13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieMatematica i-a gonit din sălile de examen

Matematica i-a gonit din sălile de examen

http://www.youtube.com/watch?v=SpRP9PibGwY

Ieri a avut loc proba obligatorie a profilului a examenului național de bacalaureat. În Dolj, majoritatea candidaților au susținut evaluarea la matematică. Examenul s-a finalizat fără eliminați, însă candidații nu au stat prea mult în săli. Au plecat imediat ce au avut acest drept. Pentru un candidat situația a fost mai delicată. De la examen a ajuns la spital din motive de sănătate.

Pentru a susține proba obligatorie a profilului la sesiunea de toamnă a bacalaureatului s-au înscris 1.470 de absolvenți de liceu. 103 dintre aceștia au avut evaluarea la istorie, iar restul la matematică, fiind în special absolvenți de profil tehnologic. Nu toți cei care s-au înscris s-au prezentat ieri la examen.
„Au fost înregistrați 410 absenți reprezentând 28% din numărul înscrișilor la acest examen“, a declarat Alexandrina Năstase, vicepreședintele comisiei județene de bacalaureat. Și cei care s-au prezentat au ieșit în valuri după prima oră și jumătate, când, potrivit regulamentului, aveau dreptul să facă acest lucru. Au primit subiectele la ora 9.00, iar la 10.30 erau deja la porțile centrelor de examen. Și nu pentru că ar fi terminat de rezolvat subiectele, ci pentru că nu au știut să răspundă la cerințe. După această experiență, unii au ajuns la o concluzie: matematica e grea!
„A fost ușor pentru cine a știut. Pentru mine a fost greu. Cerințele au fost dificile, cu graficul funcției, triunghiuri. Am ieșit devreme… Cam toți iasă așa pentru că nu știu ce să scrie. E grea matematica“, a spus unul dintre candidați de la centrul de examen organizat la Liceul Tehnologic Auto din Craiova. Unii privesc cu încredere spre sesiunile de anul viitor. „Pentru mine a fost greu. E prima sesiune când susțin acest examen. Nu m-am pregătit corespunzător și aștept anul viitor, poate am mai multe șanse de promovare“, a declarat alt candidat de la Liceul Tehnologic Auto din Craiova. Nici cei care s-au pregătit nu au stat mai mult în sala de examen. „A fost binișor. Nu atât de greu. Mai ușor decât în prima sesiune. Am ieșit după o oră și jumătate. Pentru mine a fost suficient. Am rezolvat aproape jumătate din cerințele de pe foaia de examen. Sper să am șanse de promovare“, a spus altă candidată.
La centrul de examen de la Liceul Tehnologic Auto din Craiova candidații au fost de la Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu“ Cârcea, Liceul Tehnologic „Ing. Aurelian Ionette“ , Liceul Teoretic „Petre Baniță“ din Călărași, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“ Dăbuleni, Liceul Teoretic „Henri Coandă“ din Craiova și Liceul Teoretic Bechet.

A părăsit centrul de examen în ambulanță

Pentru un candidat care a susținut examenul la centrul organizat la Colegiul Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși“ din Craiova, bacalaureatul s-a terminat la spital.
„Candidatul avea probleme cu stomacul și cu toate acestea a dorit să susțină examenul. Nu a mai reușit. A fost dus la medicul școlar care a văzut că este o situație gravă și l-a trimis la spital“, a declarat inspectorul școlar Alexandrina Năstase. Tânărul a pierdut șansa de a mai susține examenul în această sesiune.
„Pentru a repeta proba, trebuia să depună cerere până la ora 13.00. Examenul se dădea în aceeași zi cu subiecte de rezervă“, a mai spus reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Dolj.
Ultima probă a acestei sesiuni de bacalaureat va avea loc mâine și este proba la alegere a profilului la care sunt înscriși și cei mai mulți candidați, care nu au promovat examenul la biologie. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS