un nou experiment: școala fără manuale

http://www.youtube.com/watch?v=ZVY2unhlh_E

Ieri a început un nou an școlar, care de această dată a fost pus sub semnul lipsei manualelor. Școlarii din clasele I și a II-a nu au mai găsit pe bănci cărțile după care ar trebui să parcurgă lecțiile de română și matematică. La clasele de gimnaziu, mulți elevi au spus că nu au primit manuale pentru că școala la care învață nu au suficiente cărți. Cu toate că instituțiile statului au fost prinse nepregătite și pentru acest an școlar, elevilor nu le-a lipsit entuziasmul și emoția primei zile de școală.

Cu buchete de flori în mână și îmbrăcați festiv, copiii urmați de părinți au pornit ieri de dimineață cu emoție spre școală. Micuții cu vârste cuprinse între cinci și șase ani au lăsat grădinița pentru a începe o nouă etapă, cea de elev în clasa pregătitoare. La Școala gimnazială „Elena Farago“ din cartierul craiovean Craiovița Nouă, bobocii au avut o primire calduroasă din partea colegilor mai mari. După festivitatea de bun venit desfășurată în curtea unității de învățământ, au trecut spre clase pe sub un arc de flori. La fel s-a întâmplat și la Școala „Eugeniu Carada“, structură a Școlii „Elena Farago“, unde au fost două clase pregătitoare. Școlarii care au intrat în prima sală de curs au fost informați de învățătoare că aparțin grupei „Iepurașii curajoși“. După prima informație care le-a atras atenția, micii elevi au început să caute cu privirea colegii, să vadă dacă îi cunosc. „Am văzut că o parte dintre colegi au fost cu mine la grădiniță“, a spus Maya Georgiana. Alții s-au uitat cum arată clasa aranjată. „E frumoasă prima zi de școală. Îmi place clasa, are pe pereți desene făcute de copii. Pe bancă am un balon. Și asta îmi place. Mai vin și mâine“, a spus Răzvan.
Elevii au rămas impresionați și de ce au găsit pe bancă.
„Am găsit un balon și un calendar. Îmi plac mult. Pe calendar sunt desenați niște iepurași pentru că noi suntem grupa «Iepurașii curajoși». Îmi place că sunt mulți copii. Și abia aștept să începem lecțiile“, a spus Iulia.

Învățătorii au încercat să suplinească lipsa manualelor

Noul început a fost mai dificil, în special la clasele I și a II-a. Învățătorii au avut misiunea de a suplini lipsa manualelor pentru noul an școlar. Fiecare a pregătit materiale didactice, astfel încât cei mici să nu simtă că nu sunt primiți așa cum trebuie. Și cei mici au fost mulțumiți. „Doamna învățătoare m-a primit frumos. Cu caiete și cu o carte cu titlul «Cufărul cu surprize». În noul an școlar, sper să am rezultate bune“, a spus Ianys, elev în clasa I la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova. La fel de impresionată a fost și altă colegă. „Doamna învățătoare ne-a primit pe toți foarte frumos, cu un zâmbet. Pe bancă ne-a pus caietele de română și de matematică și unul de lucrat. Și o carte cu povești. Știu să citesc puțin, dar o să învăț acum mai mult“, a spus Rebeca. Astfel de metode au fost adoptate și de alte cadre didactice. „Doamnele învățătoare de la clasele I și a II-a au făcut rost de manuale alternative și material didactic bogat, astfel că nu cred că elevii sau părinții se pot plânge de ceva“, a precizat Luminița Thorwachter, directorul Colegiului Național „Carol I“ din Craiova.

Elevii de gimnaziu își cumpără manualele

Lipsa manualelor se simte nu numai la clasele primare, ci și la gimnaziu. Deși, conform Legii educației, elevii ar trebui să primească manuale școlare de la unitățile de învățământ până la clasa a X-a, multe școli nu reușesc să acopere acest necesar. Și acest lucru se întâmplă chiar și la gimnaziu. Elevii trebuie astfel să le cumpere. „Pentru prima zi de școală, m-am pregătit cu rechizite și cărți. Am cumpărat manualele de română, matematică, geografie, fizică, istorie pentru că de la școală se dau doar o parte, nu toate. Nu sunt suficiente pentru toți“, a spus Cecilia Ana Maria, elevă în clasa a VI-a la Școala gimnazială „Elena Farago“ din Craiova.

Speranțe pentru investiții

Noul an școlar aduce pentru Colegiul Național „Carol I“ speranțe legate de începerea lucrărilor de consolidare la corpul central. S-au făcut și pregătiri în acest sens. „În anul școlar trecut, baza materială a școlii s-a îmbogățit. A fost renovat corpul 5, căminul, baza sportivă s-a înnoit. Avem cinci terenuri de baschet și un teren de sport. Așteptăm ca partea centrală a școlii noastre să intre în consolidare. Îi asigur pe părinți că nu mai există nici un fel de pericol pentru copii în cazul unui cutremur. Cei de clasele a X-a și a XI-a vor învăța în corpul 5, iar cei de clasele a IX-a și a XII-a vor rămâne în clădirea centrală, dar pe laterale“, a precizat directorul Luminița Thorwachter, directorul Colegiului Național „Carol I“. Nu a fost uitată nici misiunea educațională. În cadrul festivității de deschidere, elevii au fost încurajați să ducă mai departe prestigiul școlii. „Dragi elevi, trebuie să vă spun că școala vă îndrumă să învățați. Nu o faceți pentru școală, ci pentru viață! Adevărata școală este aceea unde elevii își depășesc profesorii. Și nu trebuie să uităm câte personalități au învățat în acest colegiu“, a fost mesajul inspectorului școlar general adjunct, Nicușor Cotescu. Luminița Thorwachter a precizat: „Îmi doresc ca toți elevii care învață la «Carol I» să continue tradiția performanței, pentru că liceul nostru este printre cele mai prestigioase unități de învățământ din Dolj, dar și din țară“. Elevilor li s-a transmis să dea mai multă atenție pregătirii educaționale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS