10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieMinisterul pregătește noi modificări la Legea educației

Ministerul pregătește noi modificări la Legea educației

http://www.youtube.com/watch?v=EoEG6MCiIvo

Legea educației va trece printr-o nouă serie de modificări. Anunțul a fost făcut de ministerul delegat pentru învățământul superior, Mihnea Costoiu, la cea de a XXXV-a Adunare Generală a Uniunii Studenților din România, desfășurată vineri, la Filarmonica „Oltenia“ din Craiova. O primă modificare ar fi ca Ministerul Educației să aibă  posibilitatea să finanțeze activitățile derulate de organizațiile studențești. De asemenea, pentru bursele sociale vor fi mai multe condiții. Se urmărește, în primul rând, să se pună accent și pe situația școlară a studentului, nu doar pe venit. „Bursele sociale nu sunt doar un drept, ci și o condiție pentru îmbunătățirea calității învățământului. Bursa socială va avea în vedere nu numai situația financiară a studentului, ci și pregătirea. Se va urmări ca beneficiarul să nu fie un student cu «n» examene nepromovate“, a precizat Mihnea Costoiu. Pentru a stabili noile condiții în care se vor acorda aceste burse, studenții vor fi chemați la dezbateri care vor avea în vedere să existe însă diferențe între bursele sociale și cele de merit. Modificări vor interveni și pe programele de practică. „În prezent, unele facultăți au practica la sfârșitul anului, altele pe toată durata anului, altele au practică decât în anumiți ani de studiu. Va fi nevoie de discuții și pe acest segment“, a mai spus ministrul delegat pentru învățământul superior. În ceea ce privește fondurile europene, studenții vor fi chemați la discuții pentru a li se face cunoscută strategia financiară pentru perioada 2014-20120. În plus, ministrul delegat pentru învățământul superior a anunțat că, din anul universitar următor, se vor da burse din fonduri europene nu numai pentru programele de doctorat, ci și pentru cele de master.

Încurajați să aibă mai multe organizații

La Adunarea Generală a Uniunii Studenților din România a participat și rectorul Universității din Craiova, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor, care i-a încurajat pe studenți să aibă mai multe tipuri de organizații.
„Este important ca în interiorul comunității pe care o reprezentați să existe mai multe tipuri de asociații, care, concurând între ele și colaborând, să ducă la o mai mare diversitate de idei și la soluții mai bune ca urmare a unui dialog fructuos. Eu sunt foarte atașat de asociațiile studenților. Am făcut parte din Liga Studenților din Universitatea din București la Revoluție. Am înființat prima emisiune studențească la televiziunea română. Sunt foarte atașat de viața studențească, am optat pentru cariera de profesor pentru că îmi place să lucrez cu studenții și cred că Universitatea din Craiova a dovedit în ultimii ani că este foarte deschisă pentru orice fel de colaborare cu studenții și nu numai din centrul nostru universitar“, a declarat rectorul Universității din Craiova.

Studenții rămân la vechile revendicări

Studenții prezenți la adunarea generală a USR au avut și ei revendicări. „Vrem un dialog constant prin înființarea unui consiliu consultativ pe probleme studențești în cadrul Ministerului Educației, care să aibă întâlniri periodice, chiar și o dată pe lună, astfel încât toate reglementările legislative să fie trecute pe acolo, să poată fi corectate.  Revendicările sunt aceleași pe care le avem de mai multă vreme. Sunt cereri privind condițiile sociale ale studenților, burse, tabere, locuri de cazare, pentru că suntem într-o perioadă a anului foarte sensibilă din acest punct de vedere. În următoarea lună vom caza studenți în cămine. Mai e vorba de procentul de 25% pentru alegerea rectorului, procent pierdut de doi ani. În plus, ne dorim să creștem inserția pe piața muncii pentru că prin asta se evidențiază calitatea învățământului“, a spus unul dintre vicepreședinții USR. De altfel, studenții vor organiza în aceste zile dezbateri ce au ca teme statutul studentului, accesul studenților la drepturi, dreptul la vot, accesul grupurilor defavorizate la drepturi și echitatea în sistemul universitar românesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS